CV’nde asla olmaması gereken 6 şey

CV’nde asla olmaması gereken

Hedeflediğin işe girebilmen için özgeçmişinde yer alan bilgiler kritik bir önem taşıyor. Özgeçmişinde yer almaması gereken bilgiler de iş bulma sürecini doğrudan etkileyebiliyor. Üstelik bu süreci doğru yönetmen, göründüğünden çok daha büyük bir etkiye sahip!

CV hazırlamak kariyerin için atacağın ilk ve en önemli adımlardan biri. Doğru hazırlanmış bir CV pek çok kapıyı aralayabiliyor. Ancak özensiz bir hazırlık, dikkatsizce yapılan hatalar ve gereksiz bilgiler ise iş bulma sürecini uzatabiliyor ve istediğin pozisyonlara yerleşmeni engelleyebiliyor.

Bu yazıda CV’nde asla olmaması gereken 6 şeyi derledik:

Yazım yanlışları

Bir CV’de asla yazım yanlışları yer almamalı. Unutma, CV’ni yazdıktan sonra onlarca başvuruda kullanacaksın. Eğer bir yazım yanlışın varsa bu onu onlarca işe alım uzmanın göreceği anlamına gelir. Yazım yanlışları içeren bir CV de işe alım uzmanı tarafından ilk aşamada elenecek CV’ler arasında yerini alır. Kelimeler doğru yazılmalı, bağlaçlar doğru kullanılmalı, cümleler de düzenli kurulmalı ve kurallı olmalı. CV’yi yazdıktan sonra tekrar tekrar okumalı ve hataları elemelisin. Türkçe imla kuralları konusunda iyi değilsen, bu konuda güvendiğin birinden özgeçmişini okumasını ve düzeltmesini isteyebilirsin.

Uygun olmayan fotoğraf

Özgeçmişte fotoğraf kullanımı da bir diğer önemli konuyu oluşturuyor. Yurt dışında ve özellikle ABD ve diğer Batı ülkelerinde CV’lerde fotoğraf kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Bu yüzden yurt dışındaki pozisyonlar için başvuru yaparken hiçbir şekilde fotoğraf kullanmamaya özen göstermelisin. Öte yandan Türkiye’de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye’deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.

Tuhaf e-posta adresleri

Pek çok genç adayın özgeçmiş hazırlarken yaptığı en büyük hatalardan biri, ergenlik yıllarında oluşturdukları e-posta hesaplarını özgeçmişlerine eklemek oluyor. Doğal olarak bu bu adresler alışılmıştan biraz daha farklı, hatta tuhaf ve komik olabiliyor. E-posta adresin ne kadar önemsiz görünse de hakkında çok fazla şey söylüyor. İsim ve soy isminden oluşan e-posta adresleri edinmeye çalışmayı unutma.

Alakasız iş deneyimleri

Herkes gençken ve üniversite yıllarında hedeflediği kariyer ya da sektörle ilgisiz işler yapmıştır. Bunlar senin için harika birer hayat tecrübesi olabilir. Ancak başvurduğun ilandaki pozisyonla doğrudan ilgisi yoksa bunları yazmana da gerek yok. Bu tür iş tecrübeleri seni daha deneyimli göstermez. Hatta olumsuz bir etkiye bile neden olabilir.

Çok fazla kişisel bilgi

CV’nde asla olmaması gereken şeylerden biri de çok fazla kişisel bilgidir. Pek çok İK uzmanı adayların CV’lerinde çok fazla kişisel bilgiye yer verdiğini söylüyor. Aslında e-posta adresin ve telefon numaran yeterli. Kimlik numaran, medeni durumun, adli sicilinle ilgili bilgiler, kan grubu belgeleri gibi kişisel bilgilerin neredeyse faydadan çok zararı var. CV’ni pek çok farklı yere gönderiyorsun. Bu tür bilgileri tanımadığın insanlarla da paylaşmış oluyorsun. Bu hem gereksiz, hem de çok fazla kişisel veri paylaşmak profesyonel değil.

Kariyer hedefi

Geçmişte CV’lerde adayın kariyer hedeflerine yer vermesi çok popülerdi. Ancak yeni yaklaşıma göre ucu açık, yuvarlak cümlelerle ifade edilen kariyer hedeflerinin kimseye bir faydası dokunmuyor. Aksine hedefine tam olarak uymayan bir iş için başvuruyorsan, istemeden, bir şekilde bunun senin için doğru bir iş olmadığını söyleyebiliyorsun. Bu nedenle başvuruna özel bir ön yazı hazırlamanda fayda var.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.