Geleceğin patronları Avea’nın desteğiyle yetişiyor

Avea ve TOG işbirliğiyle sürdürülen Hayatımın Fikri” projesi, genç girişimci adaylarını üniversitedeyken keşfediyor. Projenin hayata geçtiği ilk yıl 5 üniversitede 1.500 gence ulaşan Avea ve TOG, 2008’de 8 üniversitede 2.400 gence ulaşmayı planlıyor. Hayatımın Fikri projesinin detayları hakkında Avea Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya bilgi verdi.


Proje gençlere alternatif yaratıyor
Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde, nüfusumuzun yüzde 20’si 18-25 yaş arasında. Sürdürülebilir kalkınmada ülkemizin en önemli değeri olarak gördüğümüz gençliğin en önemli sorunu işsizlik ve eğitim olanakları olarak dikkat çekiyor. Üniversite eğitimini tamamlayan gençlerin genel eğilimi özel sektör kuruluşlarında ya da devlet kurumlarında hayatlarını devam ettirmek yönünde oluyor. Bu alanlardaki sınırlı istihdam olanaklarıysa eğitimli ancak işsiz bir çoğunluğu ortaya çıkarıyor. Gençler bu alternatifsizlik yüzünden umutsuz hale geliyorlar. Hayatımın Fikri projesi gençlere girişimcilik altyapısını kazandırarak kendilerine bir alternatif yaratmalarına olanak tanıyor. Gençlerin kendi fikirlerini geliştirebilmeleri için onları desteklemeyi ve ürettikleri projelerle yeni iş fikirleri ve alanları yaratmalarına destek olmayı hedefliyor.
 
“Hayatımın Fikri” projesiyle ilk yıl 1.500 gence ulaştık
  “Hayatımın Fikri”projesi, 2006-2007’daki ilk yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kırşehir Ahi Evran, Eskişehir Anadolu, Diyarbakır Dicle ve Çanakkale 18 Mart Üniversitelerinde gerçekleştirildi. Ardı ardına beş kampüste yapılan tanıtım toplantılarına, gençler çok yoğun ilgi gösterdi. Projenin ilk yılında 5 üniversitede 1.500 gence ulaşmış olduk. Girişimcilikle ilgili teorik bilginin yanı sıra gerçek girişimcilik öykülerini birinci ağızdan dinlemelerini sağlamak amacıyla 5 üniversitede “Girişimcilik Panelleri” organize ettik. Bu panellerde, yerelde girişimcilik örneği gösterip kendi işini kurmuş başarılı iş adamları kendi hikayelerini gençlerle paylaştılar. Gençlere projelerini hayata geçirmeleri konusunda destek ve motivasyon verdiler. Gençlerin kaygılarını dinleyip onların soruları yanıtladılar.
 
2007’de, 10 projeye 200bin YTL fon sağladık
2006-2007 eğitim-öğretim yılında projeye katılan öğrenciler tarafından 155 iş fikri projelendirildi. Bunların arasından 62 öğrenci tarafından geliştirilen 42 proje kurul değerlendirmesine alındı ve başarılı bulunan 11 proje, fondan destek almaya hak kazandı. 10 proje toplam 200bin YTL değerinde fon aldı. E-dönüşüm sürecinde bilgi teknolojileri ve eğitim danışmanlığı yapmayı planlayan bir proje de Avea Teknoloji Özel ödülünü kazandı. Projenin bütün ofis teknik ekipmanın yanı sıra başlangıç sermayesi de Avea tarafından karşılandı.
 
Genç girişimcilere desteğimiz 2008’de iki kat arttı
2007-2008 eğitim-öğretim yılında Eskişehir’deAnadolu Üniversitesi, Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi, Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi, Çanakkale’de On Sekiz Mart Üniversitesi, İzmir’de Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Bolu’da Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Mersin’de Mersin Üniversitesi olmak üzere toplam sekiz üniversitede hayata geçiyor. İkinci döneminde 2.400 gence ulaşmayı hedeflediğimiz projenin fon miktarı da 400bin YTL’ye çıkarıldı.

Örnek model
Hayatımın Fikri, Türkiye’de girişimcilik eğitimini, projelerin fonlanmasını ve işini kuran gençlerin en kritik dönem olan ilk yıllarında danışmanlıkla desteklenmesini bir arada hayata geçiren tek proje. Hiçbir fakülte ve bölüm ayrımı yapılmaksızın projenin uygulanmakta olduğu tüm üniversite öğrencilerinin katılımına açık.
 
6 ay süren girişimcilik eğitimleri
Projenin temeli gençlere kendi işlerini geliştirebilecekleri donanımı kazandıracak eğitimlerden oluşuyor. Eğitimler girişimcilik konusunda uzman bir ekibe sahip olan MG Danışmanlık tarafından üniversitelerde veriliyor. Eğitim aşamasında uygulanabilir iş fikri, girişimcilik, fizibilite hazırlama ve iş planlaması konularında dersler veriliyor. Eğitimleri tamamlayan gençler, eğitimlerle kazandıkları donanımla geliştirdikleri iş fikirlerini uygulamaya başlıyorlar. Böylece projenin ikinci aşaması olan ve iki ay boyunca devam eden danışmanlık çalışmaları da yapılıyor.
 
Gençlik için girişimcilik kurulu
Projenin son aşamasını oluşturan “Gençlik için Girişimcilik Kurulu” ile iş fikrini projelendirmeyi başaran genç girişimci adayları projelerini girişimcilik örneği göstererek alanında önemli başarılara imza atmış duayen girişimcilerin bulunduğu kurula sunuyorlar. Gençler iş adamlarına projelerini yüz yüze anlatma deneyimini yaşıyorlar. Bu projeler arasından uygun bulunanlar fonlanarak, gençler tarafından oluşturulan iş fikirlerinin hayata geçmesi sağlanıyor.
 

Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.