Çalışanlarını uluslararası eğitim ve iş fırsatlarıyla destekleyen Deloitte, yeteneklerini elde tutmaya devam etmek için bu fırsatlara yatırım yapıyor. Deloitte Türkiye İK Direktörü Ebru Pilav, uluslararası anlamda kendini geliştirmek isteyen, farklı kültürleri tanıyıp kendini bu alanda da yetiştirmek isteyen adaylara özel fırsatlar sunduklarını anlatıyor.
Deloitte şu anda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa’da ofisleriyle Denetim, kurumsal finans, vergi danışmanlık ve kurumsal risk alanlarında hizmet veriyor. Şirkette yaş ortalaması 28 olan, binden fazla genç bir ekip görev alıyor ve şirketin 9 kişilik İK ekibi, İstanbul Ofisi’nden bölgelere destek oluyor. Yedi ay önce Deloitte Türkiye’ye İK Direktörü olarak atanan Ebru Pilav, organizasyon yapılarında değişikliğe gittiklerini, işe alım, iletişim, çalışan markası ve sosyal medya yönetimini aynı potada topladıklarını aktarıyor. Ebru Pilav’dan İK ekibi olarak yaptıkları çalışmalar ve yeni hedefleriyle ilgili bilgi aldık.
İK stratejisi yeniden yapılandı
Deloiite Türkiye’nin yeni dönem stratejisinin belirlendiği bir zamanda Deloitte’ta çalışmaya başladım. Dolasıyla işe girer girmez değişim yönetiminin ve organizasyonel değişikliklerin içinde buldum kendimi. Göreve ilk başladığımda, öncelikle dikkat ettiğim noktalar; şirketin stratejisini, hedeflerini, kültürünü anlamak ve ekibimi yakından tanımak oldu. Ardından CEO’muz başta olmak üzere tüm üst yönetimle ve kendi ekibimle toplantılar düzenledim. İK’nın stratejisini belirledik, globalden de bu süreçte destek aldık ve süreçleri yapılandırdık. Böylelikle ilk işim İK stratejilerini yapılandırmak oldu, bu doğrultuda da 2016’ya kadar gerçekleştireceğimiz stratejilerimizi hazırladık. Öncelikle performans yönetim sistemimiz gelişiyor, farklı bir bakış açısıyla değiştiriyoruz. Deloitte’lu Liderler markası altında liderlik konusuna odaklandık, yine globalin örnek uygulamalarını şirketimizin yedekleme planlarına entegre ediyoruz.
200 yeni mezun istihdam edildi
Geçtiğimiz yıl 200’e yakın mezun arkadaşı Deloitte ailesine dahil ettik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da teknik bölümlerimize 200 civarı yeni mezun arkadaşı bünyemize katmayı hedefliyoruz.
Teknik bölümler olarak adlandırdığımız denetim, vergi, kurumsal finansman, ERS ve danışmanlık bölümlerimiz için yeni mezun alımları gerçekleştiriyoruz. Proje bazında deneyimli adayların işe alım süreci de tüm yıl devam ediyor. Geçtiğimiz yıla baktığımızda 50’den fazla deneyimli arkadaşı istihdam ettik.
İşe alımda vaka çalışması ve iş oyunları
Bize başvuran adaylar arasında özgeçmiş üzerinden yaptığımız ön elemeler sonrasında uygun olabileceğini düşündüğümüz adayları görüşmeye davet ediyoruz. İlk görüşmeleri başvurulan bölümlerimizin yöneticileri veya İnsan Kaynakları yetkilileri gerçekleştirdikten sonra olumlu bulduğumuz adaylarımızı ikinci görüşme aşamasında şirket ortaklarımızla tanıştırıyoruz. Bu aşamada görüşme değerlendirmelerimizi destekleyici İngilizce ve genel yetenek testi uygulamalarımız var. Klasik işe alım süreçlerinin dışında vaka çalışmaları, iş oyunları ve özellikle üniversite öğrencilerine yönelik yurt dışı eğitim olanaklarıyla işe alım süreçlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu işe alım araçlarımızdan en önemlisi International Student Business Forum (ISBF) projemizdir.
