Türkiye’de dijital dünya gelişiyor, e-ticaret sektörü her geçen yıl büyüyor. GittiGidiyor’un CEO’su Cenk Angın, sektörün sunduğu istihdam seçeneklerinin birkaç sene öncesine göre çok farklı ve ileri bir noktada olduğunu söylüyor.
GittiGidiyor.com, Burak Divanlıoğlu, Tolga Kabataş ve Serkan Borançılı tarafından üç ortaklı bir şirket olarak kuruldu. Kurucuların amacı internet üzerinde, sürekli işleyecek bir iş modeli oluşturmaktı. Bugün 43 ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en büyük online pazaryeri eBay’in Türkiye’deki iştiraki olan GittiGidiyor.com, 7 milyondan fazla kayıtlı üyesi, 600 bin günlük ziyaretçisi ve 3,5 milyonu aşkın anlık satış fırsatı ile Türkiye’nin en işlek alışveriş merkezlerinden. Türkiye’de internet üzerinden ticaret alışkanlığının gelişmesine öncülük eden GittiGidiyor’un CEO’su Cenk Angın, e-ticaretin gündemini ve Gittigidiyor’u anlattı.
Rekabet artacak
Son yıllarda özel alışveriş kulüpleri, grup satın alma siteleri ve üst üste açılan dikey (vertical) alışveriş sitelerinin pazarda yerlerini almasının da etkisi ile e-ticaret ülkemizde büyük bir büyümeye devam etmektedir. BKM verilerine göre 2011 yılında sanal poslardan geçen tutar 15,2 milyar TL iken bu rakam yüzde 50 büyüyerek 22,9 milyon TL seviyesine ulaştı.
Oldukça genç bir nüfusumuz var. Avrupa’da Hollanda ve İngiltere’den sonra internette en çok vakit geçiren ülkeyiz. Akıllı telefonların hayatımızda oynayacağı rol ilerleyen dönemde daha da artacak. Tüm bunları göz önünde bulundurursak şu an e-ticaret dünyasında yaşadıklarımız sadece bir başlangıç. E-ticaret alışkanlıklarının daha da gelişeceği, pazarda rekabetin daha da artacağı yılları yaşayacağız. GittiGidiyor’da 2011 yılında 7 saniyede 1 ürün satıldı. Toplam 4 milyon 750 bin ürün satışı gerçekleşti. 2011 yılında, 2010 yılına kıyasla site üzerinden gerçekleşen ticaret hacmi (TL bazında) yüzde 20 arttı. GittiGidiyor olarak 2012 yılında ise 2011 yılına kıyasla yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz.
Mutlu ve keyifli çalışanlar hedefliyoruz
GittiGidiyor büyüklüğüne kıyasla göreceli olarak genç bir şirket olduğu için İK politikası da yıllar içinde şekillenip, sağlamlaşıyor. Geçmişte İK uygulamaları daha esnek bir şekilde yapılandırılabiliyorken, eBay ortaklığı ile global bir bütünün parçası olduk ve sistematik bir model uygulamaya başladık. Elbette İK’da hedefimiz hep aynı; “Şirket hedeflerine, mutlu ve keyifli çalışanlarla ulaşmak”. Örneğin; çok yakında, yalnızca çalışma ortamımızı iyileştirmek için ofisimizi taşıyacağız. Bunun için beş yıllık vadede yaptığımız yatırım miktarı yaklaşık 7 milyon USD. 145 kişilik bir şirketiz ve üç kişilik bir norm kadromuz var ancak eBay satın alması sonrası Avrupa’da farklı fonksiyonları temsil eden yaklaşık 40 kişilik bir ekipten destek alıyoruz. 2012’de önceliğimiz tüm alt sistemler anlamında bu entegrasyonu tamamlamak. Böylece eBay’in hem süregelen ve hem de yeni uygulamalarını bünyemize adapte ediyoruz; bu anlamda İK departmanımızda pek çok yenilik yaşamaktayız. Özellikle ücretlendirme, performans yönetimi, ödüllendirme sistemlerimizde değişimler oldu; ayrıca tüm İK altyapısını online sisteme geçiriyoruz.
Eğitimleri çalışanlar talep etmeli
Eğitim konusunda sorumluluğun şirket kadar çalışanlara ait olduğuna inanıyoruz; çalışanlarımızın talep ettikleri ve işlerine katkı sağlayacak hemen hemen tüm eğitimlerine destek veriyoruz. Sektörümüz ve yaptığımız iş gereği “değişim” kaçınılmaz olduğu kadar çok hızlı; dolayısıyla değişimleri takip edip bir kısmını adapte edebilmek için oldukça yoğun bir teknik eğitim ajandamız oluyor. En son, şirketimizin neredeyse 1/3’üne, “Çevik (agile) Geliştirme” yapabilmeleri için “Scrum Metodolojisi Eğitimi” almalarını sağladık. Teknoloji, dijital dünya, girişimcilik, perakende vb. işimizle ilgili platformları yakından takip ediyor; bu platformlardaki seminer ve fuarlara katılmaya önem veriyoruz. 2011 yılında başlattığımız ve koşulsuz tüm şirket çalışanlarına açık olan İngilizce eğitimini 2012’de de sürdürmekteyiz. eBay ile hayatımıza eklenen çok önemli bir kaynak da iPeople, iManage, Harvard Üniversitesi ile hazırlanan Harvard ManageMentor online eğitim programları.
İlk iş deneyimine GittiGidiyor’la başlayıp bugün yönetici kadrolarında olan pek çok çalışanımız var. Yeni mezun olup, bu sektörde bizimle çalışmayı seçen ve bulunduğu departmanda ya da diğer departmanlarda terfi edenlerin de sayısı oldukça fazla. Bizim şirketimizde limit ancak kişinin kendisi olabilir. Eminiz zaman içinde, global bir şirketin parçası olmanın doğal bir sonucu olarak, eBay ve GittiGidiyor arasında farklı transferler de söz konusu olacaktır.
Gençlere fırsat veriyoruz
2007 yılı sonunda çalışan sayımız 95 iken, bugün 145 kişilik bir aileyiz. eBay satın alması ile organizasyonumuzda olan değişiklikler ve eklemeler sonucunda tüm departmanlarımız için işe alım yaptık. Bizim bazı istihdamlarımızın yetiştirmek üzere yeni mezunlar arasından olduğunu da özellikle belirtmek gerekli. Henüz mezun olmamış veya yeni mezunlar arasında sıkça duyduğumuz “Şirketler hep deneyimli aday arıyorlar” kaygısını ortadan kaldıran bir tutum içerisinde olmayı tercih ediyoruz. E-ticaret sektörüne baktığımızda çalışanların yaş ortalamasının diğer birçok sektöre kıyasla düşük olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin GittiGidiyor çalışanlarının yaş ortalaması 29. Yani bizim arayışlarımız ve sunduklarımızla örtüşüyor bir anlamda. Yeni nesil kariyerine önem veriyor. Ne istediğini staj yaparak anlamaya çalışıyor. İş ortamı onlar için çok önemli. GittiGidiyor olarak, gelişme fırsatları olan, rahat ve ekip ruhu ile beslenen bir çalışma ortamı sunuyoruz. Bunun karşılığında ise değişime açık ve çabuk adapte olan, hemen kabullenmek yerine sorgulayan, araştırmayı seven ve yenilikleri takip eden, takım ruhuna inanan, ne istediğini bilen ve özellikle internete ilgisi olan kişileri tercih ediyoruz.
Yorum yapmak ister misin?