Doğru kariyer yönetimi nasıl yapılır?

Kariyer gelişimini doğru yönetebilmek senin de bildiğin gibi birçok etmene bağlı. İniş ve çıkışlarla dolu kariyer hayatında en uygun zamanda doğru adımları atmak, yeni bir fırsata başvurma zamanı geldiğinde rekabetçi kalmana yardımcı olur. İşte, kariyerini yönlendirirken elini güçlendirecek bazı püf noktaları.

Seçeneklerini keşfet

Kariyer gelişimin üzerinde çalışmaya başlamadan önce seçeneklerini bilmek yardımcı olur. Bu, hangi sektörlerin senin için uygun olabileceğini ve bu sektörlerde mevcut olan işleri ve şirketleri içerir. Kişisel kariyer rotanı çizerken, ne üzerinde çalışacağını belirleyebilmen için güçlü ve zayıf yönlerini farkında olman da önemli. Bu keşfe, farklı işler hakkında bilgi edinmek için şirketindeki diğer çalışanları gölgeleyerek başlayabilirsin. Bu aynı zamanda mevcut işindeki becerilerini geliştirmene ve değer katma yeteneğini arttırmana yardımcı olabilir. Deneyimini genişletmek ve derinleştirmek için diğer departmanlara veya şirketlere yatay geçişleri keşfet. Bu tür hareketler, meslektaş ağını genişletir ve yeni kapılar açabilir. Alanındaki başarılı insanlardan daha fazla bilgi edinmek için bilgilendirici diyaloglar da kurabilirsin.

Bir mentordan destek al

Bir başkasının deneyiminden yararlanmak, bilgi edinmenin ve kendini diğer fırsatlara tanıtmanın harika bir yoludur. İş yerinde, belki de keşfetmek istediğin farklı bir departmandan bir akıl hocası bulabilirsin.

Bu kişiler, mevcut şirketindeki kariyerini yönetmene yardımcı olabilirler. Yöneticinle olan periyodik toplantılarda kariyer rotan hakkında konuşabilirsin. Bazı şirketler, kariyer gelişimlerini zaman ve parayla destekleyerek çalışanlarıyla sıkı sıkıya bağ kurar. Eğer senin için böyle bir durum söz konusu değilse, sektöründeki başka bir kişiden, sen öğrenirken ve büyürken tavsiyelerde bulunabilecek bir mentordan destek alabilirsin.

Hedefler belirle

Seçeneklerini araştırdıktan sonra, kariyerini geliştirmene yardımcı olacak net, ölçülebilir hedefler belirleyebilmek için yeterli bilgiye sahip olmalısın.

Örneğin; oluşturmak istediğin iş becerileri, üzerinde çalışmak istediğin projeler veya çalışmak istediğin roller etrafında hedefler belirleyebilirsin. Hedeflerinin gerçekçi ve zorlayıcı olduğundan emin olmalısın, bunları gerçekleştirmeye de özen göstermelisin. Hedeflerine ulaşmak için kendine bir zaman çizelgesi koyabilirsin. Bu, hedeflerine zamanında ulaşabildiğinden emin olmana yardımcı olacaktır.

Bir plan yap

Kariyer gelişimi için bir plan yapmak, hedeflerine ulaşmak için gerekli yapıyı sağlar. Bir plan olmadan, kendini dümensiz hissedebilirsin ve ilerlemeni ölçebileceğin hiçbir kriterin olmaz.

Bazı şirketler, çalışanlarının kariyerlerini geliştirmelerine yardımcı olacak resmi programlara sahiptir. Programları olan şirketler genellikle, çalışanlarının bir kariyer yolu geliştirmeleri ve bu yolu takip etmeleri için çabalar. Bu tür programlar, çalışanın kariyer yolunda ilerlemesi için ulaşması gereken kilometre taşlarını açıkça işaretler.

Şirketinin böyle bir programı yoksa, kariyer gelişimini daha gayri resmi olarak sürdürmen gerekir. Kendi kariyer yönetim planını oluşturmak için şu soruları cevaplayabilirsin:

  • Başarı senin için nasıl görünüyor?
  • Hedeflerine ulaştığını nasıl anlarsın?
  • Seni bugün bulunduğun yerden, olmak istediğin yere götürecek “basamaklar” neler?

İş becerilerini genişlet

Kariyer gelişiminin önemli bir parçası iş becerilerini geliştirmektir. Becerilerini geliştirmenin ise birçok yolu var. Bilgini arttırmak için çeşitli derslere ve eğitimlere katılabilirsin. Hemen hemen her kariyerle ilgili yeni stratejiler ve teknolojiler sürekli olarak tanıtılıyor.

Sektörüne özgü yeni becerileri öğretebilecek çevrim içi kursları araştırmak pratik bir adım olabilir. Böylece, finalde yeni beceri setini doğrulayan bir sertifika sahibi de olabilirsin.

Uygulamalı veya iş başında öğrenme ise gerçek bir deneyim edinmenin paha biçilmez bir yoludur. İş yerinde yeteneklerini geliştiren, sana yeni beceriler kazandıran, heyecan verici projeler üstlenebilirsin. Bir diğer öneri olarak yeni bir rol için gerekli deneyimi kazanmak adına kişisel çabanı ortaya koyabilirsin.

Değişmek için esnek ve yeni fikirlere açık olduğun sürece, seçtiğin kariyer yolunda öğrenme, büyüme ve gelişme gücün her zaman olacaktır.

Konuk Yazar: Işıl Çetinkaya / Yönetici Koçu & Eğitmen

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin!

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.