ISBF’e başvuru sayısı 2 bini geçti
Liderlik ve kariyer gelişim konusunda dünyanın en seçkin forumlarından biri olan Uluslararası Öğrenci Forumu, Deloitte’un ev sahipliğinde her yıl 20’ye yakın ülkeden seçilen üniversite öğrencilerini bir hafta süreyle ağırlıyor. Program kapsamında üniversite öğrencileri farklı kültürlerden gelen katılımcılarla birlikte karmaşık bir vakayı analiz ederek ve böylelikle iş yapma pratik ve teorik anlayışını geliştirme olanağına sahip oluyor. Ayrıca geleceğin liderleri olma yolunda öğrencilere gerekli olan çok kültürlü ekipler içerisinde çalışma ve liderlik becerilerini geliştirme fırsatı veriliyor. Problemlerin iş dünyasının önde gelen aktörleri tarafından nasıl çözümlendiğine tanık olacak öğrenciler, forum boyunca Deloitte profesyonellerinden oluşan koçlar tarafından yönlendiriliyor. ISBF bu yıl Mart 2013’de Bangkok’ta gerçekleşecek. Sosyal medya üzerinden talepleri alıyoruz, şimdiye kadar 2 bine yakın başvuru aldık. Forum için başvurular 5 Aralık tarihinde sona erecek. Deloitte Türkiye olarak sürecini başarıyla tamamlayarak Bangkok’a gidecek olan gençler dışında, Türkiye sürecine giren her aday işe alım süreçlerinde de paralel olarak değerlendirmeye alınıyorlar. 4 – 5 kişilik bir ekip Deloitte Türkiye’yi temsil ediyor. Ayrıca öğrencilik dönemlerinde kısa ve uzun süreli olmak üzere staj programlarına dahil ederek iş hayatını görme olanağı sunuyoruz.
Teknik eğitimler 2 haftalık bir süreci kapsıyor
Yeni mezun olarak işe yeni başlayan tüm arkadaşlarımız tam gün süren bir oryantasyon programının ardından iki hafta süreli teknik eğitimler alıyorlar. Bu dönemin ardından da yer aldıkları ekiplerde iş üzerinde eğitimleri uzun süre devam ediyor. İşe alımdan itibaren ilk 2 yılı eğitim açısından da özellikle çok önemsiyoruz. Deloitte Global’in bu anlamda bizlere sunduğu, çalışanlarımızın gelişimini destekleyici e-learning, pod-cast, web-cast gibi uygulamaları yakından takip ederek, sınıf içi eğitimler dışında teknolojinin sunduğu her türlü imkanı kişisel ve profesyonel gelişimimiz için kullanabiliyoruz. Ara dönemde aldığımız alımlar için ise bir günlük, Deloitte Global ve Türkiye bölümlerini anlattığımız bir programımız mevcut. Sadece oryantasyonlarda değil, çeşitli konularda da çalışanlarımıza eğitimler veriyoruz. Sınıf içi oryantasyona alternatif, yeni kuşakların daha çok ilgisini çekecek yeni oryantasyon planlarımız var.
Yurt dışında deneyim imkanı
Global Mobility (Küresel Gelişim Programı) başlığı altında önemli kariyer fırsatlarımız var. Çalışanlarımızın performansları doğrultusunda yurtdışındaki Deloitte ofislerimizde çalışma imkanı sunuyoruz. Küresel Gelişim Programımıza kuruluşumuzdan bugüne 100’den fazla çalışanımızla katılım sağladık. Yurtdışı ofislerimizdeki çalışanlarımız hem kendilerini geliştirip hem de networking yapma olanağı buluyorlar. Şu anda da 12 arkadaşımız bu program kapsamında Amerika Kanada ve Avrupa ülkelerinde görev yapıyor. Deloitte Akademi ile de koordineli yürüttüğümüz hem teknik hem de kişisel gelişim eğitimleri ile ekiplerimizi destekliyoruz. Ayrıca Deloitte Global ile de pek çok ortak projeye imza atıyoruz. Bunlardan bir tanesi yöneticilerimizin gelişimlerini sağlamak için planlanan Lead Client Service Partner Development Programı’dır. Lead Client Service Partnerlar müşterilerimizle üst düzey ilişkileri yöneten partnerlarımızdır. Bu program, LCSP seviyesindeki çalışanlarımızın hem kişisel gelişimlerini hem de yönetici rollerini destekleyerek daha etkin müşteri yönetimi yapmalarına destek olmayı amaçlıyor. Uzun soluklu bir gelişim süreci olan bu program yöneticilerimizin koçluk ve mentorluk almalarını sağlayarak gelişimlerini destekliyor.
