Great Place to Work® Enstitüsü, bu yıl ilk kez Türkiye’nin en iyi işverenlerini belirledi. Şirket çalışanlarının doldurduğu özel güven endeksi anketi sonuçlarına göre Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2013 listesinde 12 şirket yer aldı. İş –yaşam dengesi, yaşam boyu öğrenme iş güvenliği ve sağlığı, fırsat eşitliği ve kadınların desteklenmesi özel kategorilerinde ise 4 şirket ödüllendirildi.
Dünyada 49 ülkede faaliyet gösteren ve faaliyette bulunduğu tüm ülkelerde en iyi işverenlerin belirlenmesinde araştırma yöntemleriyle önemli bir saygınlığa ve öncülüğe sahip olan Great Place to Work® Enstitüsü, 2012 yılı itibariyle Türkiye ofisi tarafından ülkemizde faaliyetlerine başladı. Gerçekleştirilen Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2013 benchmark çalışmasıyla 2013’ün en iyi işverenleri belirlendi. Kariyer.net ve Capital dergisi işbirliği ile gerçekleşen çalışmada ödül kazanan şirketler, 19 Haziran’da Adile Sultan Sarayı’nda düzenlenen gala gecesinde ödüllerini aldı. Törende konuşmacı olarak Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, Kimberly–Clark Türkiye İK Direktörü Nina Olatoke, Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sedef Seçkin Büyük, Great Place to Work® Türkiye, Almanya ve Avusturya Yönetici Ortağı Frank Houser ve Great Place to Work® Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak yer aldı.
Great Place to Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2013 Benchmark çalışmasına farklı büyüklük ve sektörlerden toplamda 37 şirket katıldı. Katılımcı şirketler Great Place to Work® Enstitüsü’nün global analiz yöntemleri olan Trust Index© çalışan anketi ile İK politikaları ve uygulamalarının değerlendirildiği Culture Audit© İşyeri Kültürü Analizi uygulamalarını tamamlayarak değerlendirmeye alındı. Katılım gösteren şirketler pek çok sektöre mensup şirketler olmasının yanında özellikle finans, IT ve üretim sektörleri en çok ilgi gösteren şirketler oldu.
Seçimler 4 kategoride yapıldı
Great Place to Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2013 yarışmasında 50 – 500 çalışan sayısı şirketler, 501 ve üzeri çalışan sayısı şirketler, Finansın En iyi İşvereni ve Bilişim Teknolojilerinin En İyi İşvereni olmak üzere dört kategori yer aldı.
· Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2013 Listesi şirketleri: Ak Sigorta A.Ş (Elementer, Hayat ve Emeklilik Sigortacılığı), HILTI A.Ş (İnşaat Malzemeleri Ticareti), CPP A.Ş (Sigorta Aracılık Hizmetleri), JTI A.Ş (Tütün Ürünleri Pazarlama), EMC2 Türkiye (Bilgi Teknolojileri) ve Boyner Grup A.Ş (Mağazacılık) olarak sıralandı.
· 50 – 500 çalışan kategorisinde sırayla Microsoft Türkiye (Bilişim Hizmetleri), Mercedes–Benz Finansman Türk A.Ş (Finansal Hizmetler) Bursagaz A.Ş (Enerji Dağıtım)ödül aldı.
· 501 ve üzeri çalışan kategorisinde kazananlar yine sırayla Axa Sigorta A.Ş (Elementer, Hayat ve Emeklilik Sigortacılığı), Atos Türkiye (Bilişim Hizmetleri) ve Pepsico Türkiye (Yiyecek ve İçecek Üretim) oldu.
· Finansın En İyi İşvereni Mercedes-Benz Finansman Türk A.Ş olurken, IT’nin En İyi İşvereni Microsoft Türkiye oldu.
Fark yaratanlara özel ödüller
Aynı zamanda Türkiye’nin En İyi işverenleri 2013 Yarışması ve Benchmark çalışması kapsamında araştırmaya katılan şirketler içerisinden 4 şirket, fark yaratan İK uygulamaları ve politikaları ile özel ödül kategorilerinde ödül kazandı. Yaşam Boyu Öğrenme Özel Ödülü Microsoft’un, İş – Yaşam Dengesi Özel Ödülü EMC2’nin, İş Güvenliği ve İş Sağlığı Özel Ödülü Pepsico’nun, Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi Özel Ödülü Boyner Holding’in oldu.
Her yıl 6 bin şirket analiz ediliyor
Great Place to Work® Enstitüsü, sahip olduğu bilgi, birikim ve işyeri kültürü uzmanlığıyla her yıl dünya çapında 6 bine yakın şirketin toplamda 12 milyondan fazla çalışanını analiz ediyor ve işletmelere iş yeri kültürünün gelişimi ile çalışan odaklı mükemmel bir iş yeri kültürünün inşasında önemli destekler sağlıyor. Şirketler, Great Place to Work Enstitüsü tarafından oluşturulmuş global analiz araçları olan Çalışan Anketi ve İşyeri Kültürü Analizi yöntemleriyle değerlendirmeye alınıyor. Çalışan Anketi Anketi’nde şirket çalışanlarının iş yeri kültürü içerisindeki deneyimleri ve çalışanlar ile yöneticileri arasındaki güven düzeyini ölçüyor. İşyeri Kültürü analizi ise işe alım, entegre etme, bilgilendirme, dinleme, önemseme, ilham verme, geliştirme, takdir etme ve kutlama uygulamalarının enstitü tarafından paylaşılması isteniyor, bu iki analiz birlikte harmanlanarak değerlendiriliyor.
Yorum yapmak ister misin?