İşinden, aldığın maaştan, çalışma ortamından veya yöneticinden memnun olmayabilir, beklentilerine daha fazla uyan iş fırsatlarını değerlendirmek isteyebilirsin. Tabii ki halihazırda çalışırken iş aramak, belli noktalarda ayrı özen istiyor. Çalışırken iş aramanın püf noktaları bugünkü yazımızda!
Çalıştığın alanda ya da kurumda bir değişikliğe gitmek isteyebilirsin. Bu durumda yeni bir iş arayışına girmen gerekecek. Kendini garantiye almak, olumsuz ihtimalleri göz önünde bulundurmak istiyorsan, iş arama sürecini çalışırken geçirmek akıllıca bir çözüm olabilir. Peki, ya çalışırken iş aramanın püf noktaları neler?
İş aradığını herkesle paylaşma
Etrafındaki kişilerin özellikle seninle aynı alanda çalışanların iş aradığından haberdar olması, senin için fırsat gibi görünebilir; ama çalışırken iş arıyorsan, bunun başka kişiler tarafından bilinmesi seni olumsuz da etkileyebilir. İş aradığının yöneticinin kulağına gitmesi durumunda, yöneticin işten ayrılma olasılığına karşı pozisyonun için uygun birine bakmaya başlayabilir. Bu durum üzerinde baskı oluşturabilir, çünkü daha kısa sürede iş bulmak durumunda hissedebilirsin.
İş yerinde iş görüşmesi planlama
Çalışırken iş aramanda, kariyerin için olası fırsatları akıllıca değerlendirmende hiçbir sakınca yok; ancak bunu iş saatlerin içinde yapman hem iş etiği açısından uygun olmayacak hem de konunun gizliliği bakımından risk oluşturacaktır. Senin için uygun iş ilanlarına iş saatlerin dışında, akşam evine döndüğünde göz gezdirebilirsin ve iş görüşmesi randevusu almak için yapacağın telefon görüşmesini iş yerinde yapmamaya özen göstermen önemli.
Mevcut işin ve işverenin hakkında olumsuz konuşma
Çalışırken iş görüşmesine gittiğinde, görüştüğün yetkili neden iş değiştirmek istediğini sorgulayacaktır. Bu soru karşısında mevcut iş yerin, işin ve yöneticin hakkında olumsuz yorumlar yapmaktan kaçınmalısın. Başvuru yaptığın pozisyonu neden istediğine, yeni iş yerine neler katabileceğine odaklan. Seni hiç tanımayan biriyle mevcut işverenin hakkında yapacağın olumsuz konuşmanın sürece pozitif yönde bir etkisi olmayacağını unutma.
Referans gösterirken dikkatli ol
Bazı iş yerleri için referanslar önemlidir ve işe alımı gerçekleştirmeden önce referans gösterilen kişilerle iletişime geçmek, seninle ilgili bilgi almak isteyebilirler. Bu noktada özgeçmişinde yer verdiğin referansların, çalışmakta olduğun kurum ve kuruluştan olmamasına dikkat etmeni öneririz. Olası durumlarda başvuru yaptığın iş yerinin, referans gösterdiğin kişilerle iletişime geçebileceğini ve iş aradığının bu kişiler tarafından öğrenilebileceğini unutma.
Yeni iş fırsatlarını keşfetmek için iş ilanları sayfamıza göz atabilirsin.