İnternetin hayatımızdaki yeri ve gücü artık kaçınılmaz bir gerçek. İş hayatında ilk başvurduğumuz kaynak internet, tıpkı iş ararken veya eleman bulurken olduğu gibi. Artık gazetelerin birkaç santimlik alanlarına iş ilanlarınızı sıkıştırmak zorunda değilsiniz. İnsan Kaynakları departmanları eskiden olduğu gibi hem şirketiniz hakkında kısa bir bilgi vermek hem de önemli bir pozisyonun detaylarını anlatmak ve aradığınız kişiden beklediğiniz özellikleri sıralamak için gazetelerin sınırlı yerlerini satın almak zorunda değil. Gelecek internette, hem de sınırsız yerde ve sürede reklam alanıyla… İş ilanı yazma devri geride kaldı. Devir işe almak istediğiniz kişilerin dikkatini ve ilgisini çekmenize yarayacak kışkırtıcı iş tanımları yaratma devri!
Peki aradığınız izleyicileri harekete geçirecek bir iş tanımı nasıl yazarsınız? Bu aşamada bilmeniz gereken önemli bir nokta bulunuyor. İki tip iş arayan profili vardır: Pasif iş arayanlar ve aktif olarak iş arayanlar. Bu her iki profil de iş ilanınızda farklı şeylere dikkat edecektir. Siz ilanınızda her iki profille de konuşmayı bilmelisiniz.
Yönetici özeti Yönetici özeti iki nedenden ötürü önemlidir. Birincisi her iki iş arayan profilindeki insanlar çabucak işin neyle ilgili olduğunu görmek isterler. Unutmayın ki sizin dışınızda başka firmalar da en iyi çalışanı arıyor. Bu nedenle dikkatini çekmek istediğiniz çalışanlar sizin ilanınızdan başka ilanlara da bakıyor. Karşınızdaki bu tehditi gözden kaçırmayın ve iş ilanınızdaki yönetici özeti bölümünü özenle hazırlayın. İkinci nedense eğer pozisyon okuyan kişiye uygun değilse, uygun olabilecek bir tanıdığını düşünüp ona yönlendirebilir. Böylece ilanınız pek çok kişiyi dolaşacaktır.
Hazırladığınız yönetici özetinin, iş ilanı okuyanları cezbedecek derecede çekici olmasına çalışın. Kurumunuzu ifade edecek, onun tonuyla konuşacak bir metin olmasını sağlayın, görsel malzemelerle bunu destekleyin. Kim olduğunuzu, pozisyonu ve işe alınacak kişiden beklentilerinizi özetleyin.
Nerede olduğunuzu bilene kadar nereye gideceğinizi bilemezsiniz Birçok iş ilanı en temel tanımlardan birini atlar, bu da kurumun geçmişidir. En iyi bilinen büyük organizasyonlar bile iş ilanlarında kurumun geçmişi ve çalışmalarıyla ilgili bilgi vermelidir. Her organizasyon birbirinden farklı yapılardır. Bu bölümü şirketinizin kuruluş hikayesini ve gelecekte şirketinizi bekleyen başarı ve mücadeleleri anlatmak için kullanın. Yıllık raporlar, stratejik planlar, vizyon, misyon tanımları, sosyal sorumluluk projeleri gibi organizasyonel materyalleri bir araya getirin. İş ilanının bu bölümü çok fazla yaratıcılık gerektiren bir bölüm değildir, bu nedenle örnek bulmanız da kolay olacaktır.
Bu kuruluş hikayesini aynı zamanda pasif iş arayanlar için dikkat çekici bir metin olarak düşünün. Ortak hedeflerinize çağırmak için umutlarınız ve hayallerinizin örtüştüğünü gösterin. İşe alım, bütçe, organizasyon şeması gibi bilgiler vererek aktif iş arayanların, çalışmak istedikleri şirket olup olmadığına karar vermesine yardımcı olun.
Kabul ediyorsanız bu sizin mücadeleniz İş ilanınızdaki en önemli ve temel bölümlerden biri de hedefler ve mücadelelerdir. Bu bölümde görevli kimsenin pozisyonda başarılı olması için belirlediğiniz hedefler ve görevleri sıralayabilirsiniz. Burada pasif iş arayanlar karşılarına çıkacak zorlukları ve başarıları görerek etkilenebilir. Aktif iş arayanlarsa pozisyon için uygun olup olmadıklarına bakacaklardır.
Geniş çizgilerle pozisyona başvuracakları bekleyen zorlukları ve başarıları anlatın. Ayrıca eğer organizasyonunuzda çalışmaya başlarlarsa kurumunuzun gelişimine bulunacakları katkıyı belirtin. Ölçülebilir hedefler sıralayın.
Yeni çalışanınızda hangi özellikleri arıyorsunuz?
Yeni çalışanınızı bekleyen hedefleri belirledikten sonra başarılı olması için onda gereken özellikleri sıralayın. İş deneyimi ve eğitim seviyesinin yanı sıra kişisel özellikleri ve sosyal becerileri de göz ardı etmeyin. Örneğin, zorlu müşterilerle deneyim kazanmış iyi bir pazarlıkçıya mı ihtiyacınız var yoksa problem çözmede uzman, kaynakları geniş bir lidere mi? İş deneyimi veya eğitim düzeyi gibi bilgilerle pasif iş arayanların dikkatini çekemezsiniz. Onların dikkatini çekmek için iyi bir şirket profilinizin olması ve tatmin edici bir kariyer planlama sunmanız gerekir.
Yorum yapmak ister misin?