Eureko Sigorta İnsan Kaynakları Direktörü Oya Buyan görevine başlar başlamaz eğitim ve kariyer sisteminin kurulmasına öncelik vermiş. Uluslararası Eureko çalışanlarına tanınan eğitim olanaklarından faydalanma, e-öğrenme, Eureko Kampüs, yurtdışıyla ortak MT programı bu çalışmalardan bazıları. Ayrıca Eureko Sigorta İK’sı çalışan istekleri doğrultusunda motivasyona yönelik birçok organizasyon düzenliyor.
Eureko B.V., Hollanda menşeili, ana faaliyet alanı sigortacılık olan ve 11 Avrupa ülkesinde faaliyetlerini sürdüren özel bir finansal hizmetler grubu. Gerçekleşen ortaklık sonrasında, yüzde 80’i Eureko B.V.’ye, yüzde 20’si Garanti Bankası’na ait olan şirket, Ekim 2007’den itibaren Eureko Sigorta adıyla hizmet vermeye devam ediyor. Genel merkezi İstanbul’da bulunan şirketin, 12 Banka Bölge Müdürlüğü ve 4 Acente Bölge Müdürlüğü bulunuyor. Eureko Sigorta’nın aktif İK yapısı hakkında İnsan Kaynakları Direktörü Oya Buyan’dan bilgi aldık.
İşe alımlarda aradığınız genel özellikler neler? İşe alım süreciniz nasıl işliyor?
İşe alım sürecimizde amaç, sigortacılıkta kariyer sahibi ya da bu alanda yetiştirilebilecek genç, başarma arzusu olan, gelişim odaklı ve takım çalışmasına yatkın adayların Eureko Sigorta ailesine katılımını sağlamak. İnsan Kaynakları birimi olarak “Uygun işe uygun eleman” felsefesini benimsiyoruz, bu nedenle deneyim ve eğitim özelliklerinin ihtiyaç duyulan pozisyona göre değişiklik göstermesine dikkat ediyoruz. İşe alımlarımızda deneyimli ihtiyaçlarımız için bilgi ve tecrübesi ile fark yaratacak, katma değeri yüksek, takım çalışmasına yatkın adayları bünyemize katmayı, deneyimsiz eleman ihtiyaçlarımızdaysa üniversite mezunu adayları tercih ediyoruz. Uluslararası bir şirket olmamız nedeniyle yabancı dil bilgisi belirli pozisyonlar için aradığımız önemli özellikler arasında yer alıyor. İşe alım sürecimiz; deneyimli eleman ihtiyaçlarında, başvuruların incelenerek sigortacılık sektöründe deneyim sahibi uygun adayların belirlenmesi sonrasında, yetkinlikleri işe uygun, pozisyonun gerektirdiği teknik bilgiye sahip adayların mülakat süreçlerinin İK ve ilgili birim yöneticilerince yapılması ve kişilik envanteri uygulanmasıyla gerçekleştiriliyor. Deneyimsiz eleman ihtiyaçlarında; sınav (Genel yetenek, aranılan pozisyona göre yabancı dil, kişilik envanteri) aşaması sonrasında başarılı bulunan adayların yetkinlik bazlı mülakat süreçlerinin tamamlanması ve değerlendirmeler sonucu olumlu bulunan adaylara görev teklifi yapılıyor.
Sigortacılık alanında kariyer yapmak isteyenlerin sahip olması gerektiğini düşündüğünüz başlıca özellikler neler?
Sigortacılığı bir uzmanlık alanı olarak görüp kariyer hedefini uzun vadeli çizebiliyor olmak, başarma arzusuna sahip olmak ve sürekli kendini geliştirebilmek, bu sektörde kariyer yapmak isteyen adayların sahip olması gereken kriterler arasında. Ayrıca son yıllarda yabancı firmaların sektörde yoğun bir şekilde yer almaya başlamasıyla, İngilizce bilgisi de adayların öne çıkmasında faydalı olabilecek kriterlerin başında gelmeye başladı.
