Mülakat sonunda sizi mülakat alan kişi, sormak istediğiniz herhangi bir sorunun olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Genelde adaylar böyle bir soru ile karşılaştıklarında soracak soruları olmadığını ve mülakatta konuşulan her konuyu yeterince anladıklarını söylemekle yetinirler. Mülakatı yapan kişi sizin kendisini dinlediğinizi ve anladığınızı öğrenmekten hoşnut olacaktır; fakat soru sormak bunun ötesinde bir davranıştır ve size olumlu puan kazandırabilir. Soru sorarak pozisyona olan ilginizi belli etmenin dışında, sorduğunuz soruların içeriğiyle de karşınızdaki kişiye mülakata hazırlandığınızı, firma hakkında araştırma yaptığınızı ve bu pozisyonda ve firmada çalışmak istediğinizi hissettirebilirsiniz. Eğer soru hakkınızı kullanmazsanız, sizin gibi birçok adayın yaptığı gibi diğerlerinden farklı olma fırsatını kaçırmış olursunuz.
Önemli olan doğru soruları doğru zamanlarda sorabilmektir.
Mülakatın iki taraf için de bir tanışma ve fikir alışverişi şeklinde geçeceğini unutmayın. Mülakatı yapan kişi, sizin firmada oluşan boş pozisyon için en ideal aday olup olmadığınızı anlamaya, siz de firmanın ve pozisyonun kariyer hedefinizle örtüşüp örtüşmediğini anlamak için karşılıklı sohbet edeceksiniz. Mülakatta kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye ve özgüveni tam bir insan imajı çizmeye özen gösterin. Firmaya ve pozisyona olan ilginizi sadece davranışlarınızla değil; sorduğunuz sorularla da gösterebilirsiniz.
Bu nedenle mülakatta sormak üzere üç ya da dört soru hazırlayın. Soru sorma sırası size geldiği zaman hazırladığınız listeyi çıkarıp, üzerinde konuşulmayan konular hakkında karşınızdaki kişiye soru sorabilirsiniz. Elinizde hazırladığınız liste ile mülakata gitmeniz, mülakatı yapan kişide bu mülakat için çalıştığınız, hazırlık yaptığınız ve bu işi ciddiye aldığınız imajı yaratacaktır.
Mülakatı yapan kişinin unvanı da soracağınız soruların içeriğinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Eğer sizi mülakata alan kişi insan kaynakları departmanında yetkili bir kişiyse o zaman iş tanımınıyla, iş için gerekli olan niteliklerin neler olduğuyla ve firma kültürüyle ilgili bilgi alabileceğiniz kişidir. Potansiyel müdürünüz ya da işe alım uzmanının sizi mülakata alması halinde ise rapor vereceğiniz kişiler, işinizin zorlukları ve sizin için oluşabilecek yükselme ve terfi imkanları hakkında bilgi alabilirsiniz. Mülakatçının unvanına göre cevap verebileceği sorular farklı olduğu için, her unvana göre farklı sorular sormanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Hem sizin mülakattan almak istediğiniz bilgileri alarak ayrılmanız, hem de mülakatçının sizin hakkınızda gerekli olan tüm bilgilere ulaşması, iki taraf açısından da oldukça faydalı olacaktır. Mülakatın sizin için başarılı, mülakatı yapan kişi için de verimli geçmesi ancak bu tip bir iletişim sağlandığı zaman mümkün olabilir. Mülakat ilerledikçe özel sağlık sigortası, kurumsal eğitim imkanları, terfi olanakları ve prim sistemiyle ilgili soruları da sorma şansını bulacaksınız. Bu konularla ilgili bilgileri ve soru sorma şansını size insan kaynakları departmanına bağlı çalışan müdür ya da diğer personel sunacaktır. Onlardan bu tip maddi olanaklarınızla ilgili bir açıklama veya öneri gelmedikçe siz maaş ve yukarda saymış olduğum konular hakkında sorular yöneltmeyin. Özellikle maaşınız sözkonusu olduğunda talep ettiğiniz ücret sorulmadıkça, herhangi bir rakam belirtmeyin. Pazarlık ortamı oluşturabilmeniz için ücret önerisinin potansiyel işvereninizden gelmesi avantajınıza olacaktır. İlk teklifi sizin sunmanız eğer işyerindeki ücret skalasından tam anlamıyla emin değilseniz, bu skalanın altında veya üstünde ücret miktarı söyleme yanlışına düşmenize neden olabilir.
İlk mülakatta aşağıdaki konular hakkında kesinlikle soru sormayın..
- Maaş
- Tatil izinleri, prim, özel sağlık sigortası
- Kurumsal eğitim imkanları
- Mülakatı yapan kişinin açıklığa kavuşturduğu her konu..
İlk mülakatta sormanızın faydalı olacağı bazı sorular aşağıdaki gibidir.
- İş tanımını öğrenebilir miyim?
- Bu pozisyon neden boş?
- Firmanızın gelecek planları nelerdir?
- Bu pozisyonda yükselme şansım nedir?
Yorum yapmak ister misin?