“Fransa’da asgari ücret ne kadar, alım gücü nasıl?” gibi merak edilen birçok sorunun cevabı bu yazımızda! Fransa’da çalışmaya ve sosyal yaşama dair diğer detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.
İş hayatında Avrupa’nın en iyi imkanlarına sahip ülkelerinden biri olan Fransa’da çalışma koşulları, ücretleri ve olanakları ile ilgili merak ettiğin soruların cevaplarını öğrenmek için daha fazla beklemene gerek yok. Fransa’da asgari ücret ne kadar, asgari ücretle çalışabilmek için hangi kriterleri karşılmak gerekir, Fransa’da öne çıkan meslekler nelerdir gibi daha birçok sorunun yanıtını bulmak için hazırladığımız bu yazıyı inceleyebilirsin.
Fransa’da asgari ücret saatlik olarak belirlenmiştir. Bir çalışan iş sözleşmesi imzaladığı kurumda bir hafta da çalışsa, üç ay da çalışsa alacağı ücret saatlik olarak bellidir. Ancak ülkemizde asgari ücret en az bir ay çalışma yerine getirildiği taktirde kazanılır. Örneğin; Fransa’da haftalık çalışma süresi 35 saattir ve asgari ücret de buna göre hesaplanır.
Asgari ücret nedir?
Bir ülkede çalışan kişilerin elde edebilecekleri minimum tutara asgari ücret denilmektedir. Çalışan haklarının korunması, devletin çalışanları tespit etmesi, vergilendirmesi, değişen ürün fiyatlandırma politikaları ve enflasyon karşısında hakkaniyetli bir ücret belirlenmesi amacı ile asgari ücret kavramı ortayta çıkmıştır. Asgari ücret her yıl yeniden belirlenir ve hem kamuoyunda hem de resmi gazetede, cumhurbaşkanının imzası ile güvence altına alınarak açıklanır. Ükemizde 1951 yılında sanayi işçilerinin korunması amacı ile yürürlüğe giren asgari ücret yasası, Fransda’da ilk olarak 1915 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Asgari ücret, brüt ve net kazanç olmak üzere farklı seviyelerde görülür. Brüt kazanç çalışanın vergiler düşülmeden elde ettiği kazancı ifade eder. Net ücret ise gelir vergisi gibi devletlerin kestiği vergiler çıkarıldıktan sonra elde edilen, yani çalışanın eline geçen kesin rakamı ifade eder.
Özellikle dar gelirli bireylerin daha adil koşullarda bir yaşam sürmesi için yasalaştırılan asgari ücret, her yıl ocak ayında yeniden belirlenir. Asgari ücretin belirlenmesi için bir komisyon oluşturulur ve bu komisyonda sendika başkanının da görüşleri alınarak bir rakam belirlenir. Sosyal güvenlik ve çalışma bakanı bu rakamı açıklar. Bazı dönemlerde, özellikle ekonomik dalgalanmaların çok olduğu dönemlerde, ocak ayından sonra, haziran ayında da artan enflasyonla doğru orantılı olarak, yıl içinde ikinci asgari ücret rakamı saptanabilir. Enflasyonla mücadele eden, nüfus ve göç sorunu yaşayan ülkelerde asgari ücretin beklentileri karşlılamadığı durumlar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle asgari ücret, yeni işe başlayan, deneyimsiz, yaşı çok genç olan çalışanlar için daha önemli bir rakamdır. Çünkü çalışanların deneyimleri arttıkça, işlerinde uzman hale geldikleri oranda ücretlerinde iyileştirmeler yapılır, daha yüksek maaşlar alabilirler.
Asgari ücretin bir diğer hedefi de özellikle işe yeni başlayan gençlerin, işlerinde deneyim kazanana dek ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Fransa’da iş ilanları arasında seçim yaparken ya da bir işveren tarafından davet edildiğinde, verilecek ücret mutlaka belirtilir. Fransa’da her yıl gençlerin ve farklı ülkelerden yetenekli kişilerin değerlendirilmesi amacı ile oluşturulan çok sayıda boş pozisyon vardır. Bu pozsiyonlar için minimum lise diploması gerekmekle birlikte, üniversite diploması sahibi olanların daha rahat iş buldukları yapılan araştırmalarda ortaya çıkan bir sonuçtur.
