Goldaş İnsan Kaynakları ve Kalite Güvence Direktörü ‘Berrin Tavman’

Türkiye’nin öncü mücevher markası Goldaş, dünya markası olma yolunda ilerliyor. Bu amacı doğrultusunda Goldaş, insan kaynağına büyük yatırım yapıyor. Sorularımızı, şirketin İnsan Kaynakları ve Kalite Güvence Direktörü Berrin Tavman yanıtladı.

Biraz organizasyon şemanızı anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var?
Goldaş’ta yaklaşık 300 kişi görev yapıyor. Genç ve eğitimli bir çalışan profiline sahibiz. Goldaş’ın organizasyon yapısını incelediğimizde, uluslararası bir firma profili karşımıza çıkıyor. Yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın çok sayıda ülkesinde faaliyet gösteren ve buralarda temsil edilen firma çizgisinde bir yapılanma söz konusu. Dünya markası olma yolunda ilerleyen bir firma olarak yurtdışında temsilcilik ve mağazalar ile var olduğumuz çok sayıda ülkede operasyonel ekiplerimiz var. Bunun gereği olarak da üretimden, tasarıma, satışa, pazarlamaya, reklama kadar tüm departmanlarımız uluslararası boyutta iş yapabilecek şekilde konumlandırılmış durumda.

İnsan Kaynakları Departmanı olarak şu anda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
İnsan Kaynakları departmanı olarak 2005 yılı başında performans yönetiminde, “Balanced Scorecard” metodunu uygulamaya aldık. Bu uygulama için 2004 Kasım ayında çalışmalara başladık. Öncelikle, birlikte çalıştığımız danışmanların da yardımıyla şirketimizin 2005 yılına ilişkin hedefleri ve stratejileri belirlendi. Tüm birimler hedeflerini ortaya koydu. Daha sonra şehir dışında bir otelde hafta sonu bir araya geldik. Burada gerçekleştirdiğimiz toplantı ile tüm yöneticilerimizin hedef kartlarını birbirleriyle paylaşmasını sağladık.
Yaptığımız grup çalışmaları ile güzel bir tartışma ortamı oluşturarak hedeflerimizi son haline getirdik. Yine ocak ayının ikinci yarısında yaptığımız toplantıda her bölüm yöneticisi küçük bir tören eşliğinde hedef kartlarını genel müdürümüz ile karşılıklı imzalayarak teslim aldı.
Bu aşamadan sonra, her çalışanın kartlarının olmasını sağlıyor ve bu amaçla Balanced Scorecard eğitimleri veriyoruz. İlk toplantımızı benzer şekilde hafta sonu bir otelde Perakendecilik birimimizle yaptık. Hedefimiz 2005 yılı performans değerlendirme sistemimizi hedef kartlarımızın değerlendirilmesi üzerine inşa etmek.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi kalite çalışmaları da İnsan Kaynakları çatısı altında yürütülüyor. Goldaş’ın şirket vizyonunda tüm birimlerde kalite standartlarının uygulanması önemli bir yere sahip. Bu kapsamda, 1998 yılında Türkiye’de ISO 9002 sertifikası alarak kuyumculuk sektöründe ilk ve tek kalite belgesine sahip olan Goldaş çıtayı daha da yükseğe taşıyarak ISO 9001:2000 Kalite Güvence Sistem Sertifikası da almış durumda. Kalite süreçlerinin uygulanması ve kontrolüne ilişkin çalışmalar da departmanımız tarafından yürütülüyor.

Kurum kültürünüzü nasıl tarif edersiniz? Nasıl bir kültür oluşturmak istiyorsunuz?
Goldaş kurum kültürünü şu sözlerle tanımlamak mümkün: Yenilikçi, hedeflerini saptayan ve bunları gerçekleştirmek yolunda durmaksızın çalışan, vizyon sahibi, değişime açık, yeni fikirlerin geliştirilmesine önem veren, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen, öncü, çalışanlarının verimliliğine önem veren ve insan kaynağına yatırım yapan bir şirket…

Goldaş markasında Goldaş çalışanlarının rolü nedir?
Goldaş’ın varolan konumunu sürdürmesi ve gelecek hedeflerine ulaşmasında çalışanlarının çok önemli bir rol üstlendiklerini düşünüyoruz. Çalışanlarımızın her biri Goldaş markasını temsil ediyor. Fikirleri, şirketimiz için çok önemli ve değerli. Çalışanlarımız ve yönetim arasında paylaşıma ve görüş alışverişine yönelik bir ilişki kurulmasına dikkat ediyoruz. Örneğin; Goldaş markasını temsil edecek ve tüm kurumsal kimlik çalışmalarında kullanılacak olan sloganın belirlenmesi için şirket bünyesinde bir yarışma düzenledik ve tüm çalışanlarımızın katılımı istedik. Ayrıca, seçim yapabilmek için bir komite de kurduk. Bu çalışmaya çok büyük bir katılım olduğunu gözlemledik. Bugünlerde değerlendirme aşamasındayız.

