P&G’den Türk Hava Yolları’na birçok seçkin kuruluşun üst düzey yöneticileri IBS’de eğitim veriyor. Örneğin girişimciliğin inceliklerini Yemek sepeti.com CEO’su Nevzat Aydın’dan öğrenirken, kurumsal iletişimin esaslarını ve gerekliliklerini Philip Morris Kurumsal İletişim Direktörü Selda Susal Saatçi’den ediniyorsunuz.IBS’de eğitim alanların iş bulma oranı nedir?
Eğitimlerimiz katılacak kişilere farklı bir vizyon katıyor ve katılımcıların iş dünyasına çok daha hazır hale getiriyor. Bu vizyon ve anlayışla mülakata giden kişilerin diğer adayların arasından sıyrılmaları kaçınılmaz. İş dünyasında başarılı olmanın en önemli yolu network. Yapılan araştırmalar işlerin çoğunun bağlantılar sayesinde bulunduğunu ortaya koyuyor. Bunu sadece tanıdıkları olanlar şanslı, torpil yaptırıyorlar gibi yorumlamamak gerek. Sektörde aktif olan birilerini tanıyor olmak sizin bu işle bir ilginizin olduğunu, bu işin çok da dışında olmadığınızın bir göstergesi oluyor. IBS eğitimlerinde öğrencilere girmek istedikleri sektör konusunda pratik bilgiler veriliyor ve kariyerleri için hayati önem taşıyan bağlantılar kurma imkanı sağlanıyor.Benzer okullardan farklı olarak neler sunuyorsunuz?İstanbul Business School’da ilgili sektörlerin en iyi profesyonelleri eğitim veriyor ve bütün eğitim süreci boyunca öğrencilerle bizzat onlar ilgileniyor. Her programın iş dünyasının önemli isimleri arasından seçilen program direktörleri var. Program direktörleri ile birlikte hazırlanan içerikler iş dünyasının dinamikleri, beklentileri ve eğilimleri göz önüne alınarak belirleniyor. IBS, öğrencilerine iş dünyasında aktif olarak yer alan insanlarla bağlantı kurma olanağı sağlıyor. Normalde bu insanlara e-maille ve telefonla bile ulaşmanız kolay değil.IBS Türkiye’de nasıl bir boşluğu dolduruyor?
Okullarda öğretilenler ile iş yaşamı arasında büyük bir uçurum var. Üniversitelerin doğal olarak kendilerine özel bir ağırlıkları oluyor ve üniversitede ders veren akademisyenler kendi konularına çok hakim olsalar da çoğu zaman sektörde işlerin nasıl yürüdüğünden habersiz oluyor. Dolayısıyla üniversiteden yeni mezun gençler iş dünyasına atılma zamanı geldiğinde çoğu zaman sektör konusunda bir farkındalık geliştirmemiş oluyor. İş dünyası da üniversiteden mezun ama kendini geliştirmemiş ve bir yerlerde tecrübe edinmemiş olanları kolay kolay kabul etmiyor. IBS öğrencilerine hem sektöre ilişkin güncel ve pratik bilgiler sunuyor hem de kariyerlerinin başlaması için fırsatlar yaratıyor.
Üniversiteden yeni mezun olan öğrenciler için sertifika programlarının iş bulma aşamasında ne gibi bir önemi var?
Üniversite öğrencileri ve bilhassa yeni mezunlar, öğrencilik hayatlarında dinledikleri ve öğrendikleri iş dünyasının, pratikte aslında çok farklı olduğunu gördüklerinde bir süre afallıyor. Dahası teoride öğretilen bazı bilgiler, stajyerlikle pekiştirilmek istense bile, pratikte bir miktar farklı olabiliyor. O yüzden iş dünyası profesyonelleri tarafından verilen eğitimler, öğrencilerin, yeni mezunların ya da genç çalışanların, iş dünyasının yeni ihtiyaçlarını, trendlerini, doğrularını, yanlışlarını ve öğrenimlerini en kestirme ve doğru yoldan alabilecekleri büyük bir fırsat. Örneğin satışla ilgili bir pozisyona başvururken işletme mezunu olmanız artık yetmiyor. Eğer satış ve pazarlama konusunda sertifika eğitimi almışsanız diğer adaylardan bir adım önde başlıyorsunuz.
IBS’de eğitim alan öğrencilerden görüşler…
‘Profesyonel isimlerden eğitim alıyorum’
Ali Raif İlaç’ta tıbbi mümessili olarak çalışan Feryal Göreğen “Alanında profesyonel isimlerden eğitim aldığım için çok şanslıyım. Sağlık sektöründe kariyer hedefime ulaşmamda eğitimler çok faydalı oluyor” yorumunu yapıyor.
‘Staj imkanı buldum’
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu Nayad Demirci “Kariyerim hedefim olan reklamcılık ile ilgili temel bilgileri öğrendim ve en önemlisi Manajans’da staj imkanı buldum” diyor.
Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Ömer Faruk Öneyer “Reklamcılık üzerine bir kariyer düşünüyorum ve uygulamalı dersler sayesinde teorik bilgilerden farklı olarak aktif reklamcılığı öğrendim” açıklamasını yapıyor.
Youth Republic CEO’su Serhat Gürcü Istanbul Business School’u üniversite öğrencilerini, mezunları ve çalışma hayatının başındaki gençleri iş dünyasına daha iyi hazırlamak amacıyla kurduk diyor.“Bu konuda oldukça heyecanlıyız çünkü teori ile pratik hayat arasındaki boşluk gençlere hatalı tercihler yaptırabiliyor ve bunun maliyeti ilerleyen yıllarda daha iyi anlaşılıyor. Bu sebeple IBS’de farklı sektörlerden en önde gelen profesyoneller belirli bir program çerçevesinde deneyimlerinden yola çıkarak dersler veriyor. Gençler burada gerçek iş dünyasını ve pratiklerini deneyimlemenin yanı sıra sektörün önde gelen profesyonelleriyle iyi bir iletişim kurma şansını yakalıyor. IBS, gençlerin profesyonel hayatı tüm pratik yönleriyle tanıyarak donanım sahibi olmalarını ve üst düzey profesyoneller ile bağlantılar kurmasını sağlıyor.”
Yorum yapmak ister misin?