Çalışanlarınız her yıl ortalama kaç saat eğitim alıyor?
Çalışanlarımız, 2008 yılında ortalama 60 saatlik sınıf eğitimi aldı. İşbaşı eğitimleriyle birlikte bu süre 90 saati aşıyor. Ayrıca, bu yıl içinde eğitim sistemimize dahil ettiğimiz e-öğrenme eğitimleri bulunuyor. Eureko Kampüs adını verdiğimiz eğitim portalına, çalışanlarımız 7/24 ulaşabiliyor. Eureko Kampüs, konu zenginliği açısından çalışanlarımıza teknik bilgi edinmenin yanısıra kişisel gelişimleri için de çözümler sunuyor.
En çok hangi alanlarda eğitimler gerçekleştiriyorsunuz?
Yıllık eğitim planlamamız çalışanlarımızın da kişisel tercihlerini kullanabildikleri Eğitim Kataloğu’na dayanıyor. Eğitim Kataloğu hem kişisel gelişim, hem de teknik konularda alternatifler sunan eğitim programlarından oluşuyor. Bunun dışında düzenli olarak hazırlanan teknik eğitimler, ürün eğitimleriyle çalışanlarımızın eğitim ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Şirketimizin önemli farklılıklarından birisi de çalışanlarımıza çok sayıda yurtdışı eğitimi imkanı sunuyor olmamız. Her yıl reasürans şirketlerinin düzenlemiş olduğu teknik eğitimlere katılım sağlıyoruz. Yönetici geliştirme programları içinde yer alan Eurekans Academy Management Development Programme 1 yıllık bir süre içerisinde farklı ülkelerdeki Eureko şirketlerinden yönetici adaylarının katılım sağladığı özel bir eğitim programı olarak öne çıkıyor. Bu program Avrupa’nın farklı şehirlerinde uygulanan eğitimler sonrasında Eureko için hazırlanan bir proje ile sona eriyor. Şu ana kadar 5 çalışanımız Eurekans Academy’ye dahil edildi. Yine Eureko şirketlerindeki üst düzey yöneticiler için düzenlenen Ashridge Academy uluslararası saygınlığı olan bir kuruluş tarafından verilen bir liderlik programı.
Yurtdışı eğitimlerinden Young Managers Programme ise genç yönetici adayları için sunduğumuz diğer bir alternatif eğitim programıdır. Uluslararası Aktüerya Uzmanı Programı ise şirket çalışanlarımızdan 2 kişinin, 3 yıl boyunca Hollanda merkezimizde iş başı eğitimi alarak, eğitim sonunda kendi tercihleri ve aktüer ihtiyacına bağlı olarak Eureko Grubu’nda faaliyet gösteren farklı ülkelerdeki şirketlerde görev yapma fırsatı bulacakları uluslararası bir program.
MT programınız hakkında bilgi verir misiniz?
MT programımız gerçek anlamda uluslararası bir deneyim yaşatan çok yönlü eğitim ve geliştirme programı. Eureko Sigorta’ya özel sayısal ve sözel yetenek sınavlarından başarılı olmuş, iyi düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip üniversite mezunlarından oluşan MT’lerimize, başlangıçta aldıkları yoğun bir eğitim programı sonrasında ilgi alanlarına göre belirlenen birimlerde kısa süreli staj imkanı sağlanıyor. Yurtdışında gerçekleşen oryantasyon ve eğitim programının ardından kendi tercihleri de dikkate alınarak, birimlerinde göreve başlıyorlar.
Göreve başlama sürecinden itibaren, şirket çalışanlarımızdan oluşan gönüllü koçlarımız, sorumlu oldukları MT’lere ihtiyaç duydukları her alanda destek veriyor. MT programını, diğer programlardan ayıran en önemli özellikse Eureko’nun yurtdışı MT programıyla ortak yürütülmesi ve MT çalışanlarımıza Eureko Grubunda faaliyet gösteren farklı ülkelerdeki şirketlerde, dönemsel projelerde 6 aylık dönemlerde çalışma fırsatı sunulması.