Fransa’da asgari ücret ve daha yüksek ücret ile çalışılan meslekler nelerdir?
Fransa, her sektörden çalışan için çok geniş iş olanaklarına sahiptir. Fransa, her yıl yüzbinlerce yabancı işçiye ev sahipliği yapar. Bunların arasında kalifiye, mavi ve beyaz yakalı çalışanlara yönelik iş ilanları olduğu kadar, asgari ücretle geçmini sürdürmeyi düşünen kişilere yönelik de çok sayıda iş ilanı vardır. Burada unutmaman gereken çok önemli bir nokta var. Fransa Avrupa’da en yüksek asgari ücret veren ükeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle Fransa’da asgari ücretle çalışan bir kişi, yiyecek, barınma, ısınma, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmektedir. Fransa’da asgari ücret 2024 yılı için saatlik 11,65 avrodur. Ancak Fransa’da çalışmak çok da kolay değil. Her sene Fransa’ya çalışmak için giden yüzbinlerce insan var. Bu nedenle çalışmak istediğin işle ilgili çok iyi düşünüp, önceliklerini bu gerçekler doğrultusunda belirlemelisin. Yazının devamında Fransa’da asgari ücret ile ya da daha yüksek ücret ile çalışabileceğin meslek kategorilerini, iş alanlarını bulabilirsin.
Fransa’da asgari ücret ile çalışılan meslekler
- Depo elemanı
- Kargo elemanı
- Kurye
- Market elemanı
- İnşaat elemanı
- Elektrik ve elektronik teknikeri
- Bilgisayar teknikeri
- Fayansçı
- Tesisatçı
- Döşemeci ve dökümcü
- Kaynak ustası
- Şoför
- Restoran elemanı
- Bulaşıkçı
- Garson
- Tarım elemanı
- Kasap
- Kuaför
- Turizm elemanı
- Temizlikçi
- Çocuk bakıcısı
- Bahçıvan
- Sigorta elemanı
- Çağrı merkezi elemanı
- Satış temsilcisi
- Fabrika elemanı
- Balıkçı
Yüksek ücret ile çalışılan meslekler
- İş geliştirme müdürü
- Yapay zeka mühendisi
- Bilgisayar mühendisi
- Moda tasarımcısı
- Grafik tasarımcı
- Doktor
- Hemşire
- İnşaat mühendisi
- Makine mühendisi
- Mimar
- Danışman
- Bankacı
- Sosyolog
- Aktör
- Çevirmen
- Öğretmen
- Yazar
- Sosyal medya uzmanı
Fransa’da çalışma olanakları, yaşam koşulları nasıldır?
Fransa, Birleşmiş Milletler’in beş daimi üyesinden biri olarak, kültürel ve ekonomik yapısı ile çalışanların dünyada en çok tercih ettiği ülkelerden biridir. Fransa’da yaşam standartları oldukça yüksektir. Ülkenin büyüyen ekonomisi, ileri düzey teknolojik olanakları, hemen her sektörün kendi içinde gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Fransa’da sektörel ayrım yapmak zordur. Çünkü her sektör gelişmiş olanaklara sahiptir.
Fransa, şehirleşmiş ve dünya dinamiklerine uyumlu bir ülkedir. Bu nedenle Fransa şehirlerinde her sektör aynı ölçüde öne çıkmaktadır. Ancak bazı sektörler farklı şehirlerde daha gelişmiştir. Paris gibi bir kültür başkenti, ayrıca restoranları, canlı gece hayatı ve barlarıyla ünlüdür. Eğer Fransa’da garson olarak çalışmayı düşünüyorsan, Paris’te her yıl garson pozisyonunda işçi arayan binlerce restoranla karşılaşabilirsin. Fransa’nın daha iç kesimlerindeki Metz, Nice gibi kentlerde tarımsal faaliyetler, hayvancılık gibi meslekler de halen oldukça aktiftir. Bu bölgelerde tarım işçisi olarak çalışabilirsin. Yine aynı şekilde Fransa’nın liman kenti olan Marsilya’da balıkçılıkla ilgili talepleri karşılamak için çok sayıda çalışana ihtiyaç vardır. Marsilya’da balıkçılık yapabilir, ihtiyaç duyulan çok farklı alanlarda asgari ücretle çalışabilirsin.