Tecrübeli yöneticilerin yeni mezun çalışanlara verdiği mentorluk programları çok başvurulan bir yöntem. Danone ise bu yöntemi tersine çevirerek gençlerin yönetim kurulu üyelerine mentorluk yapmasını sağlayan programıyla yöneticilerine sosyal medyayı öğretiyor
Şirketlerin özellikle son yıllarda üzerinde önemle durduğu mentorluk programları, genellikle yeni nesil çalışanların iş dünyasına adaptasyonu ve daha deneyimli çalışanların birikimlerini öğrenebilmeleri üzerine kurulu olarak gerçekleştiriliyor. Ancak Danone’nin 2012 yılından bu yana uyguladığı mentorluk programının genel uygulamaların dışında bir yapısı var. Yeni nesil Danone çalışanlarının özellikle üst düzey yöneticilerle bir araya gelerek onalar sosyal medya konusunda mentorluk yaptığı bu çalışma iki taraf içinde eğitici ve yakınlaştırıcı bir uygulama olması açısından dikkat çekici.
Uyguladıkları mentorluk programı hakkında bilgi veren, Danone Türkiye Süt Ürünleri İK Direktörü Burçin Şengün, “ Program Yeni Nesil Danonelilerin öncelikle üst düzey yöneticilerle birebir ilişkilerinin gelişmesine büyük fayda sağlıyor; görünürlük ve şahsen tanınma beklentilerini karşılıyor, görüş ve önerilerini doğrudan paylaşmalarına olanak sağlıyor. Buna karşılık Yönetim Kurulu üyelerimiz de yeni nesille sosyal diyaloğunu artırarak bir taraftan Y kuşağıyla yakınlaşmış oluyor, diğer taraftan yeni nesli ve eğilimini yakından takip edebileceği dijital donanıma hız ve zaman kaybetmeden ulaşmış oluyor” diyor.
Program 11 gönüllü yeni nesil çalışanla başladı
Şengün, artık sosyal medyanın, genç kuşağın üstünlüğünün herkes tarafından kabul edildiği bir alan olduğunu ve bu nedenle programın Danone Grubu’nda 2012’den beri uygulandığını anlatıyor. 2013’te Türkiye’de Ters Yönde Mentorluk programı olarak uygulamaya geçirildiğini belirten Şengün, tamamen gönüllülük üzerine kurulu bir yapısı olduğunu ifade ediyor.
Şengün, program hayata geçirildikten sonra sosyal medya uygulamalarını içselleştirmiş, uzmanı olduğu konunun aktarılmasında kendisine güvenen, bu konuda daha da gelişmeye ve zamanını ayırmaya açık 11 Danoneli çalışanın pek çok önemli dijital uygulamanın kullanımı, tüm sürecin nasıl yönetileceği ve süreç içindeki rolleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için “Eğitimcinin Eğitimi”ne katıldığını anlatıyor.
Yönetim kurulunun 9 üyesine11 genç mentorluk yaptı
Şengün programın ilk aşamasını şöyle aktardı: “İlk aşamada 11 mentorumuz ile Yönetim Kurulumuzun dokuz üyesi önceliklendirilecek şekilde programı başlattık. Mentorlarımız ilk adım olarak bu süreçte birlikte çalışmayı arzu ettikleri ‘mentee’leri belirleyerek eşleşti. Burada önemli bir prensip, eşleşmenin aynı departmandan değil, fonksiyonlar arası olma şartıydı. Mentor ve mentee 15 günde bir birer saatlik en az üç yüz yüze seansta bir araya gelerek bu görüşmelerde hem Danone’ye özgü hem de küresel dijital araçların kullanımı üzerine çalışmalar yapıyor”
Sırada tüm organizasyon var
Şengün programın bundan sonraki aşamasında Yönetim Kurulu üyelerinin eğitimlerini tamamladıktan sonra tüm organizasyona yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydediyor.
Eğitimleri daha büyük sınıflara taşımayı planladıklarını kaydeden Şengün, “Değişen dünyaya Danone olarak da uyum sağlayarak iç iletişim araçlarımızı günlük sosyal medya araçlarından ilham alarak geliştirdik. Tüm Danonelilerin profillerinin bulunduğu ve kişisel bloglarla, paylaşımlarla sayfalarını şekillendirebildikleri DSN, videolarımızı yüklediğimiz Dantube, büyük dosya transferi için kullandığımız Dantransfer, Danone dünyasında merak ettiğimiz her sorunun cevabını sunan Dansearch ve hızlı iletişim kurmak için eş zamanlı yazışma platformumuz Sametime öncü uygulamalarımızdan birkaçı. Tüm dünyadaki Danonelilerin kullanımına açık olan bu araçlar sayesinde ülke sınırları olmaksızın tüm Danone bilgi ağını paylaşabiliyor ve deneyimlerimizi taşıyabiliyoruz” diyor.
Yorum yapmak ister misin?