Etkili bir önyazı için 10 ipucu

Önyazının iş başvurusunda ne kadar önemli olduğunu artık duymayan kalmadı. Peki, önyazıyı oluştururken adayların en çok neye dikkat etmesi gerekiyor? İşte etkili bir önyazı için adayların takip etmesi gereken 10 ipucu. 

İş arama sürecinde doğru adımlara uyarak yazılmış vurucu bir ön yazı, işverenin karar sürecini etkiler. Dikkatle hazırlanmış bir önyazı, adaylara nokta atışı ile hayalini kurdukları şirketin mülakatına davet edilmesine yol açar. Peki, adayların önyazılarını hazırlarken hangi detaylara dikkat etmesi, hangi adımları izleyerek ön yazılarını oluşturması gerekiyor?

İşte etkili bir ön yazı için adayların izlemesi gereken 10 ipucu:

Şirketi araştır

Yaratıcı ve çarpıcı bir önyazı yazmadan önce başvurmak istediğin şirketi araştırman şirket hakkında ipucu verir. Bu amaçla şirketin web sitesine bakman, eğer varsa şirketin son yaptığı basın açıklamalarını ve şirketle ilgili çıkan haberleri okuman, hatta şirketin sosyal medyadaki hesaplarını incelemen şirket hakkında bilgi edinmeni ve önyazıyı doğru yazmanı sağlar.

Kendi işinin dedektifi ol

Önyazıda, eskiden olduğu gibi “Sayın Yetkili” ve “İlgili Makama” gibi makamlara hitap etmek yerine başvuracağın şirketin İK müdürüne hitap etmen daha büyük avantaj sağlayabilir. Başvuracağın şirketin İK müdürünün ya da işe alım uzmanının ismine internette yapacağın kısa bir araştırmayla ulaşmak artık çok kolay. Ancak isimlerine ulaşamazsan “….’nın İK Müdürü’ne” şeklinde yazmak da işini görebilir.

dedektif34

Kendini tanıt

Başvuracağın pozisyona yakınlığın nedir? İş deneyimin ve yeteneklerin pozisyonla ne kadar uyuşuyor? Bu soruya vereceğin cevaplar işe olan uygunluğunu ortaya koyar. O nedenle önyazını yazarken bunları dikkate alman ve yeteneklerini, tecrübeni, çalışma tarzın çok uzun tutmadan anlatman büyük önem taşıyor.

Referansından bahset

Referanslar işe alımlarda oldukça etkili bir araç. Eğer bir referans aracılığı ile iş başvurusunda bulunuyorsan önyazında referansının adını belirtmen sana büyük bir avantaj sağlar.

Nasıl bir değer katacağını anlat

Becerini, kişiliğini, çalışma tarzını anlatırken firmaya hangi noktalarda değer katacağını belirtmen gerekiyor. Seni neden işe almalılar? Onlara nasıl bir faydan olacak? Başvurduğun iş ilanına odaklanarak onlara katacağın değeri vurgulaman bu noktada çok önemli.

Klişelerden uzak dur

Ön yazında gereksiz sıfatlardan ve ifadelerden kaçın. Önyazıda yer alan moda ifadeler, süslü sözler ve klişeler, hakkında kötü bir izlenim oluşmasına sebep olabilir.

Yazı karakterine dikkat et

Önyazı yazarken hangi yazı karakterini kullanacağına da dikkat etmen gerekiyor. Çalışılan sektöre ve başvurulan şirkete göre yazı karakterini ve fontunu seçmen ancak bunu yaparken de aşırılıktan, basitlikten kaçman gerekiyor.

alfabe421

Sayısal veri kullan

Başvurduğun pozisyon sayısal verilerle ilgili bir çalışma alanı ise ön yazını sayısal verilerle destekleyebilirsin. Örneğin en son çalıştığın şirkete ne kadarlık bir katkın oldu, satışlarını ne kadar oranda artırdın? Ancak bunu yaparken gerçeğe bağlı kalman, rakamları şişirmemen gerekiyor!

Yazıyı kısa tut

Günümüz insanının dikkatini uzun süre belli bir noktada tutmak hayli güç. Bu nedenle ilgilinin başka bir tarafa kaymasını önlemek için çok uzun cümlelerden uzak dur. Kısa, net ve çarpıcı bir ön yazı yazmayı hedefle.

Göndermeden önce…

Tüm bu adımlara dikkat ederek ön yazını tamamladın ve bir an önce göndermek istiyorsun… Ancak sakın hemen gönderme! Önyazında yer alan bilgilerin özgeçmişinle uyumlu olmasına dikkat et ve herhangi bir yazım yanlışına karşı dikkatli ol. Tüm bunlardan eminsen ön yazın artık başvuru için hazır demektir.

 

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.