Çalışan motivasyonunu artırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Çalışan motivasyonunu artırmak için yaptığımız çalışmaların başında Sosyal Aktivite Kulübü geliyor. Bu kulüpler çalışanlarımızın talepleri doğrultusunda her ay düzenli olarak, o ayın etkinliğini gerçekleştiriyor. Fotoğraf kulübü üyesi çalışanlarımız düzenledikleri geziler esnasında çektikleri fotoğraflarla şirket bünyesinde sergi açıyor, Dans Kulübü üyesi çalışanlarımız yıllık şirket toplantılarımızda gösterilerini sunuyor. İK olarak desteklediğimiz kulüp aktiviteleri dışında çalışanlarımız için haftada bir gün kullanabilecekleri basketbol ve futbol sahası kiralıyoruz. Genel müdürlük binamız içinde yer alan spor salonumuz, özellikle öğle araları ve akşam iş çıkışında çalışanlarımızdan yoğun ilgi görüyor. Anlaşmalı bir kurumdan her hafta diyetisyen desteği alıyoruz. Ayıca farklı departmanları bir araya getirdiğimiz birim kahvaltı organizasyonu ve genel müdürümüzle çalışanlarımızın bir araya geldiği öğle yemekleri de personel motivasyonunu artırmak adına yürüttüğümüz çalışmalar içinde yer alıyor. Tüm şirket çalışanlarımızın katılımı ile gerçekleşen yıllık vizyon toplantısı dışında yaza merhaba partisi, yılbaşı partisi, bowling turnuvası, kahve sohbetleri gibi dönemsel aktivitelerle de çalışanlarımızın motivasyonunu artırması için yaptığımız organizasyonlar içinde yer alıyor.
Kurum kültürünüzü nasıl tanımlarsınız?
Kurum kültürü olarak inovatif yaklaşımı benimseyen, genç ve dinamik bir şirket yapımız olduğunu söyleyebilirim. İnovasyon; yaratıcı ve farklı çözümler üreterek tüm iş süreçlerinin sürekli gelişimini hedefler, şirketi ileri taşıyacak en önemli araçlardan biri olarak kabul edilir ve kurumsal kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Çalışanların işlerini analiz etmeleri ve sürekli daha iyisini yapmaya yönelik motivasyonları, yaratılan inovasyon iklimiyle destekleniyor. Şirketimizde bu iklimi ayakta tutan, çalışan önerilerini topladığımız “Cinfikir Kutusu” en önemli yenilik aracımız.
Yürüttüğünüz sosyal sorunluluk projeleri hangileri?
Eureko Sigorta Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) Diyarbakır’da Çermik Kaymakamlığı ve GAP idaresi ile birlikte yürüttüğümüz önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri. ÇATOM’lar kentlerin, daha çok kırdan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerinde, ilçe merkezlerinde ve merkezi köy yerleşimlerinde kurulan, topluma dayalı ve katılımcılığı esas alan merkezleri. Hedef kitlesi genç kızlar ve kadınlar olan bu merkezler GAP İdaresi Sosyal Eylem Planının bir parçası olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hizmet veriyor. Çermikteki Eureko Sigorta ÇATOM için yapılan kitap kampanyasında çok sayıda bağış kabul ettik.
Sosyal sorumluluğa yönelik yürüttüğünüz projelerinize çalışanlarınızın ilgisi nasıl?
Toplumsal bilinci yüksek bir çalışan grubuna sahip olduğumuz için tüm sosyal sorumluluk projelerimizi Eureko Gönüllüleri başlığı altında birleştirdik. Çalışanlarımızın önerisiyle oluşturulan Bilinçli Çalışan Hareketi, sosyal sorumluluk projelerimizin başında geliyor. Kaynaklarımızın etkin kullanılmasını hedefleyen bu proje, çalışanlarımızın önerilerinden yola çıkılarak hazırlandığından sahiplenilmesi ve projeye katılım konularında çok yüksek bir başarı elde ettik. Toplumsal sosyal sorumluluk projeleri için de desteklerini esirgemeyen, her fırsatta bu tür organizasyonlarda yer almaya çalışan bir çalışan grubuna sahip olmaktan dolayı kendimizi çok şanslı hissediyoruz.
