Hangi meslek sana daha uygun ve yeteneklerin doğrultusunda en doğru kararı nasıl verebilirsin? Sayısal alanda iyi olduğunu düşünüyorsan, en popüler sayısal mesleklere yakından bakmaya ne dersin?
Mühendislik ve sağlık bilimleri, tıp, eczacılık gibi bölümler sayısal bölümler arasında yer alır. Liselerde de bu meslekleri yapmak isteyen öğrenciler, genellikle sayısal sınıfları tercih eder. Sayısal bölüm kısaca MF; yani Matematik – Fen olarak adlandırılır. Lisede sayısal derslerden zevk alıyorsan ve hesaplamalara karşı ilgin varsa sayısal bölümü tercih edebilirsin. Sayısal bölümdeki meslekler eşit ağırlıktaki kadar fazla olmasa da yine prestijli mesleklerin yer aldığı bir bölüm olduğunu söylemek mümkün. Yüksek puanla öğrenci alan sayısal mesleklerin iş imkanları diğer bölümlere nazaran daha fazladır. Peki, sayısal bölüm için üniversite sınavlarında hangi derslerin sorularını çözmen gerekiyor?
Sayısal bölümü için üniversite giriş sınavında kaç soru bulunuyor?
Sayısal bölümden meslek seçmek için öncelikle üniversite giriş sınavının ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi’ne girmen gerekiyor. TYT olarak kısaltılan bu testte her soruyu cevaplandırmalısın. TYT’de sayısal-eşit ağırlık ya da sözel ayrımı bulunmuyor. Daha sonra ertesi gün yapılacak olan Alan Yeterlilik Testi’ne girmelisin. Alan Yeterlilik Testi’nde ise sayısal derslerin sorularına yönelmelisin. AYT olarak kısaltılan bu testte Matematik ve Fen Bilimleri sorularına cevap vererek sayısal puanının hesaplanmasını sağlayabilirsin. Puanların hesaplanmasının ardından sayısal bölümden tercihini yapabilirsin.
En popüler sayısal meslekleri hangileri?
Sayısal en çok tercih edilen meslekler grubu, tüm meslekler içinde çoğunlukla tercih edilen grubu oluşturur. Sayısal bölümlerin birçoğu iş imkanları açısından eşit ağırlık ve sözel mesleklerin önüne geçebilir. Böylelikle öğrencilerin çoğu sayısal bölüme yönelmeyi isteyebilir. En popüler sayısal bölümler Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji alanlarına yönelik olarak çeşitlenmektedir. Bazı meslek grupları Kimya’ya ağırlık verirken bazı mesleklerde Matematik hesaplamaları yoğundur.
Sayısal meslekleri ve sıralamaları ise her yıl değişkenlik gösterir. Üniversite sınavına girdikten belli bir süre sonra sonuçlar açıklanır. Sayısal puanın ve sıralaman belli olduktan sonra üniversitelerin açıklamış oldukları kontenjanları, hangi sıralamayla öğrenci aldıklarını öğrenmelisin. Ardından puanına ve sıralamana göre üniversite seçiminde bulunabilirsin. Sınava hazırlanırken hayalindeki üniversitenin geçmiş yılında hangi puanla ya da sıralamayla öğrenci aldığına bakarak ona göre hazırlanabilirsin. Sıralamalar ve puanlar her yıl değişse de aralarında uçurum olacağını söylemek doğru olmaz. Sayısal bölüm seçiminde sana ilham verebilecek bazı meslek grupları ise şunlar:
Tıp
Tıp Fakültesi sadece sayısal bölümde değil tüm bölümler arasında ilk sırada gelir. En yüksek sayısal puana sahip öğrencileri alan Tıp Fakülteleri’nde atamalar da oldukça fazla. İnsan anatomisi ve sağlığı konularına ilgi duyuyorsan, en büyük hayalin doktor olmaksa Tıp Fakültesi için çalışmalara başlamalısın. Puanların bir hayli yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Prestijli bölümlerin başında gelen Tıp, öğrenim süreci açısından zorludur. Fakat sonunda gerek devlette gerekse özelde çalışma olasılığın yüksektir. 6 yıllık Tıp eğitiminden sonra dilersen mesleğe hemen başlayabilirsin. Dilersen Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen TUS’a girebilir ve istediğin alanda uzmanlaşabilirsin. 6 yıllık eğitimden sonra 5 yıl daha okuyup aynı zamanda asistanlık yaparak istediğin alanda uzmanlaşabilirsin. Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra cerrah, kardiyolog, kadın doğum uzmanı, göz doktoru vb. doktorluk dallarında uzmanlaşabilirsin.
Diş Hekimliği
Tıp ile birlikte en sık tercih edilen sayısal bölümlerden biri de Diş Hekimliği. Özel sektörde oldukça fazla iş imkanı bulan diş hekimleri doktorlar ile birlikte yüksek kazanç sağlayan mesleklerin başında geliyor.
