Özgeçmişi bir başvuru için hazır hale getirmek; sektöre, pozisyona hatta başvuru şekline göre farklı kriterlerin yerine getirilmesiyle mümkün. Ladders kurucusu Marc Cenedella, bir özgeçmişi e-posta ile gönderirken dikkat edilmesi gerekenleri bakın nasıl anlatıyor?
Senin de bildiğin gibi bir iş başvurusu yaptığında, özgeçmişin çoğu zaman doğrudan işe alım müdürünün masasına gitmiyor. İlk olarak belli filtrelemeden yani elemelerden geçiyor. Bu eleme sürecince çeşitli yazılımlardan yararlanıldığından özgeçmişini bir şirketin bilgisayarlarının okuyabileceği, anlayabileceği, sıralayabileceği, arayabileceği bir formatta hazırlaman gerekiyor.
Kısa bir süre önce , dünyanın en büyük beş özgeçmiş ayrıştırma şirketlerinden biri olan Hiretual, Textkernel, Sovren, DaXtra ve HireAbility’deki CEO’lardan ve teknik özgeçmiş uzmanlarından özgeçmiş tavsiyeleri alma şansım oldu. Uzmanlar, özgeçmişinin fark edilmesini sağlamak için şu bilgileri paylaşıyor:
Basit tut
Uzmanlar özgeçmişlerin basit ve net olması konusunda hemfikir. Bu konuda verdikleri tavsiyelerse şöyle:
“Süslü özgeçmişlerden uzak durun”
“Basit ve net tutun”
“Karmaşıklıklardan kaçının”
“İyi özgeçmişin formülü daha az ama daha güçlü bir şekilde kendini anlatmaktır.”
Unutma ki kimse özgeçmişi çok daha yaratıcı olduğu için işe alınmıyor. Belki profesyonel tasarımcılar için bu konuda bir farklılık olabilir ve yaratıcı özgeçmiş tasarımları onlara 1-2 puan kazandırabilir, ama hepsi bu…
Dosya formatına dikkat et
Görüştüğüm birçok uzman, PDF’in özgeçmişler için doğru format olmadığını söylüyor. Buna neden olarak da PDF formatının özgeçmişin bir fotoğrafı gibi olduğunu, ATS ve özgeçmiş ayrıştırma yazılımlarının buradaki harfleri, grafikleri okumada zorlanabileceğini düşünmeleri.
Kronolojik bilgi ver
Uzmanlar online gönderilen özgeçmişlerin genellikle iki sütunlu bir formatta hazırlandığını söylüyor. Ne yazık ki bu, özgeçmişini okuyan bir insan için çekici görünse de çoğu zaman özgeçmişleri ayrıştıran yazılımların kafasını karıştırıyor. Bu nedenle başlıklarda açık olmak önemli. İş deneyiminin adını “Kariyer yolculuğum” yerine “İş deneyimi” veya “İş geçmişi” olarak adlandır.
Ters kronolojik sunum, özgeçmişin için doğru formattır. Bu, en son işinden başlayarak ilk deneyimine doğru bir sıralama yapman anlamına geliyor.
Grafik ve görsel kullanma
Özgeçmişinde çeşitli becerilerinin yeterliliğini göstermek için grafiklerden yararlanmak isteyebilirsin, ancak hemen söyleyelim: Bu epey yanlış bir seçim! Eklediğin herhangi bir grafiği yazılımlar ayırt edemez. İnsan gözü için anlamlı olan grafikler ve resimler, özgeçmiş ayrıştırıcılar için anlamlı değildir.
Marc Cenedella’nın özgeçmiş konusundaki tüm bu görüşleri bazı kabul gören fikirleri de tartışmaya açıyor. Tabii unutmamak gerekiyor ki özgeçmişin formatı ya da içermesi gereken bilgiler için tek bir doğru yok. İşe alınma şansını daha da arttırmak için başta da söylediğimiz gibi başvurduğun pozisyona uygun bir özgeçmiş hazırlamanda her zaman fayda var.
Kaynak: Fast Company
Özgeçmiş hazırlamayla ilgili diğer yazılarımızı okumak için hemen tıkla!