Üniversitede öğrenilen bilgilerin çoğu genellikle iş hayatında geçerli olmuyor. Kariyer dünyasına adım attıktan sonra geliştirilmesi gereken pek çok becerinin ortaya çıkması da bu yüzden. Daha sağlam adımlarla ilerlemek ve daha az zorluk yaşamak adına yeni mezunların bazı becerileri geliştirmesinde fayda var.
Üniversiteden sayısız bilgiyle mezun olunsa da bunların çoğu iş hayatına girince işlevsiz kalabiliyor. İş hayatı pratikte çok daha farklı deneyimler katan bambaşka bir alan ve uzun bir öğrenme sürecini kapsıyor. Yeni mezunlar bu nedenle kariyer yolunun ilk adımında şaşkınlık ve stres yaşayabiliyor. Bu durumu biraz da olsa minimize edebilmek için iş dünyasına girmeden önce bazı becerilere odaklanıp onları geliştirmeye çalışmak son derece kritik.
İşte yeni mezunlar için geliştirilmesi gereken beceriler:
Sosyal beceriler
Topluluk önünde konuşma: Öğrenciler eğitimleri süresince hocalarına ve diğer öğrencilere sunum yapmaları nedeniyle bu duruma çok da uzak değil. İş dünyasında toplum önünde konuşmanın ise bundan biraz daha farklı ve kapsamlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Yeni mezun bu konuda endişe duyuyorsa topluluk çalışmalarına, farklı gruplara katılabilir. Bu şekilde yavaş yavaş topluluk önü konuşma becerisini geliştirir ve kaygılarından kurtulur.
İş yerinde gerginlik: İş hayatında yönetici ya da meslektaşlarla gerginlikler yaşanabilir. Burada kişinin kendisini ve karşısındaki kişiyi yormadan uygun bir iletişim dili geliştirmesi önemli. Duyguların merkezde olduğu, mantık ve rasyonalitenin göz ardı edildiği durumlarda sıkıntı yok yere büyüyebilir. Bu nedenle her zaman empati ve saygı çerçevesinde ilişki kurmaya özen göstermek gerekiyor.
Takım çalışması: İş yerinde takım olarak üretmek ve paylaşımda bulunmak da yeni mezunun tecrübe etmediği bir durum. Farklı görüşlerin ve çalışma biçimlerinin söz konusu olacağı ama ortak bir noktada buluşarak verimli çalışmak zorunluluğun söz konusu olduğu takım çalışmasına da hazırlıklı olmak, sabırlı ve paylaşımcı olmaya özen göstermek çok önemli.
Kariyer becerileri
Alçakgönüllük ve sabır: Hemen yükselme takıntısı yerine deneyimleyerek, alçakgönüllü ve sabırlı davranarak ve öğrenerek kendini geliştiren çalışan için geleceğin parlak olacağı muhakkak. Bu nedenle yeni mezunun maaş veya unvan söz konusu olduğunda aceleci davranmaması, öğrendiklerine odaklanması ama tüm bunların yanı sıra kendi değerini de asla unutmaması gerekiyor.
Bilgili: İş hayatında her ne iş yapılıyorsa yapılsın gündem, sektör ya da genel kültür söz konusu olduğunda bilgili olmak, okumak ve kişisel gelişim çok önemli. Her alanda bir fikri ve bilgisi olan, öğrenmeye açık çalışanlar her zaman bir adım önde.
Zaman yönetimi: İş yerinde en önemli konulardan birisi de zaman yönetimi. Öğrencilik hayatında dağınık olan, derslere sürekli geç kalan, sınavları kaçıran bir yeni mezunun iş hayatında oldukça zorlanacağını belirtmeye gerek yok. İş hayatına başlamadan önce bu konuya enerji ve dikkat vermek, üzerine gitmek gerekiyor.
Yorum yapmak ister misin?