Küçük bir gölde büyük bir balık olmayı mı yoksa açık denizde küçük bir balık olmayı mı tercih ederdin? Büyük ve küçük şirketleri, artı ve eksi yönleriyle karşılaştırmak eminiz ki hiç birimize yabancı bir durum değil. Peki, senin için uygun olanı hangisi?
Çoğu lisans öğrencisi için büyük şirketler ideal işverenler. Bunun yanında, birçok mevcut çalışan da isim yapmış büyük şirketlerde yer almak için oldukça hevesli. Bunun yanında, büyük bir isme sahip olmayan, küçük ve samimi işletmeler genellikle iş arayanlara kendileri ulaşıyor. Boyutu ne olursa olsun, çoğu şirket boş pozisyonları için iyi, dürüst ve çalışkan çalışanlar arıyor. Eğer bu üç önemli kritere sahipsen, şirketlerin tercihi senden yana olacaktır. İş seçerken, gelecekte mutluluğunu ve başarını doğrudan etkileyebilecek her türlü faktörü göz önünde bulundurman çok önemli. Bunlardan biri de tabi ki seçeceğin şirketin boyutu…
Mesleki ve kişisel kariyer hedeflerini bu şekilde gözden geçirmen, enerjini bu konuya yoğunlaştırman hedeflerini geliştirirken sana yardımcı olacaktır. İşte, büyük ve küçük şirketlerin karakterleri ve şirket kültürleri. Kendini tanı ve senin için en doğru olanı seç!
Büyük şirketler
Yapısı: Eğer büyük yapı ve organizasyonlarda başarılıysan, büyük şirketler sana uygun olabilir. Çoğu Fortune 500 şirketi, çalışanlarını gelecekteki pozisyonlara hazırlamak için çeşitli eğitim programları uyguluyor. Bu pozisyonlar, sana genellikle sınıflandırılmış belirli sorumluluklar yükler. Önceden tahmin edilemeyen ekonomik koşullar sebebiyle, giriş seviyesi pozisyonlar riskten uzak ve sabit olmalıdır.
Rolün: Büyük bir şirketin çok sayıda çalışanlarından birisindir. Eğer iş birliğine ve grup içi etkileşimlere güveniyorsan, bu iş için verimli olabilirsin. Bu yüzden şirketlerde her zaman var olan sorumluluk dağılımını farkında ol. “Bu benim problemim değil” sadece grup projelerinde kullanılabilecek bir bahane olabilir.
Geleceğin: İlk iş gününde, emin ol ki rekabet canavarının önüne gümüş bir tabakta sunulacaksın. Çevrende sürekli kendi alanlarında oldukça başarılı liderlerin olacak. Sen ilerledikçe, şirketinin kurumsal basamaklarını daha iyi tanıyacaksın. O basamakları çıkman için gereken vizyonu anlayacak ve neleri başarman gerektiğini öğreneceksin.
Küçük işletmeler
Yapısı: Bu şirketler genellikle büyük şirketlere göre çok daha esnektir; çünkü sürekli değişen bir çevreye ve programa sahiptirler. Böyle şirketlerde, daha uzun yemek aralarına sahip olabilir, evden çalışma fırsatı yakalayabilir ve kişisel yaşamına daha fazla vakit ayırabilirsin. Kariyerlerine kesin bir yön verememiş kişiler için küçük firmalar, daha rahat bir manevra olanağı sağlar.
Rolün: Küçük şirketler sana sıkı ve sınırları belirlenmiş ünvanlar vermekten çok, hareket alanının geniş olduğu, birden çok role sahip olabileceğin bir iş sunar. Eğer bu şirketlerden birinde tutkulu olduğun misyonla ilgili bir fırsat yakalarsan, şirketin başarısı için itici güç haline gelebilirsin ve böylece ilerde daha fazla sorumluluk alabilirsin.
Geleceğin: Küçük şirketlerde, yüksek pozisyonlar için rekabet halinde olan kişi sayısı Fortune 500 şirketlerine göre çok daha azdır. Böyle bir şirkette kaderin, kendi kontrolün altındadır ve işi sevsen de sevmesen de sesini duyurma şansın her zaman daha yüksektir. Eğer şirketin sana uygun olmadığına karar verirsen, işverenlerin küçük şirket deneyimlerini çok sevdiğini de unutmamalısın. Küçük işletme deneyimi olan bir aday genellikle girişimci ruhlu, yeni fikirlere sahip ve şirket odaklıdır.
İster büyük ister küçük bir şirkette çalış, başarılı olmak için yeterli isteğe ve iradeye sahipsen, geleceğin şüphesiz ki çok parlak olacaktır. Yine de senin için en uygun şirkete karar vermek için şirketlerin yapısını, orada üstleneceğin rolü ve gelecek fırsatlarını iyi düşünmeni öneririz.
Yorum yapmak ister misin?