İş görüşmesi, işe alım sürecinin tartışmasız en önemli kısmıdır, çünkü rolü kapıp kapamayacağın bu aşamada belirlenir. Ancak bazen belki de farkında olmadan yapacağın bazı davranışlar olumsuz sonuçlara neden olabilir. İşte, örnekler!
Bir iş görüşmesinin başarılı olabilmesi birçok etmene bağlı. İşe alım sürecinin en stresli ve sonucu belirleyen adımı olan mülakat anı ise adayın kendini en iyi şekilde ifade etmesi gereken an. Paychex’in son anketine göre mülakattaki büyük sorunlardan biri, adayların mülakata hazırlıksız gelmesi. Bunun dışında problemler şöyle sıralanıyor:
- Mülakat için hazırlık eksikliği (%62)
- Mülakata geç gelmek (%61)
- Zayıf dinleme becerileri (%56)
- Eski işveren veya iş arkadaşları hakkında olumsuz konuşmak (%42)
- Uygunsuz dil (%38)
- Övünmek (%36)
- Aşırı güven (%33)
- Soru sormama (%33)
- Tutarsızlık (%30)
- Göz teması eksikliği (%25)
Paychex İK koçu Rachel Sweeney; çok yüksek yüzdeye sahip olmasa da aşırı güvenin, İK yöneticileri için pek de olumlu görülen bir özellik olmadığını düşünüyor. Bunu önlemek için adaylara; işe alım yöneticilerine ne yapmak istediğini söylemek yerine, örnekler vererek başarılarını göstermeyi öneriyor. Bu noktada “gelişim alanları” ile ilgili soruyu cevaplamak da önemli. Bu soru gerçek benliğini ortaya koymak için önemli bir fırsat.
Sweeney ayrıca adayların göz teması kurmaya dikkat etmelerini de öneriyor.
“Göz teması iletişimin önemli bir parçasıdır, özellikle de iş görüşmesi söz konusu olduğunda… Konuşmadan önce göz teması kurmak, bir seferde 4 ila 5 saniye bakışlarını karşı tarafta tutmak ve jestleri kullanmak iletişimi güçlendirmenin bir püf noktası olabilir.
Bu konuda ne kadar iyi olduğunu görmek için mülakat öncesinde pratik yapabilirsin. Bir video kaydında mülakat anının provasını yapabilir, davranışlarını ve cevaplarını test edebilirsin.
Aynı ankette işe alım yöneticilerinin “çok önemli” olarak değerlendirdiği adaylarla ilgili bazı özellikler de var. İşe alım yöneticilerinin %90’ı beceri setini önemsiyor.
- Ekiple uyumluluk (%79)
- Kişilik (%70)
- Profesyonel görünüm (%52) vb.
Bir mülakatın başarıyla sonuçlanabilmesi, yetkinlikler kadar kişilik özellikleriyle de ilgili. Bu nedenle başvuru yaptığın/yapmayı planladığın rolle ilgili eksikliklerini analiz etmelisin. Bunun için ilanlarda sıralanan kriterler yönlendirici olabilir. Yetkin bir aday olduktan sonra bunu doğru olarak ifade edebileceğin bir iletişim diline de sahip olmalısın.
Kaynak: Make it