102 kişilik ekipleriyle tüm izleyicileri sahneye kitleyen Cirque du Soleil ikinci kez Türkiye’de. Cirque du Soleil’in Sanat Yönetmeni Bruno Darmagnac, “İster akrobat, ister palyaço, ister şarkıcı, ister teknisyen, ister muhasebeci olun; videonuzu bize gönderin, aramıza katılma şansı yakalayın” diyor
Cirque Du Soleil uzun süredir beklenen; en yaratıcı, ihtişamlı ve en akrobatik şovu olan Alegria ile İstanbul’da gösterilerine başladı. Şovda üç kuşaktan aile üyelerinin yan yana oturup, farklı sahnelerde güldüklerini görebilirsiniz. Alegria, her yaştan insanın hayal gücünü harekete geçiren ve kendinden bir şeyler bulabileceği çok özel bir gösteri. Akrobatik bir sirk gösterisi… Sanat yönetmeni Bruno Darmagnac, sahne yönetim ekibinden, kostüm sorumlulularına ve fizyoterapiste kadar Cirque du Soleil sahnesinde olan biten her şeyden sorumlu. Kendisinden şovla ilgili bilgi aldık.
2012 yılında hangi ülkeleri ziyaret ettiniz?
Bu yıl; Fransa, Almanya, Avusturya, Portekiz, İsrail ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerde Alegria’yı sahneledik. Bildiğiniz gibi, Türkiye.
2012 sonuna kadar hangi ülkeleri ziyaret etmeyi planlıyorsunuz?
İtalya, İsviçre ve İspanya’ya gideceğiz. Hemen arkasından Kuzey Avrupa turnemiz var. İsveç, Danimarka ve Finlandiya… Son olarak da Rusya…
İstanbul’da hangi tarihlerde sahne alacaksınız?
Alegria gösterimizi; 22/23/28/29/30 Eylül tarihlerinde Ülker Sports Arena’da, 5/6/7/12/13/14 Ekim tarihlerinde Ora Arena’da gerçekleştirileceğiz. Gösteriler hafta içi ve cumartesi günleri saat 20:00’de, pazar günleri ise 17:00’de başlıyor.
Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor?
Alegria şovu için 102 kişilik bir ekibimiz var. 55 kişilik sanatçı ekibimizdeki herkesin, yeni bir yılda aynı memnuniyet seviyesi ve enerjiyle sahnede olması gösterinin devamlılığı için en büyük kriter…
Ekip içindeki sorumluluklarınız neler?
“Alegria konsepti” olarak adlandırdığımız şeyin devamlılığı sağlamak; yani her yıl dünyanın neresine gidersek gidelim, seyircilere birebir aynı gösteriyi sunmak benim sorumluluğumda. Yıllar içerisinde topluluğumuzda görev alan sanatçılar değişiyor, teknisyenler değişiyor. Bu değişimlerden etkilenmeden aynı kusursuzlukta bir gösteriyle izleyicinin karşısına çıkmakla yükümlüsünüz. Bunlara ilave olarak; 18 farklı ülkeden gelen ve yorucu bir turne hayatı yaşayan sanatçılarımızı bir ekip ruhu içinde bir arada tutmak için gerekli moral motivasyonun devamlılığını sağlamak işimin bir parçası… Grubun her bir üyesinin, her akşam sahneye güleryüzle çıkması için mutlu bir çalışma ortamı yaratmak…
Gösteri için gittiğiniz ülkelerde, part time eleman istihdam ediyor musunuz?
Evet, gittiğimiz ülkelerde part-time eleman istihdam ediyoruz; daha ziyade sahne kurulumu için… Her ülkede ortalama 60 kişilik ilave bir ekibe ihtiyacımız oluyor. Bunun dışında, bazı ekstra durumlar için de işe alımlar yaptığımız oluyor. Ancak, dediğim gibi, ana ekibimiz 102 kişiden oluşuyor ve turne kapsamında nereye gidersek gidelim bu ekiple seyahat ediyoruz.
Uzmanlığınızdaki iş alanı kişileri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Bir “deneme grubumuz” var. Buraya, uluslararası düzeyde sportif rekabet gösterebilecek kişiler seçiliyor. Onları Montreal’deki merkezimize davet ediyoruz. Buradaki stüdyomuzda, sanatsal yönlerini geliştirmek için kendilerine atölye çalışmaları yaptırıyoruz. Yani, akrobasi hareketlerini sportif rekabet zihniyetiyle değil, sanatsal bir bakış açısıyla sergilemelerini sağlamaya çalışıyoruz. Hareketlere duygu ve karakter katmalarını; müzik, dans, tiyatro ve doğaçlamadan beslenmelerini istiyoruz.
Yaptığınız iş ve sahneye koyduğunuz şov nedeniyle tam bir ekip ruhuyla hareket edip, tüm üyelerin birbiriyle uyum halinde çalışması gerekiyor. Bu uyumu nasıl sağlıyorsunuz?
Sadece sanatçıların değil, ekip olarak birlikte seyahat ettiğimiz herkesin kendini büyük bir takımın parçası olarak hissetmesini sağlamak. Bir sirkte çalışıyorsanız, sürekli olarak turnede olmak zorundasınız ve bu durum bazı şeyleri arkanızda bırakıp devam edebilmekle mümkün oluyor. Sürekli yolda olmak, tanımadığınız ve farklı kültürlerden gelen insanlarla birlikte çalışmak; bunu kabul etmek ve buna hazır olmak zorundasınız. Bu zihniyetteki insanlar arasında uyum sağlamak aslında o kadar da zor değil.
Showlarınızla gençleri mesleğinize yönlendirdiğinizi düşünüyor musunuz?
Cirque du Soleil şovlarının her yaştan ve farklı ilgi alanından insana ilham verdiğini düşünüyorum. İster akrobat, ister palyaço, ister şarkıcı, ister teknisyen, ister muhasebeci olun; web sitemiz www.cirquedusoleil.com üzerinden farklı branş ve yeteneklere göre grubumuza katılmak için başvuruda bulunmanız mümkün. CV’nizi ve yeteneğinizi sergilediğiniz bir videoyu ya da bestelediğiniz bir müziği web sitemizdeki ilgili bölüme göndererek Cirque du Soleil ekibinde yer alma talebinizi bize iletebilirsiniz. Sonrasında da, iş görüşmesine çağrılabilirsiniz! Açık fikirli, kendisini dünya vatandaşı olarak gören ve seyahat etmekten hoşlanan genç-yaşlı herkes topluluğumuza katılabilir.
Yorum yapmak ister misin?