Profesyonel, etkili, hedef odaklı CV’ler derken bugüne kadar bir CV’nin nasıl olması gerektiği konusuna birçok kez değindik. Peki ya kötü CV’ler? Bir CV’yi kötü yapan noktaları merak ediyorsan, cevaplar yazımızda…
CV hazırlıyorsun, birçok işe başvuruyorsun, ama cevap gelmiyor… Diğer yandan İK uzmanları CV’ni veya profilini ilgili kanallardan görüntülüyor, ama geri dönüş alamıyorsun. Nedeni ne olabilir? Elbette bu durum farklı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir, ancak akla ilk gelen ve büyük olasılıkla da doğru olan bir gerçek var ki o da özgeçmişinin ne kadar iyi olup olmadığı konusu… Girişte de bahsettiğimiz gibi bir özgeçmişi iyi yapan birçok noktaya zaman zaman yazılarımızda yer verdik. Şimdi gel, bir CV’yi kötü yapan noktalara birlikte bakalım!
Genel görünüm
Birbirinden farklı CV formatı, eklenen tabloların düzensizliği, yazım yanlışları gibi daha birçok nokta özensiz CV’nin göstergesi. “Özensiz olunca işe uygun olmayacak mıyım?” diyorsan, hemen söyleyelim! Bir işveren için özensiz hazırlanmış bir CV’nin sahibi, çok da iyi bir izlenime sahip olmuyor. Oluşan olumsuz izlenim ise mülakata davet edilme olasılığını azaltabiliyor. Bu nedenle kendi hazırladığın ya da web’deki hazır taslaklardan yararlandığın CV formatlarını mutlaka işine ve deneyimlerine göre düzenlemelisin.
Kişisel bilgiler
Açık adresini, medeni durumunu, vatandaşlık numarasını, tuttuğu takımı ya da sosyal medya hesaplarını CV’sine yazan o kadar kişi var ki! Tüm bu bilgiler gerekli mi? Hayır. Önemli olan İK uzmanlarının sana direkt ulaşabileceği bir telefon ve güncelliğini koruyan bir e-posta adresi yazman.
Yapmadığın hobiler, yıllar önce katıldığın eğitimler, söyleşiler… Başvurduğun iş ilanıyla uyuşmayan gereksiz her bilgi, göz yorar ve asıl önemli şeylerin gözden kaçmasına neden olur. Bu nedenle az ama öz bilgi her zaman daha iyidir.
Fotoğraflar
CV’de fotoğraf şart mı? Öncelikle bu soruyu cevaplayalım. Aslında çok gerek yok, ancak eğer fotoğraf kullanacaksan; resmi bir duruşu olan, ön cepheden çekilmiş, yüzünü net olarak gösteren bir fotoğraf olabilir. Günlük hayat içerisinde arkadaşlarınla eğlendiğin bir ortamda kalabalıklar arasından kendini kırptığın bir görseli CV’ne eklememelisin. Bu fotoğrafları CV’sine ekleyen adaylar mülakata çağrılmıyor mu? Tabii ki çağrılıyor, ama görüştüğün kurumda duruşunla ilgili ön yargı oluşturması da olası.
Ayrıca şirket logoları, pozisyonuna göre yaptığın işlerin görsellerini de CV’ne eklemen oldukça yer kaplar. Eğer çözünürlük kötüyse işe yaramadığı gibi dosya hacmini de büyütür. Sen İK uzmanına e-posta attım diye rahatsındır, ama belki de dosya hacmi büyük olduğu için e-postan ilgili kişiye ulaşmamıştır…
İş tecrübeleri
Evet geldik en önemli bölüme… Sadece çalıştığın işleri ekleyip, pozisyon isimlerini ve işe başlangıç/ayrılış tarihlerini özgeçmişine yazmadıysan, CV’in eksik demektir. Bu durum uzun listede takılmana ve mülakata çağrılmamana sebep olabilir. Kariyer.net’te özgeçmiş oluştururken, bu tip bilgileri kesinlikle giriyorsun, ancak bireysel hazırladığın özgeçmişlerde bu konulara özellikle dikkat etmelisin. İş tecrübelerini yazarken mutlaka ve mutlaka görevlerini ben dilini kullanmadan süreç olarak yazmalısın. Eğer yöneticiysen ve bir çalışan gibi yazarsan bu da iyi değil. Detaylı CV okuma aşamasında yaptığı işi farkında olmayan biri gibi görünebilirsin.
Ek olarak işten çıkış sebeplerini de CV’ne yazmamalısın. Özel sebepler, patronla anlaşamama vb. nedenleri çıkış nedeni olarak belirtmen, çalıştığın yerden sorunlu şekilde ayrıldığının düşünülmesine sebep olabilir.
Ayrıca uzmanlığına göre kullandığın teknik becerilerini yazmaman da mülakata çağrılma şansını azaltır. Mutlaka güncel olan teknik becerilerini seviyesine göre ön plana çıkarmalısın.
Kariyer geçmişindeki gereksiz detaylar
Üniversite döneminde çalışmış olabilirsin. Bu elbette deneyim açısından iyi bir şey, ancak bu bilgi ilerleyen zamanda alakasız bir detay olarak kalır ve özgeçmişinde yer kaplar. Bunun yanında iş hayatının bir döneminde kariyerine yeni bir yön vermiş olabilirsin ya da birden fazla pozisyonda çalışmış olabilirsin. Böylesi bir durumda ilerlemeyi hedeflediğin iş için geçmiş tecrübelerinde bazı ilgili detaylara yer vermelisin. İki ayrı iş için başvuru yapıyor da olabilirsin. Böyle bir duruma hazırlıklı olmak için CV’ni mutlaka alternatifli olarak hazırlamalısın.
Referans Bilgileri
Referans bilgilerini talep edilmeden yazman yerine, talep üzerine iletmen daha iyi olacaktır; çünkü iznin olmadan bu referanslar aranabilir ve istemediğin sonuçlar ortaya çıkabilir.
Konuk Yazar: Esra Kemer – CV ve Kariyer Danışmanı
Yorum yapmak ister misin?