Diş hekimi olabilmek için de en az Tıp okuyabilecek kadar yüksek puan alman gerekiyor. 5 yıl Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gördükten sonra Diş Hekimi olarak mezun olursun. Mezun olduktan sonra özel bir klinik açabilirsin ya da bir klinikte çalışmaya başlayabilirsin. Dilersen devlet hastanelerine atanma şansın da var. Diş Hekimliğinin farklı alanlarında uzmanlaşarak bu konuda akademik kariyer de yapabilirsin.
Bilgisayar Mühendisliği
Mühendisliğin en gözde bölümlerinden olan bilgisayar mühendisliği, her sektörde iş bulabilen ender mesleklerden biri. Bilgisayarın donanımından yazılımına kadar her detayına hakim olan bilgisayar mühendisleri iş olanaklarının fazla olmasından dolayı oldukça şanslı bir meslek olarak değerlendirilebilir. Teknolojiyle iç içe hareket eden bu bölüm her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilir. Sen de bilgisayara, bilgisayar yazılımına ve donanımına ilgi duyuyorsan, bilgisayar mühendisi olmayı düşünebilirsin. Yazılım ve teknolojinin olduğu her şirkette, yani neredeyse her kurum ve kuruluşta rahatlıkla iş bulabilirsin. KPSS ile atanarak devlet kurumlarında da çalışabilirsin.
Bilgisayar mühendisliğinin yakından ilişkili olduğu yazılım mühendisliği de revaçta olan mesleklerden biri. Bilgisayar mühendisliğinin alt kolu olarak okulların bazılarında yer alsa da günümüzde ayrı olarak yazılım mühendisliği bölümleri de açılmaktadır. Yazılım şirketlerinde programlama yapabilen yazılım mühendisleri freelance olarak da çalışabiliyor. Bilgisayarın yazılım kısmına ilgin varsa yazılım mühendisliği bölümünü de düşünebilirsin veya dilersen bilgisayar mühendisliğinin yazılım dalında uzmanlaşabilirsin.
Eczacılık
Sağlık sektörüne dahil olan eczacılık, öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bölümlerden. İlaçlara, ilaçların kullanımına dair detaylı bir eğitimden geçen eczacılar tıbbi ürünlerden sorumludur. Doktorlar tarafından reçete edilen ilaçların hazırlanarak sunulmasından sorumlu olan eczacılar 5 yıllık eğitimden geçiyor. Sağlık alanına ilgin varsa eczacılık mesleğini düşünebilirsin. 5 yıllık eğitimini tamamladıktan sonra Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na girerek klinik eczacı olmaya hak kazanırsın. Kendine ait eczaneni açarak çalışmaya başlayabilirsin. Eczacılar günümüzde ilaç firmalarında da kendilerine yer bulmaktadır. Dilersen ilaç firmalarında iş ilanlarına da göz atabilirsin.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisleri maksimum verim elde etmek için çalışan mühendislerdir. Üretim sürecinin her aşamasında aktif olarak çalışan endüstri mühendisleri nihai ürünün kalitesinden sorumludur. Tekstil, gıda, pazarlama, ilaç vb. birçok sektörde kendine yer bulabilen endüstri mühendisleri gerek devlette gerekse özelde çalışabilir. Öğrencilerin ilgi gösterdiği bölümlerden olan endüstri mühendisliğinde sen de okumak istiyorsan, genel ekonomi, yönetim bilişim sistemleri, maliyet analizi gibi derslere hazırlıklı olmalısın.
Hemşirelik
Sağlık sektöründe yer alan bir diğer meslek grubu ise hemşirelik. Hemşirelik ders programında insan anatomisi, farmakoloji, klinik mikrobiyoloji gibi dersler yer alır. Sağlık alanında yoğun ders gören hemşirelerin atanma olasılığı da bir hayli fazla. Hemşire olursan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, kliniklerde, sağlık merkezlerinde iş bulabilirsin. Hastanelerde çalışmayı tercih edersen gece nöbetlerine hazır olmalısın. Özel sektördeki iş olanakları ve atama imkanı göz önünde bulundurulduğunda hemşirelik gözde mesleklerden biri haline gelmiştir.
Pilotaj
Pilotluk sayısal en güzel meslekler listesinde dolgun maaşlı olmasıyla ön plana çıkıyor. Sektörde faaliyet gösteren firmalar, pilotaj öğrencilerine de çeşitli imkanlar sağlıyor. Yalnız şunu bilmelisin ki pilot olmak istiyorsan, yalnızca yüksek not ortalamasına ve üniversite sınavından yüksek dereceye sahip olman yeterli olmuyor. Pilot olmak için belirli boy-kilo ve yaş sınırının yanı sıra gözünün sağlığı da bir hayli önemli. Pilot olmak isteyen öğrencilerin çoğunlukla 1.dereceden sağlık sertifikasına ihtiyaçları oluyor. Pilot olmaya karar verdiysen okulların öğrenci alım şartlarına göz gezdirmen gerekiyor. 4 yıllık eğitimin ardından pilot olabilirsin. Dünyanın dört bir yanında çalışma fırsatı bulabilirsin.
