Hayalinizdeki iş size gerçekten uygun mu?

Sonunda tam hayalini kurduğunuz işi bulduğunuzu düşünüyorsunuz, başvurdunuz ve hatta görüşmeye de çağrıldınız. Tüm olanlar gerçek olamayacak kadar güzel mi ya da çok mu aceleci davranıyorsunuz? Karar vermeden önce durup düşünmek, tüm artı ve eksileri teraziye koymakta fayda var. Belki de fazla heyecanlı davranmak işin size uygun olmadığını gösteren ufak işaretleri kaçırmanıza neden olabilir.

Heyecan, deneyimsizlik ve yeteneklerin tam farkında olmamak gibi farklı nedenlerle doğru kararlar alamamak her zaman herkesin başına gelebilir. Uzun süre hayali kurulan iş sonunda kapıya geldiğinde yapılacak iki şey var. Ya kendinizi deneyimin öğretici sürecine bırakıp yaşayarak göreceksiniz ya da ufak işaretleri fark edebilecek kadar dikkatli olup karar almadan önce kendinize düşünme süresi vereceksiniz.

İşte “Bu benim işim!” demeden önce dikkat edilmesi gereken ufak işaretler:

Kafama oturmayan şeyler neler?

Hayalini kurduğunuz o iş yaşamına atılmak için yaptığınız başvuru olumlu sonuçlandı. Pozisyon; deneyiminizle, yeteneklerinizle, eğitiminizle ve her şeyden önce geleceğe dair planlarınızla örtüşüyor. Tüm bu güzel gelişmelere rağmen iş görüşmesinde içinize bazı şeylerin sinmediğini fark ettiniz. Yine de denemek mi lazım? Yoksa içgüdülere güvenip biraz daha beklemek mi?

2

Genelde bu hissiyatın nedeni belirsizlik. Pozisyonun tam olarak nasıl sorumluluklar içerdiğini anlayamadıysanız, kafanızda net bir görüntü canlanmıyorsa tüm merak ettiklerinizi mutlaka öğrenmeye çalışın. Eğer tatmin olmadıysanız ve kararsız kalıyorsanız biraz daha beklemek daha faydalı olabilir.

Bu şekilde çalışabilir miyim?

“Bu sefer sanırım buldum” düşüncesiyle gittiğiniz görüşmede bir de görüyorsunuz ki; çalışacağınız firmada son derece disiplinli bir iş atmosferi söz konusu. Sıkı kurallar, rutinler, sosyal hayatınızı sıkıntıya sokabilecek düzenlemeler mevcut. Bu noktada böyle bir çalışma ortamında huzurlu çalışıp çalışamayacağınızı iyi düşünmeniz gerekiyor. Esnek ve verimli çalışmanın ön planda olduğu, çalışan mutluluğunun artık daha çok üzerinde durulduğu kurumsal evrende kurallarıyla sizi zorlayabilecek bir firmada çalışabilir misiniz? Firmanın size kazandıracağı ne gibi olumlu yönler var? Bu sorular eşliğinde terazide eksileri ve artıları mutlaka tartın. Kişiliğinize ya da üretkenliğinize uygun olmayan bir ortamda çalışmaktan kaçınmakta fayda var.

Bu takıma katılabilir miyim?

Çok iyi geçen, hayallere ve hedeflere uygun bir iş görüşmesinden sonra sırada bir başka önemli soru beliriyor. Var olan takıma uyum sağlayabilir misiniz? Bunu elbette deneyimlemeden anlamak çok da kolay değil. Ama yine de görüşme esnasında takımla ilgili kritik ve detaylı sorular sormak sürecin kafanızda daha net belirmesine yardımcı olabilir. Ekiple tanışmayı isteyin ve sohbet ederek bilgi edinmeye çalışın. Eğer sorunlu bir takım ise kötü enerjiyi hissetmeniz olası. İş yerinde ailenizden çok takım arkadaşlarınızı göreceğinizi hesaba katarsanız bu konuda az çok iyi bir fikre sahip olmanızın da önemini kavrayabilirsiniz.

3

Her şeyden önemlisi, potansiyel yöneticinizle ve İnsan Kaynakları uzmanı ile konuşurken mutlaka ihtiyaçlarınız, yetenekleriniz ve beklentileriniz noktasında dürüst olun. Bu strateji hemen iş bulmak isteyen kişiler için yorucu olabilir. Lakin uzun vadede yaşanacak memnuniyetsizlik ve pişmanlığı da önlemenin en önemli yolu dürüstlük, analiz ve ne istediğini az çok bilmekten geçiyor.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.