Hem kişisel hem mesleki gelişim destekleniyor
Eğitim ihtiyaçlarımızı kişisel olarak yapılan kariyer planları, eğitim değerlendirme formları ve bize ulaşan talepler üzerinden yıllık planlar dahilinde değerlendiriyoruz. Deloitte Learning Platform üzerinden Harvard Leadership Institute eğitimleri, sertifikasyonları ve ayrıca işle ilgili kitap özetlerine ulaşabilme imkanlarımız var. Bu platform üzerinden hem kişisel gelişim hem mesleki gelişim için çeşitli e-learning ve sanal eğitimlere çalışanlarımız ulaşabiliyor. Ayrıca global eğitim ve konferanslara da yöneticilerimizin katılmasını sağlıyoruz.
Liderlerin gelişimine odaklanılıyor
Liderlik yetkinliklerimizi güçlendirmek için çalışıyoruz, liderlerimizi ön plana çıkarmayı planlıyoruz. Özyeğin Üniversitesi’yle güzel bir işbirliği yaptık. Deloitte Liderlik Enstitüsü’nü kurduk. Özellikle Lider Gelişim programlarımızı Özyeğin Üniversitesi’yle birlikte desteklemeyi hedefliyoruz. Eğitim programları, üst ve orta düzey yöneticilere ve iş hayatında daha sınırlı tecrübesi olan kişilere yönelik olarak farklı seviye ve iş tecrübeleri dikkate alınarak oluşturuldu. Üst Düzey Yöneticilere Yönelik Liderlik Programı, Orta seviyede yöneticiler için Yetenek Programı, iş hayatına yeni atılan potansiyeli yüksek çalışanlar için Kapsamlı Liderlik Programı hazırlanıyor.
Yetenekleri geliştirmek kapsamlı bir süreç
Yeteneklerimizi elde geliştirmek İK olarak bizim en büyük misyonlarımızdan. Öncelikle çalışanlarımıza kendilerini hem profesyonel hem de kişisel gelişim imkanı yaratabilecek bir müşteri tecrübesi yaşama imkanı sunuyoruz. Bu müşteri tecrübesinin yanında, kariyer planları yapıyoruz. Şirketimizde kariyer yolları net olduğu için, kariyer planları doğrultusunda ilgi duydukları sektörlerde görevlendiriyoruz. Ayrıca her yıl düzenli olarak belirli sayıda çalışanımızı yurt dışı ofislerimizde çalışmak üzere ağırlıklı olarak Amerika, İngiltere ve Kanada’ya gönderiyoruz. Sosyal anlamda da; çalışanlarımızı bir araya getiren ve üst düzey yöneticilerimizle buluşturan bir dizi aktiviteler düzenliyoruz. “Kurumsal Oyunlar”da her yıl düzenli olarak yer alıyoruz. Bu sene futbolda şampiyon olduk. Spor dışındaki tiyatro, orkestra, gibi hobi aktivitelerini de destekliyoruz. Yıl içerisinde happy hour ve partilerle farklı ortamlarda bir araya geliyoruz. Bunlarda şirketimizin fark yaratan ve arkadaşlık ortamını geliştiren etkinliklerdir. Ayrıca ödüllendirme ve teşvik sistemi getiriyoruz, bir alt yapı dahilinde tüm çalışanlarımızın birbirini takdir ettiği, keyifli bir altyapı hazırlıyoruz.
Yorum yapmak ister misin?