Mimarlık
Sayısal popüler meslekler denildiğinde akla gelen mesleklerden biri de şüphesiz mimarlık. Mühendisliğin sanatı olarak ifade edilebilen mimarlık bölümü mezunları, yapıların tasarlanmasında rol oynar. Güzellik, estetik görünüm, kullanışlı ve güvenilir yapılar mimarlar tarafından tasarlanır. Dışarıda gördüğümüz her yapının mutlaka bir mimarı vardır ve bir yapı inşa edilmeden önce mutlaka bir mimara başvurulur. Mimarlar devlette çalışabildikleri gibi kendilerine ait ofis de açabiliyor. Mimar olduktan sonra inşaat şirketlerinde, mimari danışmanlık şirketlerinde, yapı denetim firmalarında, tasarım ofislerinde veya devlet kurumlarında iş bulabilirsin. İş olanağı fazla olan mimarlık mesleği maaş açısından da tatmin edici diyebiliriz.
Beslenme ve Diyetetik
Günümüzde hızlanan yaşam beraberinde sağlıksız beslenmeyi de getiriyor. Sadece doymaya ve lezzete odaklanan yemek kültürü, fast food olarak biliniyor. Fast food tüketimi ile birlikte obezite ve çeşitli hastalıklar da sıklıkla görülüyor. İşte bu noktada beslenme uzmanları devreye giriyor. İnsanların sağlıklı beslenmeye yönelmesi ve bilinçli tüketici olması konularında yol gösteren uzmanlar günümüzün en revaçta meslek gruplarından birini oluşturuyor.
Beslenme ve diyetetik mezunları, diyetisyen olarak mezun oluyor. Sen de sağlıklı beslenmeye ilgi duyuyorsan ve insanların düzenli bir beslenme rutinine geçmeleri noktasında onlara yol gösterebileceğinden eminsen Beslenme ve Diyetetik bölümünü tercih edebilirsin. Bölümden mezun olduğunda kamu hastanelerinde, okullarda, huzurevlerinde, kreşlerde, fabrikalarda ve daha birçok yerde iş bulabilirsin. Dilersen kendine özel bir diyetisyenlik ofisi de açabilir ve danışanlarına bire bir hizmet verebilirsin. Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunlarının bir diğer avantajı online olarak da hizmet verebilmeleridir.
Matematik Öğretmenliği
Matematik Öğretmenliği lise ve ilköğretim olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Eğer ilkokulda matematik öğretmeni olmak istiyorsan, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünü tercih edebilirsin. Lisede matematik öğretmeni olmak içinse Matematik Öğretmenliği bölümüne yönelmelisin. Öğretmenliğin en popüler branşlarından biri olan matematik öğretmenliğinin, maaş açısından da tatmin edici özelliklere sahip olduğu söylenebilir. Matematik öğretmeni olarak mezun olduğunda devlet okullarında, özel okullarda, dershanelerde, etüt merkezlerinde çalışabilirsin. Bunun yanı sıra internet sitelerine ilan vererek özel ders verebilirsin. Günümüzde öğretmenlerin online ders verme imkanları da bulunuyor.
Sayısal bölüm seçmeli miyim?
Birçok öğrenci lisede sayısal bölümü tercih ediyor. Fakat bölüm seçimi yapacağın zaman arkadaşlarının çoğunun sayısal seçmiş olması seni etkilememeli. Öncelikli olarak ilgi alanlarını belirlemelisin. İnsan sağlığıyla, makinelerle, hesaplamalarla, çizimlerle, deneylerle ilgileniyorsan sayısal derslere ilgin vardır. Seçimini bu derslerden yana kullanabilirsin. İlginin yanı sıra hangi mesleği icra etmenin seni mutlu edeceğine de karar vermelisin. Mesleğini ilerleyen yıllarda da değiştirebilirsin, ama yine de seçimin için lisede hazırlıklara başlamalısın.
Sayısal derslere ve sayısal gruptaki mesleklere ilgin olduğuna karar verdikten sonra yoğun bir çalışma sürecine girmelisin. Sayısal bölümde epey rakibin bulunur ve bu rakiplerin önüne geçmeli en iyi üniversiteleri hedef olarak belirlemelisin. Sayısal meslekleri taban puanları oldukça yüksek bir noktadan başlar. Taban puanların yanında sıralama da oldukça önemlidir. 4 yıllık sayısal en iyi bölümler genellikle Türkiye sıralamasının en başında yer alan öğrencileri alır. Taban – tavan puanları ve sıralamalar üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birinde iyi bir sayısal bölüm okumak iş hayatında seni rakiplerinin önüne geçirir. İş hayatına adım attığın zaman gireceğin mülakatlarda okulun haricinde not ortalaman da belirleyici olur. Bu yüzden akademik açıdan hedeflerini belirledikten sonra liseden itibaren düzenli ve yoğun şekilde çalışmalı, kendini geliştirmelisin.