Her stajyerin öğrenmesi gereken 7 kritik kariyer dersi

Stajlar, öğrencilerin hem meslekleri hakkında daha fazla bilgi edinmesini hem de teorik bilgileri pratikte kullanabilme yeteneği kazanmasını sağlar. Peki, bir stajyerin kariyer yolculuğunda dikkat etmesi gerekenler neler? İşte, en önemli 7 unsur!

Zorunlu staj dışında yeni mezunlar da deneyim kazanmak amacıyla çeşitli kuruluşlarda stajyer olarak çalışabilir. Uygulamalı bilimler başta olmak üzere üniversitelerin pek çok bölümünde zorunlu staj uygulaması yapılır ve verimli staj dönemi, kadrolu istihdamın kapısını aralayan önemli bir süreçtir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli birkaç maddeyi senin için sıraladık.

Gelecek hedeflerine uygun kurumlarda staj yapmak

Stajyerlik dönemi, hem gelecekteki meslek hayatınla ilgili bilgi sahibi olmanı hem de staj yaptığın yerde işe alınman için bir fırsat elde etmeni sağlar. Bu nedenle başarılı olabileceğine inandığın sektörde faaliyet gösteren, mesleki tecrübe kazanabileceğin staj yerlerini seçmen, kariyerine parlak bir başlangıç yapman için son derece önemli.

Teorik bilgilerini uygulamaya çalışmak

Okulda öğrenilen bilgiler ne kadar sağlam olursa olsun, pratiğe dönüştürülmediği sürece faydasızdır. Mesleğini ilgilendiren, işinin ilerleyiş süreci hakkında sahip olduğun tüm bilgilerini staj boyunca uygulamaya çalışman hem öğrendiklerinin kalıcı olmasını hem de sorun çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar.

Kurum kültürünü keşfetmek

Stajlar profesyonel yaşama dair yazılı olmayan kuralları öğrenmen için mükemmel bir fırsattır. İş hayatına atıldığında acemilik çekmemek için giyim tarzından toplantı usulüne, iletişimden sunum yapmaya, problem çözmeden rapor vermeye kadar tüm becerileri staj sırasında kazanabilirsin.

İnisiyatif kullanmak

Stajyerlerin yaptıkları en büyük hata; sadece kendilerine verilen görevleri yerine getirmeleri ve karara bağlanması gereken konular hakkında çekimser kalmalarıdır. Oysa beklenmedik durumlar karşısında çözüm üretme kabiliyetini geliştirmek ve işverenin gözünde ilgili bir personel imajı oluşturmak için gerektiğinde inisiyatif kullanabilmen önemlidir. Elbette burada inisiyatif kullanman gereken alanların ciddi sonuçlar doğurmayacak konularda olmasına dikkat etmelisin. Emin olmadığın konularda işin uzmanı olan kişiyle fikrini paylaşmanda her zaman fayda vardır.

Çalışkan ve girişken olmak

Stajın boyunca yeni şeyler öğrenmek ve staj yaptığın yerde kadrolu olarak çalışmak istiyorsan istekli, çalışkan ve özverili olmalısın. İşe zamanında gelmen ve görev dağılımlarında rol alman, verimli bir staj geçirmeni sağlayacaktır.

Soru sormaktan çekinmemek

Stajın asıl amacı, işi yerinde öğrenmektir. Öğrenmenin en kolay yolu ise bir bilene sormaktır. Kendini eksik hissettiğin konularda üstlerine danışman hata yapmanı engelleyecektir. Hem yeni bilgiler edinmek hem de ilgini belli etmek için işi ve iletişimi aksatmayacak ölçüde soru sorabilirsin.

Tüm çalışanlarla iletişim halinde olmak

Profesyonel hayatta mesleki hiyerarşi iletişimin önündeki en büyük engeldir. Staj dönemini bu engeli aşmak için kullanabilirsin. Mevcut veya gelecekteki iş hayatında ast veya üst pozisyonlarda çalışan tüm personelle etkili bir diyalog kurman, hem yeni şeyler öğrenmeni sağlayacak hem de işini kolaylaştıracaktır.

Kariyerindeki bu en önemli adımı atmak için staj ilanlarını inceleyebilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.