CV hazırlarken cevabı merak edilen 9 soru

Özellikle yeni mezun ya da deneyimsiz bir adaysan, CV hazırlarken pek çok soru zihnini meşgul edebilir. Kariyer eğitmeni ve koçu Tuğba Kaplan, özgeçmiş oluştururken en sık sorulan soruları ve bu soruların cevaplarını senin için kaleme aldı.

Rekabetin oldukça yüksek olduğu günümüzde, istediğin işe sahip olmak için öncelikle iyi bir özgeçmişe sahip olman gerekiyor; çünkü özgeçmişin, insan kaynakları profesyonellerinin seninle ilerleyip ilerlememe konusunda fikir sahibi olmalarını sağlayan ilk araç. Peki, doğru hazırlanmış bir özgeçmiş nasıl olmalı? Bu sorunun cevabını yine siz adayların en sık sorduğu soruları cevaplayarak açıklayalım:

Soru: Nasıl bir fotoğraf kullanmalıyım?

Cevap: Yüzünün görünür olduğu, tatilde vb. yerlerde çekilmemiş olan dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı sade bir fotoğraf kullanmalısın.

Soru: Staj gibi deneyimlerimi de yazmalı mıyım?

Cevap: İş yaşamında şu an olduğun kişi olmanı sağlayan deneyimlerini yazmalısın.

Soru: Kısa süreli iş deneyimlerimi de yazmalı mıyım?

Cevap: Kısa süreli iş deneyimlerin de sana mutlaka bir şeyler katmıştır. Bu sebeple onları da özgeçmişine ekleyebilirsin; ancak başvurduğun pozisyona uygun olan önceki deneyimlerini öne çıkarmanda fayda var.

Soru: Sosyal sorumluluk alanında gönüllü olarak yer aldığım projeleri de özgeçmişime eklemeli miyim?

Cevap: Sosyal sorumluluk alanında aktif olarak yer aldığın projeler, insan kaynakları profesyonellerine toplumsal sorunlara karşı duyarlı olduğunla ilgili fikir vereceği için bu projeleri özgeçmişine eklemeni öneririz.

Soru: Deneyimlerimi yazarken yaptığım tüm işleri detaylı bir şekilde yazmalı mıyım?        

Cevap: Farklı firmalarda aynı pozisyonda çalışan kişilerin yaptığı işler birbirinden farklılık gösterebilir. Örneğin, bir kurumda eğitim uzmanı olarak çalışan bir kişinin görevleri arasında “eğitim vermek” bulunurken, başka bir kurumda eğitim uzmanı olarak çalışan birinin görevleri arasında “eğitim vermek” bulunmayabilir. Bu nedenle yaptığın işlerin tümünü sade ve yalın bir şekilde yazmalısın.

Soru: İşverenler referanslara dikkat ediyor mu?

Cevap: Bu durum kurumdan kuruma değişiklik gösterse de kurumların çoğunun referans kontrollerini önemsediği bir gerçek. Bu nedenle referans olarak belirttiğin kişilere önceden haber vermeni öneririz.

Soru: Sadece iş yaşamından mı referans eklemeliyiz?

Cevap: Özgeçmişinde bulunan referanslarının iş yaşamından olmasına öncelik vermelisin. Henüz iş deneyimin bulunmuyorsa, akademik referans ya da proje bazlı bulunduğun yerlerden referans gösterebilirsin.

Soru: Bildiğim programlar, yabancı dil bilgim gibi konuları nasıl yansıtmalıyım?

Cevap: Özgeçmişinde genel bilgilerin, eğitim bilgilerin ve deneyimlerinin yanı sıra diğer özelliklerine de objektif  olarak yer vermelisin. Aktif olarak kullandığın bilgisayar programlarını, seviye bilgisiyle birlikte bildiğin yabancı dilleri ve diğer özellikleri özgeçmişine eklemelisin.

Soru: Hobilerimden bahsetmeli miyim?

Cevap: Seninle ilgili bilgi sahibi olunmasını sağlayacağından hobilerini de özgeçmişine eklemelisin. Fakat burada dikkat etmen gereken bir konu var. Gerçekten ilgilendiğin hobilerini eklemelisin; çünkü mülakat esnasında hobilerinle ilgili bir soru gelmesi oldukça olası.

Konuk Yazar: Tuğba Kaplan / Kariyer eğitmeni ve koç

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.