İstanbul 3-4 Ekim tarihlerinde Barış İçin Bilim’i konuşacak. İtalya dışında ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek konferans, barış ve bilimin biraraya gelebilmesi için dünyanın önemli isimlerini ağırlayacak
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek ve özgün düşünme platformu sunacak Barış için Bilim Konferansı 3-4 ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İtalya dışında ilk kez İstanbul’da gerçekleştirilecek konferans Umberto Veronesi Vakfı ve Kansersiz Yaşam Derneği’nin işbirliğiyle düzenleniyor. Açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı konferans, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca da destekleniyor. Konferansın Türkiye’de gerçekleştirilmesinin öcü isimlerinden olan Umberto Veronesi Vakfı Türkiye Temsilcisi ve Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz, Barış İçin Bilim projesinin 2009 yılında Umberto Veronesi tarafından, barış için bilimsel ve uygulanabilir çözümler sunmak amacıyla başlatıldığını anlatıyor. Kaymaz, ayrıca konferansın gelecek yıl da İstanbul’da düzenleneceğini ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacağını bildiriyor. Konferans, önümüzdeki yıl boyunca Gaziantep’ten başlayarak üniversitelerde düzenlenecek panellerde de tartışılacak.
Proje iki temel amaca odaklanıyor
Kaymaz, Barış Bilim Projesinin oluşmasından sonra Umberto Veronesi tarafından yapılan çağrıya Nobel ödülü sahibi dünyaca ünlü bilim insanları ve kültür dünyasının önde gelen isimlerinin yanıt vererek projede yer aldığını ve bugün iki bin 500’ü aşkın üyesi olan bir hareket halini aldığını belirtiyor. Projenin iki temel amacı bulunduğunu ifade eden Kaymaz, “Bu amaçların birincisi, devletler arasındaki çatışmaları ortadan kaldırmak, sivil topluma ve eğitim sektörüne yönelik bilinçlendirme ve yaygınlaştırma etkinlikleri düzenleyerek, barış kültürünü yaymak. İkinci ise nükleer silahlanma ve askeri harcamaları kademeli olarak azaltıp, araştırma ve geliştirmeye daha fazla yatırım yapılmasını sağlamak. Bu kapsamda Avrupa hükümetlerini, askeri amaçlı fonlarının bir kısmını araştırma ve acil çözülmesi gereken sosyal sorunlara ayırmaya teşvik ediyor.” diyor.
İki yıllık bir çalışma sonucu İstanbul’da
Vakfın tarihinde ilk kez İtalya dışında bir delege seçerek kendisini Türkiye delegesi olarak atadığını anlatan Kaymaz, bu seçimde Kansersiz Yaşam Derneği’nin Başkanı olmasının önemli rol oynadığını belirtiyor. Kaymaz, konferansın uluslararası platforma taşınması ve İstanbul’a alınması için son için iki yıl içerisinde çok çaba gösterildiğini ifade ediyor. Konferansta da üzerinde durulacak bilim ve iş dünyasının barış için buluşacağın noktaları söyleyen, Kaymaz “Barışın sağlanmasında, ekonominin en belirleyici güçlerinden biri olan iş dünyasının tercihleri büyük önem taşıyor. İş dünyası, dünyada ve özellikle Ortadoğu’da barış istiyor. Çok derin çözümlemeler yapmadan bile, savaşların dünya ekonomisinde çok büyük bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple ekonominin barış üzerindeki etkisini tartışmak için savaşlardan silah tedariğine kadar pek çok konunun ele alınması gerekiyor” diye konuşuyor.
Konferansın hedef kitlesi üniversite öğrencileri
Kaymaz, gençlere farklı bakış açıları sunmanın projenin ana hedeflerinden biri olduğunu dile getiriyor. Bu nedenle projenin ana hedef kitlesinin üniversite öğrencileri olduğunu, bunun yanı sıra tüm sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, politikacılar ve “bilimin barış yararına yükümlülüklerinin” farkında olan herkesin kayıt yaptırarak konferansa ücretsiz olarak katılabileceğini belirtiyor.
Konferansta kimler konuşacak?
Barış için Bilim konferansında “Su ve Yiyecek Erişimi”, “Hastalıkların Önlenmesi ve Bakımı”, “Ayrımcılık”, “Bilim ve Sivil Haklar”, “Barış İçin Bilim ve Medya”, “İçsel Barış”, “Barış İçin Sanat” ve “Terörizm” başlıklı paneller yapılacak. Panellerde AB Bakanı Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanı sıra Nobel ödüllü Shirin Ebadi, UNDP Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Leyla Şen, İtalyan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino, Nobel ödüllü bilim insanı Ada E. Yonath, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer gibi birçok fikir öncüsü söz alacak.
Yorum yapmak ister misin?