Goldaş İnsan Kaynakları Departmanı’nın gelecek için hedefleri neler?
Goldaş’ı gelecek hedeflerine ulaştırmak yolunda çok önemli olduğuna inandığımız, insan kaynaklarının kalitesi ve verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. İK ve Kalite Güvence Departmanı olarak, 2005 yılına ilişkin; çalışan memnuniyeti anketi, iş değerleme ve ücretlendirme sisteminin yeniden yapılandırılması, iletişim ve kalite bülteni hazırlanması, sosyal aktivitelerin planlanması, işe alım sürecinin iyileştirilmesi, dokümantasyon yönetiminin iyileştirilmesi ve etkin oryantasyon süreci gibi gerçekleştirmeyi istediğimiz çok sayıda hedef bulunuyor.
Goldaş İnsan Kaynakları ve Kalite Güvence departmanı olarak, alanımızda sahip olduğumuz yetkinlikler ve yürütmekte olduğumuz süreçler çerçevesinde, sektörel bilgi, pazarın gidiş yönü, teknik ve mesleki yetkinlikler, iş tanımları ve organizasyonel yapılanmanın oluşturulmasında aktif rol oynayıp, uygulamadan ziyade gelecekte olması gereken çalışan profiline yön vermeyi amaçlıyoruz.

Hedeflerinizi gerçekleştirirken hangi noktadan yola çıkıyorsunuz?
Çalışanların şirketlerin sahip olduğu en büyük değer ve zenginlik olduğuna inanıyoruz. Günümüzde özellikle de son yıllarda daha da önem kazanan şirketlerin çalışanlarının kalitesi ve verimliliği oranında değer yaratabileceği fikrini paylaşıyoruz. Teknoloji, üretim ya da hizmet altyapısının geliştirilmesi kadar insan kaynağına da yatırım yapmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Goldaş kariyer olanakları açısından fırsatların sunulduğu, yerel kimlik yanında uluslararası boyutta da faaliyet gösteren bir şirket yapısına sahip. Yenilikçi ve değişime açık. Yaratıcı fikirlerin hayata geçirilebileceği, özgür bir paylaşım ortamı veriyor. Bu açıdan da çalışanlarına ve Goldaş’ta çalışmayı düşünenlere parlak kariyer fırsatlarını sunuyor. Goldaş’ta, çalışanların mutlu olduğu, bireysel gelişimlerinin sağlanabildiği bir şirket ortamı yaratmayı hedefliyor ve bunun için çalışıyoruz.

Goldaş’ın insan kaynağı emin ellerde!
Goldaş’ta İnsan Kaynakları departmanı çatısı altında kalite güvence birimi de bulunuyor. Ayrıca, bu iki fonksiyonun yanında idari işler ile seyahat ve vize operasyonu, kütüphane birimi de İnsan Kaynakları bünyesi içinde yer alıyor. İnsan Kaynakları departmanında, eğitim düzeyi ve deneyim açısından oldukça nitelikli bir ekip görev yapıyor.

Elif Kırankabeş;
ODTÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunu ve 4.5 yıldır şirket bünyesinde İnsan Kaynakları Sorumlusu olarak görev yapıyor.
Esin Gürdamar; Turizm eğitiminin yanı sıra işletme eğitimini tamamlayarak yaklaşık 9 yıl telekomünikasyon sektöründe görev almıştır. Goldaş bünyesinde, 2 yıldır İK uzmanı olarak görev yapıyor ve özellikle seçme – yerleştirme fonksiyonunda oldukça hızlı ve başarılı bir performans gösteriyor.
Pınar Evirgen; Turizm eğitimine ek olarak 2.5 yıl hava yollarında edindiği deneyimi ile tüm yurtdışı-yurtiçi otel, uçak ve vize operasyonlarını başarıyla yürütüyor. Yurtiçi ve yurt dışından gelen tüm güncel dergi ve kitapları bulabileceğiniz geniş bir kütüphanenin yönetimi de kendisinin sorumluluk alanında bulunuyor.
Müge Yazar; Yaklaşık 14 yıllık personelcilik deneyimi ile 4857 sayılı iş yasasının takibi konusunda ve operasyonel işleyişte önemli bir fonksiyonu yürütüyor.
Ercan Şıdım; Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu. Üretime ilişkin tüm prosedürlerin işleyişinden ve iş süreçlerinin iyileştirilmesinden sorumlu.
Şahin Köşkli; İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Doktora programına devam ediyor. Perakendecilik ve dış ticaret bölümünün tüm prosedürlerinin işleyişinden ve iş süreçlerinin iyileştirilmesinden sorumlu. Ayrıca şirketteki tüm kalite eğitimleri kendisi tarafından veriliyor.

Goldaş ilklere imza atıyor
Türk mücevherat sektöründe çok sayıda ilki gerçekleştiren Goldaş, bu konuda öncü bir konuma sahip. Türk mücevherat sektöründe ilk CD katalog, ilk Kalite Güvence Sistem Sertifikası, ilk ve tek halka açık mücevherat firması, ilk uluslararası mağazalar zinciri, ilk e-ticareti başlatan kuruluş, ilk Ar-Ge laboratuvarı, yurt dışı borsalara kota olan ilk Türk mücevherat firması, ilk lisanslı ürün anlaşmaları bu ilklerden bazıları.
Goldaş Kuyumculuk ürünlerini 5 kıtada 40 ülkeye ihraç ediyor. Yurtiçinde İstanbul ve Ankara’da 6, yurtdışında Rusya ve Almanya’da 3 tane olmak üzere Goldaş mağazaları bulunuyor. Uluslararası alanda geniş bir organizasyon ağı ile temsil edilen Goldaş’ın Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Tayland, Güney Afrika ve Çin’de ofisleri bulunuyor.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.