Zamanı yönetmeyi bilmek, kariyer yarışına 1-0 önde başlamak demek ve bu hiç azımsanacak bir skor değil. Peki, doğru zaman yönetimi nasıl yapılır ve bu süreçte önümüzde hangi tuzaklar var? Doğru zaman yönetiminin püf noktaları, bugün Kariyer Rehberi’nde!
Zaman yönetimi yapabilmek, kariyer yolculuğunun her aşamasında gerekli olan bir özellik. Hayatı kolaylaştıran yeniliklere adapte olmak kadar, dikkat dağıtan yeni alışkanlıklar da ediniyoruz. Peki ne yapacağız? Aslında bu noktada yapılacak en iyi şey istikrarlı olmak. Çünkü zamanı iyi yönetemiyorsak; akademik birikim, yetenek ya da deneyimimizin de bir önemi kalmıyor. Bu süreçte birçok tuzak karşımıza çıkacaktır. Bu zaman tuzaklarını hayatımızdan çıkarmak mümkün değil, ancak kontrol bizde olmalı. Aksi halde yetişmeyen işler, ödevler, bitmeyen sunumlar arasında sıkışıp kalırız. Bilinmeyeni keşfederek değil, bildiklerimizi uygulayarak zaman tuzaklarını kaldırabiliriz. Şimdi bu tuzaklara yakından bakalım!
Uyku
Kaliteli bir uykunun iyi beslenme kadar önemli olduğunu düşünürsek, uykudan çaldığımız her saat bizim için kayıp. “Sirkadiyen ritim” denilen vücut saati ile hem günü verimli geçirip hem de enerjimizi maksimum tutabiliriz. Çok geç yatmayı alışkanlık haline getirmek, iyi bir kariyer planı içindeki alışkanlıklardan biri olmamalı. Uyku kalitesine ve biyolojik saatimize dikkat ederek zamansal tuzaklardan birini ortadan kaldırabiliriz.
Dağınıklık, düzensizlik…
Dağınıklık ve düzensizlik hem mental hem de günlük verim anlamında en büyük zaman tuzaklarından. Sabah derli toplu bir eve uyanmak, ofiste düzenli bir çalışma masasına oturmak, yapılacaklar listesini hızlı ve keyifli yapabilmek için şart. Japon düzenleme uzmanı Marie Condo’nun “Hayatı Sadeleştirmek için Derle, Topla, Rahatla” kitabı bu noktada işine yarayabilir. Japonlar’ın düzenli, prensipli ve çalışkan olmaları tesadüf değil. Küçük dokunuşlar ve istikrarla başarıyorlar bu işi. Dağınıklık ve düzensizlik, mental olarak da zaman yönetiminin ve motivasyonun düşmanı.
Plan ve program
Öncelik belirleme, hedef sıralaması, ajanda tutmak, küçük notlar almaya alışmak zamanı yönetmek konusunda sana çok yardımcı olacaktır. Ayrıca, “Dalgınlığıma geldi, unutmuşum” dememek için zihin haritası yapmak faydalı olur. Nedir bu zihin haritası? Zihin haritalama; en basitten en karmaşığa kadar her konuda uygulanabilir. Bütün dünyada giderek popülaritesi artan “Zihin haritası yöntemi” hafızayı geliştirmeye, beynin kreatif tarafını aktive etmeye yarıyor. Bizim istediğimiz de tam olarak bu…
Aşırı iletişim
Akıllı cihazlarla ne kadar vakit geçiriyorsun ya da günlük olarak bir ekrana bakma süren ne? Küçük bir istatistikle bu sürenin yarıya ya da çeyreğe düşmesi halinde başka neler yapabiliriz, bi’ düşünelim! Kaç kitap okunur? Uyku zamanı ve kalitesi nasıl değişir? Sevdiklerimizle daha fazla zaman geçirmenin hayatımıza etkisi ne olur? Akıllı telefonların yanında televizyon ve tabletler de zamanımızın büyük bir bölümünü alıyor. Elbette içinde bulunduğumuz dijital çağda bu cihazlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Ancak biraz daha kontrollü olmakta fayda var.
Hem kendimize hem sevdiklerimize daha çok zaman ayırmak ve kariyer yolunda daha hızlı yol almak için öncelikle zamanımızı iyi bir şekilde yönetmeyi öğrenmeliyiz. Unutmamalı ki kariyerinde ilerleyip, günün birinde yönetici pozisyonunda çalıştığında, yapman gereken en önemli şeylerden biri yine zamanını verimli bir şekilde planlayabilmek olacak.
Konuk Yazar: Şöhret Ünal / İçerik Editörü
Yorum yapmak ister misin?