İş başvurularından ilk karşılaşılan bölümdür önyazılar. O kısa alanı doğru bir şekilde kullanmak ve özgeçmişinizi okuyan kişiye az zamanda çok şey anlatmak sizin elinizde
Başvurduğunuz ilanlar değerlendirilirken ilk okunan bölüm olan önyazılar sizin o iş için neden uygun olduğunuzu anlatacağınız çok kıymetli bir alan. Bu alanı verimli kullanmak diğer adaylar arasında öne çıkmanızı sağlayacak ve değerlendirmelerde bir sonraki aşamaya geçmeniz için önemli bir araç olacaktır.
Ön yazı yazarken de tıpkı özgeçmiş oluştururken yapmanız gerektiği gibi öncelikle yazının uzunluğuna dikkat etmelisiniz. Her ne kadar kalıpların dışına çıkarak kendinizi anlatmak zor olsa da unutmayın ki sizi en iyi sizin cümleleriniz anlatacaktır.
Her başvuru için özel ön yazılar yazın
Bu konuda en çok yapılan hatalar arasında birbirinin aynı ve standart halde hazırlanmış önyazılar geliyor. Bir cümlelik bir ifadeyle “Özgeçmişimin değerlendirilmesini rica ederim” şeklindeki ön yazılar karşı tarafta olumlu bir izlenim yaratmayacağı gibi özensiz görünmenize de neden olabilir. Bu sebeple yaptığınız her başvuru için ayrı ve o pozisyona özel yetkinliklerinizi bildireceğiniz ön yazılar hazırlamalısınız.
“Bu iş için uygunum, çünkü…”
Önyazıda başlıca vurgulanması gereken en önemli şey o iş için neden uygun olduğunuzdur. Geçmişteki tecrübelerinizden önemli örnekleri paylaşarak, işverenin o pozisyon için neden sizi seçmesi gerektiğine doğru cevabı vermelisiniz. Çünkü özgeçmişinizi okuyan yetkililer sizinle ilgili birçok bilgiden önce o işe yapacağınız katkıyla ilgilenecektir. Önyazınız başvurduğunuz işte neden çalışmak istediğinizi, o iş yeriyle ilgili geçmiş bilgilerinizi anlatan bir yazı olmalıdır ancak kesinlikle özgeçmişinizde yazanların tekrarı olmamalıdır. Burada daha çok belli başlı proje örnekleri anlatarak hakkınızda ön bir bilgi edinilmesini sağlamalısınız.
Dil ve yazım hatalarına dikkat!
Önyazınız sizi en çok temsil eden bölümlerden biri olduğuna göre bu alanda yapılacak yazım hataları ve hatalı dil kullanımı sizin için karşı tarafta olumsuz bir izlenim bırakabilir. Birçok yazım ve dil hatasını önlemenin yolu ise kısa paragraflar kullanmak ve kolay okunabilir cümleler kurmaktan geçer. Bu nedenle çok karmaşık olmayan yalın cümlelerle kendinizi anlatmalısınız.
İddia iyidir, fazlası samimiyetsizliği getirir
Son olarak bir önyazının en kritik özelliği samimi ve gerçek olmasıdır. Her ne kadar iş başvuruları değerlendirilirken hedefleri olan ve hırslı adaylar dikkat çekici olsa da her durumda olduğu gibi burada da fazla iddia değersizliği getirecektir. Kendinizi kendi cümlelerinizle anlattığınız bir bölümde gerçek olamayacak kadar iddialı cümleler kurmak yerine dürüst, samimi ancak istekli olduğunuzu karşı taraf hissettiren ifadeler kullanmalı ve en doğru şekilde kendinizi karşı tarafa tanıtmalısınız.
Yorum yapmak ister misin?