İhbar süresi nedir?

İşinden yakın zamanda ayrılmayı düşünüyor ve ihbar sürenin ne kadar olduğunu merak ediyorsan doğru yerdesin. İhbar süresi nedir, ne kadardır gibi sorular aklını kurcalıyorsa cevapları bu yazımızda bulabilirsin. İşte, konuya ilişkin merak edilen her şey!

İhbar süresi ne demek?

İhbar süresi, iş sözleşmesinin sonlandırılmasından önce sözleşmeyi fesh etmeyi isteyen tarafın bunu belirlenen yasal zaman içinde bildirmesine yönelik geçen zamanı ifade eder. Bu zaman dilimi iş hukuku açısından belirli sınırlar kapsamında belirlenir ve işveren ile işçinin buna uyma zorunluluğu bulunur. 

İş Hukukuna göre bu hak kişiden kişiye değişir ve kişinin o şirkette ne kadar çalıştığına ve kıdemine göre bir hesap yapılır. Bu sayede karşı tarafa işin feshedileceği profesyonel bir şekilde aktarılır ve kişiye zaman tanınır. Günümüzde birçok şirkette çalışanların bu hakkına büyük bir önem verilir ve bu yasa hem işvereni hem de işçiyi koruyan bir hak olarak kullanılır. İhbar süresi kaç gün merak ediyorsan, yazının devamında ihtiyacın olan bilgileri elde edebilirsin. 

İhbar süresi ne kadar?

İhbar süresi ne kadar bu konu hakkında en çok merak edilen sorulardan biridir. Bu durum daha önce de bahsettiğimiz gibi işçinin iş yerindeki çalışma zamanına bağlı olarak değişir. Eğer bir kişi 6 aydır aynı şirkette çalışıyorsa bu durumda hesaplanan ihbar süresi 14 gün olur. Eğer işçi iş yerinde 6 ay ile 1.5 sene arasında çalışmışsa bu durumda 28 gün olarak hesaplanır. 1.5 ile 3 yıllık arası çalışanlar için ise 42 gündür. Eğer ilgili işçi iş yerinde 3 seneden daha uzun bir zamandır çalışıyorsa bu durumda 56 güne çıkar. 56 gün ise 8 haftaya denk gelir. Bu, işçinin istifasını resmi olarak vermesinden sonra 8 hafta daha çalışması anlamına gelir. 

İhbar süresi ne zaman başlar ve işçi bu dönemde ücret alır mı?

İhbar süresi ne zaman başlar sorusunun yanıtı çalışanlar için mutlaka bilinmesi gereken hususlar arasında yer alır. İşinden istifa eden bir işçi için bu hak resmi olarak istifa mektubunu vermesi ile başlar. İhbar için gereken zaman 14 gün ise bu hem iş günlerini hem de hafta sonlarını kapsar. Yani ayın 15’inde istifasını vermiş ve 6 aydan az kıdemi olan bir işçi için bu zaman aynı ayın 29’unda sona erer. Eğer işçinin istifası resmi tatil gününe denk gelirse bu gün de hesaplamanın içine dahil edilir.

Bu zaman içinde çalışan kişi normal maaşını almaya devam eder. Eğer çalışanın içeride birikmiş yıllık izni var ise bunlar da hesaplanır ve işinden çıkarken yıllık izinlerin ücreti de ödenir. Eğer yıllık izni yoksa bu durumda sadece mevcut hakkının ücreti ödenir. Bu zaman dilimi boyunca hem işçinin hem de işverenin tüm yasal sorumlulukları devam eder.

İhbar süresi iş arama izni nedir?

İşten ayrılma ihbar süresi içinde kişiye resmi olarak iş arama izni de tanımlanır ve bu her çalışanın yasal hakkıdır. İş arama izni bu zaman boyunca devam eder. Kişiler bu hakkı ister günlük ister toplu olarak kullanma hakkına sahiptir. Toplu kullanımda ihbar süresi 2 ile çarpılır. 14 gün vakti olan bir çalışanın iş arama izni günlük 2 saatten 28 saate denk gelir, bu da iş günü olarak yaklaşık olarak 3 gündür. İşçi bu 3 gün çalışmaz ama ücretini alır.

İhbar süresi iş arama izni ile ilgili izinlerini toplu değil günlük kullanmak isteyen bir işçinin günlük mesaisinin 2 saatinde iş arama hakkı bulunur. İşçi isterse mesaisine 2 saat geç başlar ya da iki saat erken bitirebilir. Bu durum alacağı ücreti etkilemez, maaşını normal şekilde alır. Eğer çalışan iş arama saatinde işçiye görev verirse ya da çalışmaya zorlarsa bu durumda işçiye normal ücretinin yanı sıra %100 zamlı ücret ödemesi yapmasını gerektirir. Çalışan bu vakit içerisinde farklı işler arama olanağına da sahiptir. İş görüşmelerine hazırlık konusunda dikkatli olarak istediğin işe girme şansını arttırabilirsin.

