Ek tercih döneminde öğrenciler, ilk tercihlerinin sonuçlarına göre yeni bir strateji belirlemek zorunda kalabilirler. Bu süreçte, doğru tercihi yapabilmek için hem ilgi ve yeteneklerini hem de eğitim programlarını dikkatlice değerlendirmeleri gerekir. Peki, bu zorlu dönemde nelere dikkat etmeli?
Ek tercih dönemi, üniversite bölüm tercihleri ve kayıt döneminden sonra boş kalan kontenjanlar için adaylara ek bir tercih hakkının tanındığı dönemdir. Üniversite sınavında başarılı olan, ancak tercih listesinde yer alan bölümlere yerleşemeyen adayların boştaki kontenjanları tercih etmesi için ek tercih hakkı verilir. Yükseköğretime Giriş Sınavı (YKS) sonrası bir yükseköğretime yerleşen adayların kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilir ve merkezi bir ek yerleştirme süreci başlatılır. Üniversite ek tercih başvurusu, ÖSYM tarafından belirlenen ve duyurusu yapılan tarihler içerisinde yapılır. Genel yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve kayıt yapılmayan programlar kılavuzda yayınlanır. Adaylar, ek tercih için uygun şartları sağladığı takdirde boş olan kontenjanları tercih edebilir. Ek tercih ile merak ettiğin tüm detayları senin için hazırladığımız rehberimizde bulabilirsin.
Ek tercih kılavuzu nedir?
Ek tercih kılavuzu, Yükseköğretim Kurulu kararları doğrultusunda hazırlanan bir kılavuzdur. Ek yerleştirme hakkını kullanmak istiyorsan, ek tercih kılavuzunu dikkatle incelemelisin. Taban puanlar, boş kontenjanlar ve ek yerleştirme tercihi için dikkat edilmesi gereken kurallar bu kılavuzda yer alır. Kılavuzda yer alan ek yerleştirme kontenjanlarını; ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ve kayıt hakkı kazandığı halde adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşta kalan kontenjanlar oluşturur.
Ek tercih nasıl yapılır?
Ek tercih yapmak isteyen adayların, YKS puanlarının hesaplanmış olması gerekir. ÖSYM ek tercih döneminde, tüm adaylar puanlarına göre tercih edebilecekleri bölümlerin geçmiş yerleşme puanları hakkında bilgi sahibi olmak için Kariyer.net’in ek tercih motoru uygulamasını kullanabilir. Ek tercih nasıl yapılır konusu hakkında bilgi sahibi olarak doğru tercih yapılabilirsin. Ek tercih yaparken belirtilen tercih sayısı kadar program ve program kodunu yazma suretiyle aday işlemleri sisteminden ÖSYM’ye bildirmelisin.
Kimler ek tercih yapabilir?
Ek tercih yerleştirmeleri, kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan programlar için yapılır. İlgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar ek tercih yapabilir. Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek tercih yapabilir. Adayların yükseköğretim programlarını tercih listelerinde gösterebilmesi için ön lisans/lisans programı koşullarını karşılaması gerekir. Merkezi yerleştirme döneminde bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, ek tercihe başvuramazlar. Ek tercih yapabilmek için merkezi yerleştirmede tercih yapmış ancak, herhangi bir yükseköğretim programına giremeyen adaylar boşta kalan kontenjanlara yerleşebilmek için tercih yapabilir. Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Ek tercih döneminden sonra kesin kayıt yapılır ve kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmaz.
Ek tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler
- Ek tercih yaparken dikkat etmen gereken hususlardan biri, ilk tercihinde kazanamadığın bölümleri yazmamalısın.
- Merkezi yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleştiğin takdirde ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olamazsın.
- Ek tercih döneminde tercih yapabilmek için adayların hiçbir yükseköğretim programına yerleşmemiş olması gerekir.
- Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve minimum puanı oluşan ancak birkaç adayın kesin kaydını yaptırmaması halinde ön lisans ve lisans programlarını, ilgili programın puan türünde olmak koşuluyla en küçük puanına eşit veya daha yüksek puana sahip olan adaylar tercih edebilir.
- Ek tercih yaparken kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puan türünde yerleştirme puanı hesaplanmış olan tüm adaylar tercih edebilir.
- YKS ek yerleştirmelerde nelere dikkat edilmeli konusunu merak eden öğrencilerin öncelikle dikkat etmesi gereken husus, kendi yerleştirme puanından yüksek bir programı tercih etmemesidir.
- Ek yerleştirme tercihi nelere göre yapılır diyorsan; ek tercihlerini puan ve kontenjan sayısına göre sıralamalısın.
Ek yerleştirmenin avantajları
Ek yerleştirme, adaylar için zaman, puan ve motivasyon kaybını önlemek açısından avantajlıdır. Bir sınav ve tercih dönemi ardından adaylarda yeniden sınava hazırlanma konusunda büyük bir motivasyon kaybı gözlemlenebilir. Yanlış tercih yaparak herhangi bir programa yerleşemeyen ve puanı yetersiz kalan adaylar için ikinci bir şans niteliğinde olabilir. Adaylar, başarılı olabileceklerini, genel ve iş yaşamında onlara faydası olacağını düşündükleri üniversite programlarını tercih ederek motivasyonlarını koruyabilir, üniversite yaşamına adım atabilirler. Ek tercih hakkı sayesinde bir yükseköğretim programına yerleşme ihtimalin daha da yükselebilir. İlk yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar, taban puanı belirlenen bölümler arasında seçim yapar. Taban puanı oluşmayan bölümlerin ek tercihle birlikte puanlarında düşme olabilir. Bu sebeple ek tercih yapan adayların yerleşme ihtimali yükselir. Yeniden sınava hazırlanmayı tercih etmiyorsan ek tercih süreciyle istediğin bir bölümü kazanma ihtimalini arttırabilirsin.
Ek yerleştirmede puanlar düşüyor mu?
Ek yerleştirme tercih, kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programlar için yapılır. Eğer ilk tercihte kontenjanı dolan ve minimum puanı oluşan, ancak kesin kayıt işlemlerinin tamamlanmaması sebebiyle boşta kalan programlarda ek tercih döneminde puan düşmesi söz konusu olmadığı için ilk tercihte yerleşilemeyen bölüme YKS ek yerleştirme tercih döneminde yerleşilmesi mümkün değildir. Ek tercih döneminde bu hususlara dikkat ederek bir ek tercih listesi oluşturman tavsiye edilir.
2024 ek tercih dönemi ne zaman?
2024 ek tercih dönemi, 2024 YKS merkezi yerleştirme ve kayıt döneminden sonraki bir tarihte belirlenir ve resmi duyuru yapılır. Her yıl ağustos ayında yapılan merkezi yerleştirme işlemleri sonrası kayıt dönemi başlar. Ardından ekim ayında ek tercih başvurusu ve tercihleri yapılır. Ek tercih ne zaman, sonuçları ne zaman açıklanır gibi soruların cevapları, tercih dönemlerinde sıkça araştırılır. Bu tarihleri ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından takip ederek ek tercih başvurunu yapabilirsin.
2024 ek tercih ne zaman açıklanır?
2024 ek tercih dönemi, 2024 YKS merkezi yerleştirme ve kayıt döneminden sonra olacaktır. Ek tercih ne zaman açıklanır, konusu da ek tercih döneminde en çok merak edilen diğer bir konudur. Ek tercih sonuçları, ÖSYM’nin ek tercih başvurularını almasının ardından o ay içerisinde izleyen tarihlerde açıklanmaktadır. Ek tercih sonuçlarını ÖSYM’nin aday işlemleri sistemlerinden takip ederek kazandığın okula kesin kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsin.