Hiç istifa ettiniz mi ya da işten çıkarıldınız mı?

Mülakatlarda başarılı olmanın pek çok püf noktası var. Özellikle İK uzmanı tarafından sorulan bazı sorulara hazırlıklı olmak oldukça önemli. İş hayatında geçmişte yaşanılanlara dair anlatılacaklar konusunda özenli davranmak ve  soruyu mutlaka doğru yanıtlamak gerekiyor.

istifami-isten

İş görüşmesi öncesi dış görünüş, tavır ve sektör noktasında özenli ve dikkatli olmak gerektiği gibi sorulabilecek önemli ve belirleyici sorulara da hazırlıklı olmak gerekiyor. İnsan Kaynakları uzmanı özellikle deneyimleriniz söz konusu olduğunda daha zor ve spesifik sorular sorabilir. Bunlardan biri de daha önce istifa edip etmediğinize ya da işten çıkarılıp çıkarılmadığınıza yönelik.

Bu soruya vereceğiniz cevap karşı tarafta olumlu bir izlenim bırakacağı gibi süreçten elenmenize de neden olabilir. Durumu lehinize çevirmek için biraz hazırlık yapmak yeterli.

Nelere vurgu yapmak gerekiyor?

Cevap verirken:

– Her iki durumda da olayın hata ya da aksiyon açısından sorumluluğunu üzerinize aldığınızı belirtin.

– Çıkardığınız dersi ifade edin ve sonrasında kendinizi geliştirmek adına yaptıklarınızdan somut örnekler verin.

– Çıkarılmanızda etkili olayları ya da hareketlerinizi açıkça ifade edin, farkında olduğunuzu göstererek çözüm önerileri sunun.

– Benzer sorunları neden gelecekteki işverenle yaşamayacağınızı vurgulayın

– Edindiğiniz deneyimin size katkılarını özetleyin.

NOT: Cevabınızı uzatmayın ama İK uzmanını tatmin edecek bir cevap olmasına özen gösterin ve durumu gerçekten anlamasını sağlayın. Kafasında soru işaretleri kalmaması önemli. Anlattıklarınıza somut örnekler vermeniz pozitif etki yaratacaktır.

Şu hataları yapmayın:

– Asla yalan söylemeyin. Detaylarla, istifa ya da işten çıkarılma nedenleriyle ilgili yalan söylemek uzun ya da kısa vadede kariyerinize zarar verir.

– Ne yaşandığıyla ilgili yanlı veya negatif bir tutum sergilemeyin. Olanları sinirli bir şekilde anlatmayın. Kabullenmiş, sakin bir ses tonunu tercih edin. Bu, olaydan gerekli çıkarımı yaptığınızı ve hayatınıza devam ettiğinizi gösterir.

– Olaydaki rolünüzü veya sorumluluğunuzu inkar etmeyin. Dürüst olmanız sizi bir adım öne taşır.

– Yaşanan olayda haklı olsanız bile olay tekrarlanırsa yine aynı şekilde davranacağınızı ifade etmeyin. Bu tür bir sert tutum yerine daha açık ve pozitif bir tavır sergilemeye ve haklı olduğunuz noktaları detaylandırmaya dikkat edin.

Satış pozisyonunda olan ve işten çıkartılmış çalışan için örnek cevap:

Hedefler noktasında yaşanan uyumsuzluk nedeniyle işten çıkartıldım. Yöneticilerim müşteriye sunduğum hizmet ve yeteneklerim konusunda benden memnundu, fakat aylık hedeflerime ulaşamadım. Şimdi bu deneyime uygun olarak iş yaşantıma şekil vermek istiyorum. Yeni müşteri kazanımı yerine var olan müşterilerle olan süreçleri iyileştirme noktasında çalışmak istiyorum. Bu tür pozisyonlar yeteneklerime ve kariyer planlarıma daha uygun.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.