İhbar süresi nasıl hesaplanır?

İhbar süresi nasıl hesaplanır merak ediyorsan öncelikle bu vaktin çalışanlar için en doğal haklardan biri olduğunu bilmelisin. Bu hesaplama yapılırken işçinin söz konusu şirkette ne kadar çalıştığı büyük önem taşır. 1 seneden az çalışanların ihbar süresi doğrudan 2 hafta olarak belirlenmiştir. 3 yıldan uzun zamandır aynı şirkette çalışanlar için de 8 haftadır. 

İhbar süreleri belirli süreli iş sözleşmelerinde geçerli sayılmaz. Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde bu durum kıdeme göre değişir. Aynı şirkette 6 aydan 1.5 yıla kadar zaman geçirmiş bir kişi 28 gün yani 4 hafta bu hakkını kullanır. Çalışan iş arama iznini toplu kullanmak isterse 6 gün izinli çalışır. 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış ve ihbar süresi 42 olan bir kişinin iş arama iznini toplu kullanması durumunda 84 saat izni olur. Bu da yaklaşık olarak 9 iş günüdür. İşçi isterse bunu izin olarak kullanabilir ya da işverenden ücretini talep edebilir. 

1 yıllık çalışanın ihbar süresi ne kadar?

1 yıllık çalışanın ihbar süresi 2 hafta olarak hesaplanmıştır ve bu da 14 güne denk gelir. 1 seneden fazla çalışmış bir kişinin ihbarı ise farklı olur ve işçinin işten ayrılma bildirimini ilgili birimlere bildirmesi ile aynı günde başlar ve gelecek 14 gün boyunca devam eder. İşçi isterse iş arama iznini toplu kullanabilir ya da günlük 2 saat hakkını iş aramak için tercih edebilir. 

2 yıl çalışan ihbar süresi ne kadar?

Eğer işyerinde 2 yıldır çalışıyorsan ve istifa etmeyi düşünüyorsan, bu hesabın 28 güne denk geldiğini bilmelisin. 2 yıl çalışan ihbar süresi 4 haftaya denk gelir ve işten ayrılmaya karar verdiğin, istifanı bildirdiğin an itibarıyla başlar. Çalıştığın yerin insan kaynakları departmanından bu konuda detaylı bilgi alabilirsin. İşten ayrılmaya karar verdikten sonra da iş yerine karşı sorumlulukların devam eder ve bu 4 haftanın ücretini de brüt hesap üzerinden alırsın. 

İhbar süresi ne zaman geçerli sayılmaz?

İş sözleşmesinin iki farklı türü bulunur. Bunlardan birisi belirli zamana sahip iş sözleşmeleri iken diğeri ise belirsiz zamanlı iş sözleşmelerdir. Belirli süreli iş sözleşmeleri genellikle proje bazlı iş birliklerini kapsar ve bu sözleşme türünde ihbar hakkı bulunmaz. 

Belirsiz zamanlı iş sözleşmeleri günümüzde birçok şirketin uyguladığı sözleşme türüdür. Bu sözleşme türünde işçi ve işverenin iş hukuku gereği ihbar süresi hakkı bulunur. 

Bu durumun geçerli olmadığı bazı istisnalar söz konusu olabilir. İşçi ya da işveren bazı durumlarda fesih hakkını kullanabilir. Kadın çalışanlar da evlenmeleri halinde bu zamanın bitmesini beklemeden iş sözleşmesini feshedip tazminatını doğrudan alabilir. Bu, yalnızca evliliğinin ilk yılında olan kadınları kapsayan bir haktır. Emeklilik ve askerlik gibi özel durumlarda da bu hesaplamaya gerek duyulmaz. 

İhbar süresi zorunlu mu?

İhbar süresi zorunlu mu diye soranlar için bu durumun hem işçi hem de işveren için önemli bir sorumluluk olduğunu belirtmek gerekir. Yukarıda saydığımız özel durumlar dışında, belirsiz zamanlı iş sözleşmesinin imzalandığı fesihlerde kurallara uygun şekilde uygulanmalıdır. Eğer işçi ve işveren iş feshi konusunda kendi arasında anlaşırsa bu durumda gerek olmayabilir. Bu anlaşmanın ise mutlaka yazılı olarak bildirilmesi gereklidir ve önemli bir detaydır. 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.