Eureko Sigorta İnsan Kaynakları Direktörü Oya Buyan’la özel
Göreve başladığınızda önceliği hangi konulara verdiniz?
Göreve ilk başladığımda Eureko B.V. tarafından bir satın alma gerçekleşmişti. Eureko’nun diğer ülkelerdeki İK uygulamalarını araştırmak, uluslararası kariyer ve eğitim fırsatlarını şirket çalışanlarına tanıtmak öncelikli işim oldu. Diğer taraftan İK ekibini kurma çalışmalarını yaptım. Ekip arkadaşlarımın her birinin yaptığımız işte ayrı bir önemi ve etkisi var. Doğru ekibe sahip olmak yapılan işlerin şirket içinde etkisinin hissedilmesinde ve iletişimde çok önemli bir etken. Diğer bir konu şirket yöneticilerini ve çalışanlarını birebir tanımak ve beklentilerini öğrenmek oldu. Ücret sisteminde iyileştirme, kariyer sisteminin kurulması diğer üzerinde durduğum öncelikli konulardandı.
Yakın dönemdeki İK’ya yönelik projelerinizden bahseder misiniz?
Kurduğumuz kariyer yönetim sisteminin tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi için gereken iletişimi kurmaya ve alt yapıyı sağlayamaya çalışıyoruz. Eureko’yla olan bağımız çerçevesinde uluslararası kariyer fırsatlarını çalışanlarımıza daha fazla duyuruyor olacağız. Kurduğumuz e-öğrenme alt yapısını geliştirme ve kariyer sistemiyle entegre hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca şirket stratejisiyle uyumlu bir İK stratejisini oluşturmak, bu doğrultuda birim performans karnemizi, birim ve bireysel performans göstergelerimizi oluşturmada yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Ücret ve yan haklarla ilgili piyasa araştırmalarımız devam ediyor. Yine önümüzdeki dönemde yönetcilerimizin liderlik becerilerini geliştirmek üzere 360 derece değerlendirme ve gelibildirim süreci ve buna dayalı gelişim programlarının oluşturulması üzerine planlamalar yapıyoruz.
Neden İK alanında çalışmayı seçtiniz?
1992 yılında IT satış tarafında başladığım kariyer hayatıma 1994 yılından itibaren hep İK departmanlarına çalışarak devam ettim. Sırasıyla Arçelik, Demirbank, Vestel ve Garanti Bankası İK departmanlarında görev aldım. 2007’den beri Eureko Sigorta’dayım. İK bir şirkette en stratejik alanlardan biri. Bu stratejinin oluşumunda yer almak, politikaları ve uygulamaları oluşturmak bana keyif veriyor. Diğer taraftan işim insan. Her aksiyonumuz tüm çalışanları etkileyen boyutta. İK liderlik becerlerinin, analitik ve sosyal becerilerin çok ön planda olması gereken bir alan. Ben bu anlamda tüm becerilerimi kullanabildiğim bir alanda çalışmayı tercih ettim.
Rakamlarla Eureko Sigorta
Eureko Sigorta çalışan sayısı 540.
Eureko Sigorta İK Departmanı 8 kişilik bir ekip çalışıyor.
2008 yılında toplam 142 kişiyi işe alındı. İnsan kaynağı sayısında yüzde 20’lik büyüme sağlandı.
2008 yılında ortalama 60 saatlik sınıf eğitimi gerçekleştirildi. 11 Avrupa ülkesinde faaliyetlerini gösteriyor.
Genel merkezi İstanbul’da bulunan Eureko Sigorta’nın 12 Banka Bölge Müdürlüğü ve 4 Acente Bölge Müdürlüğü bulunuyor.
Yorum yapmak ister misin?