Hedeflerimiz bizi yaşama bağlayan en önemli unsurlardan, ancak hedefe kitlenip sonuca ulaşana kadar da kendimizi hayattan soyutlayamayız. Bu nedenle hedeflerin yaşam enerjimizi arttırdığını bilmeli ve sonuca giden yolda ilerlerken mutlu olmayı da ihmal etmemeliyiz. Peki, ama nasıl?
Herkesin hayatta ulaşmak istediği hedefleri vardır ve bu hedefler kişiye göre değişkenlik gösterir. Bir öğrenci iyi bir okul kazanmayı, bir çalışan ise daha iyi bir kariyer hayatına sahip olmayı hedefleyebilir. Hedefler, kişilerin ihtiyaçlarına göre çeşitlilik kazanır. Bu nedenle örnekleri çoğaltmak mümkün.
İnsanın yaşam içerisinde bir hedefe sahip olması önemli bir kazanımdır; çünkü hedefler, kişiye yaşam enerjisi de verir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, mutlu olmayı sadece hedeflerin gerçekleşme ihtimaline bağlamamak. İnsanların mutlu olmaları her zaman isteklerinin gerçekleşmesine, hedeflerine ulaşmasına veya sahip oldukları şeye bağlı değildir. Mutlu olmak genel olarak kişinin davranışlarına bağlı bir durumdur. Yani olumsuz bir durumla karşılaştığımızda, üstesinden nasıl gelebileceğimize odaklanmak, karamsar olmamak bizi asıl mutlu kılan şey olmalı.
Hedefine kilitlenirken mutlu da ol
Hedefe kitlenmeden önce, anlamlı hedefler koyduğumuzdan emin olmamızda fayda var. Elbette ulaşılması zor hedefler de konulabilir, ancak burada önemli olan nokta belli bir seviyeyi korumak.
Hedefe ulaşma yolunda devamlılık fazlasıyla önemli. Bir işe hızla başlayıp ardından da bir anda vazgeçtiğin ya da yarıda bıraktığın olmuştur değil mi? İşte tam da bunun için hedefe doğru ilerlerken bir süreklilik sağlaman önemli. Bunun için öncelikle kısa vadede gerçekleşebilecek hedefler koyabilir, asıl hedefine adım adım ama sağlam bir şekilde ilerleyebilirsin.
Hedefin anlamlı olmasının bir diğer yolu da kişinin kendini çok iyi tanıması…
Peki, kendini nasıl mı tanırsın?
Kendini tanımak için pek çok soru sorabilirsin.
“Yetenekler, kapasite, mutlu olunacak şeyler” vb. konularda soracağın sorularla en doğru cevaba ulaşabilirsin.
Kendini tanıyıp kapasitenin ne olduğunu bilmen, hedefine doğru ilerlerken sana oldukça yardımcı olacaktır. Kendini tanımadan ve kapasiteni anlamadan hedefler koyduğunda, yarı yolda kalman muhtemel. Bu nedenle öncelikle kendini iyi tanımalı ve hedefini özel olarak belirlemelisin.
Hedefe kitlenme sürecinde inanç faktörünü de göz ardı etmemek gerek.
- “Şöyle yaparsam olmaz!”
- “Ben kazanamam!”
- “Yapamam”
Bu gibi cümleler kişinin farkında olmadan kendine koyduğu engellerdir. Böylesi engeller de hedefine ulaşmanı imkânsızlaştırır. Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsan, zihnin bunun neden imkânsız olduğunu ispatlamak için çalışmaya başlar. Bir şeyi yapabileceğine gerçekten inandığında ise zihnin onu yapmak üzere çözümler bulmak konusunda sana yardım etmek için harekete geçer.
Unutma ki beynine attığın olumsuz her düşünce, sana geri dönecektir. Bu sebeple düşündüklerine, ağzından çıkan sözlere dikkat etmelisin. Hedefine ulaşacağına inanıp, kendin için oluşturduğun birtakım blokeleri kaldırdıktan sonra hedefe kilitlenme sürecin başlar.
Hedefine odaklanırken an’ı da yaşa
Hedefe kilitlenmek, izleyeceğin yolu belirleyip ona odaklanmanı gerektirir. Hedef için her daim izleyeceğin bir yolun olmalı. Bu yol ise kapasiteni zorlamadan yapabileceğin, devamlılığını sağlayabileceğin ve kendini akışa bırakıp, an’ını yaşayabileceğin bir yol olmalı.
Konuk Yazar: Rahime Sönmez Şen/Sosyolog & Editör