İK uzmanı sizi telefonla aradığında ne söyleyeceksiniz?

ik uzmanı

İK uzmanı iş görüşmesinin ilk adımları arasında yer alan telefon mülakatını genellikle ön eleme amacıyla yapar ve verilen cevaplara istinaden pozisyona uygun olduğuna karar verilen adaylar iş görüşmesine davet edilir. Peki, ik uzmanı aradığında adayların nasıl davranması ve telefonda konuşurken nelere dikkat etmesi gerekiyor?

İşe alım süreçlerinde pek çok firma geniş bir aday kitlesini iş görüşmesine davet etmek yerine ilk turda daha hızlı ve maliyeti düşük olan telefon mülakatı yöntemini kullanarak pozisyona uygun olmayan adayları eliyor. Telefon mülakatını başarıyla tamamlayan adaylar iş görüşmesine davet edilirken telefonda İK uzmanını etkileyemeyen, kendini doğru bir şekilde ifade edemeyen adaylar ise eleniyor. Bu nedenle size ayrılan bu küçük zaman diliminde karşı tarafa kendinizi anlatırken seçtiğiniz kelimeler,  tavrınız ve daha pek çok şey büyük önem taşıyor.

İşte IK uzmanı sizi telefon mülakatı için aradığında ilgili bilmeniz gerekenler:

İş başvurusundan sonra hazırlıklara başlayın

Telefon mülakatlarında, iş görüşmelerinin aksine genellikle adaya bildirilen herhangi bir zaman dilimi olmaz. Çoğunlukla büyük firmalarda ve çoklu alımlar için yapılan telefon mülakatında başarılı olmak için iş başvurunuzdan hemen sonra firma hakkında detaylı bilgi edinmeniz ve özgeçmişinize hazırlanmanız çok kritik. İK yetkilisi telefonda CV’nizde yer alan bilgilerin doğru olup olmayacağını teyit etmek isteyeceği için, kendinizi ve CV’nizi etkili bir şekilde ifade etmeniz ve heyecanınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Bu süreçte CV’nizi yanınızda bulundurarak ya da not defterinde yazacağınız notlardan faydalanarak olası bir telefonla mülakat sürecini başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Telefonunuza dikkat edin!

Herkesin bildiği ancak pek çok kişinin pek de üzerinde durmadığı önemli etkenlerden bir diğeri de telefonunuzla ilgili. Aktif olarak iş aradığınız bir dönemdeyseniz, mesai saatlerinde telefonunuzun şarjının olmasına ve telefonunuzun kapalı olmamasına dikkat edin. Hem olası iş fırsatlarını kaçırmamak hem de görüşmeyi yaparken telefonunuzun aniden kapanmaması için telefonunuzun uygun olması oldukça önemli.

Doğru yeri seçin

Başarılı telefon görüşmelerinin en kritik adımlarından bir diğeri de seçtiğiniz konumla ilgilidir. Telefon mülakatına gireceğinizden haberinizin olmadığı düşünüldüğünde, hiç olmadık bir zamanda ve olmadık bir yerde aranabileceğinizi unutmayın. Eğer çok gürültülü ve kalabalık bir ortamda bulunuyorsanız, görüşmeyi yaptığınız uzmandan birkaç dakika isteyebilir ve rahatça konuşma yapabileceğiniz bir ortamda görüşmenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Konuşmanıza özen gösterin

Telefon mülakatında görüşmeyi yaptığınız uzmanının beğenisini kazanmak için kullandığınız kelimelerden ses tonunuza kadar her konuda dikkatli olun. Tane tane, anlaşılır bir üslupla konuşmaya özen gösterin. Çok bağırmaktan ve çok kısık sesli konuşmaktan kaçının. Olumlu ifadeler kullanarak karşınızdaki kişide olumlu bir etki bırakabilirsiniz.

Dinleyin

Telefon mülakatında acele edip, hızlıca cevaplar vermek yerine görüşmeyi yaptığınız uzmanı dinleyerek ve ne sormak istediğini tam olarak anlayarak vermeniz gereken cevapları verin. Düşünmeden, karmakarışık bir cevap vermek yerine zorlandığınız soruda eğer ihtiyaç duyuyorsanız görüşmeyi yaptığınız uzmandan bir dakika isteyebilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.