Nasıl ki yönetmenler filmlerini izletmek için filmin en iyi sahnelerinin yer aldığı kısa ve öz bir “fragman” hazırlıyorlarsa, adayların da CV’lerini bir fragman gibi hazırlayarak iş başvurularında bulunmaları gerekir. Çünkü özensiz, ilgi çekmeyen veya bir şey ifade etmeyen bir fragman, izleyicilerin o filme gitme isteğini etkiler. Hele ki binlerce film seçeneği bulunuyorsa! Profesyonel Kariyer Koçu ve FunOfis Kurucu Ortağı Selin Yetimoğlu, dikkat çeken bir CV’nin özelliklerini anlatıyor.
İş arayan kişiler, ilgi çekici olabilmek ve mülakat fırsatını yakalamak için özgeçmişlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. İlgi çekici bir CV hazırlamanın olmazsa olmaz kuralı ise kendinizi her fırsatta sayılarla ifade etmeniz. Peki bunun için ne yapmanız gerekiyor?
Sayısal verilerden faydalanın
CV’de görev tanımlarınızın olduğu kısımda tecrübenizi karşı tarafa en hızlı ve somut halde sunabilmenin yöntemi sayısal verilerden faydalanmaktır. Muhakkak tüm başarılarınız sayısal değildir, ancak onları da sayısallaştırmanın bir yolu olamaz mı? Satış alanında çalışıyorsanız veya mühendisseniz işiniz daha kolay çünkü hedefleriniz de büyük ölçüde sayısaldır. Ama örneğin, İnsan Kaynakları’nda çalışıyorsanız işiniz daha zor olabilir. Bu noktada benim önerim, görüşme yapılan aday sayıları, pozisyon kapatma süreleri, kişi başı eğitim saatleri gibi verileri, kurumunuzda bu bilgiler toplanmıyor olsa bile sizin bir kenarda toplamanız. Bir işi ne kadar hızlı yaptığınız, ne sıklıkta yaptığınız, ne kadar düşük maliyetle yaptığınız, sonucunda kaç kişinin etkilendiği gibi verileri, kendi işinizle ilgili “başarı” olarak nitelendirdiğiniz oranlarla görev tanımı dahilinde yazabilirsiniz.
- Sayı veremediğinizden eminseniz fark yaratan eylemleri anlatan sözcüklerle anlatın.
İşinizle ilgili değişim sağlayan aksiyonlarınız mutlaka olmuştur. Cümlelerinizde “yükseltmek, düşürmek, genişletmek, eklemek, asgariye indirmek” gibi sözcükler kullanarak kendinizi ifade edin. Bunun daha iyisi, oran vererek somutlaştırmanızdır. Örneğin, “Müşteri bekletme sürelerini %20 azaltmak” gibi. - Sorumluluklarınızı sayısallaştırmayı da deneyin. Örneğin doktorsanız, “Haftada 50 hastanın muayene edilmesi”…
- Performans yönetim sistemi olan işyerlerinde çalıştıysanız performans notu veya hedef başarı oranlarına da yer verebilirsiniz.
Sayısal veriler gibi önemli olan bir diğer yol ise CV’nizde başarılarınıza yer vermeniz. Adaylarla yaptığım mülakat simülasyonu çalışmasında, kurumunda pek çok özel ödül aldığını, “En İyi…” seçildiğini duyuyorum. Bunu sadece mülakatta iletebiliyor olmak adaylar için oldukça kısıtlayıcı olurdu. Neyse ki, bu önemli detayları CV’de “Başarılar” diye bir alan açarak veya her görev tanımının altına * ile not olarak ekleyerek kendinizi ifade edebilirsiniz. Görevin içeriğine bağlı olarak kaç kez “Ayın Elemanı” seçildiğinizi yazmanız bile zannettiğinizden daha etkili olabilir.
Özgeçmişinizi hazırladıktan sonra iş başvurularına başlamadan önce şu 5 maddeyi gerçekleştirdiğinizden emin olun:
Ben kendimi işe alır mıydım?
CV’nize bakın ve bu soruyu kendinize sorun. Eğer cevabınız evet ise bir de sizinkinden başka 1000 başvuru daha olduğunu düşünün ve bir kez daha sorun. Şimdi cevabınız yine “evet” mi?
Sarılar arasında kırmızı balon ol
Başvuran o 1000 kişinin çoğu sizin yaptıklarınızın benzerlerini yapmış hayatı boyunca. Bir şekilde kendinizin farklı olduğunu göstermelisiniz. İyice düşünün, sizi diğerlerinden farklı kılan özelliğiniz ne?
Benzersiz olduğunuz noktayı öne çıkar
Geçmiş iş tecrübelerinizi açıklayın, örnekler verin. İlk işinizde harikalar yaratmış olabilirsiniz ancak anlatmazsanız bilemeyiz. Yalnız dikkat edin, yalan söylemeyin. Olmadığınız birinin hayatını değil, kendi gerçeklerinizi anlatın.
Örnek CV’yi sadece örnek al
İnternetten bulduğunuz CV formatı örneğini aynen doldurmanız gerekmiyor. Her CV taslağı sizin özgeçmişinize ve yaptıklarınıza uygun olmayabilir. O taslakları sadece çıkış noktası olarak alın ve gerisini yaratıcılığınıza bırakın.
Oku
CV’nizi tamamladığınızı düşündüğünüz an bir kez baştan sona dikkatlice okuyun. Herhangi bir imla veya noktalama hatası yapıp yapmadığınıza bakın. Bunu tamamlayınca bir kez daha okuyun aynı şekilde, az önce gözünüzden kaçanları bu kez görebilirsiniz. Bu tür hatalar özgeçmişinizdeki içeriğin önüne geçerek CV’nizin çöpe atılması için yeterli bir sebep olabilir. Bir aday kurumuma iş başvurusunda bulunuyorsa, gönderdiği CV ve önyazıyı hem teknik olarak hem de gramer açıdan incelerim. Basit imla ve noktalama hataları o kişinin özensizliğinin işaretidir. Pozisyon için uygun olsa da kendi CV’sine bile özen göstermeyen adayın başkasının şirketinde yapılan işlere hiç özen göstermeyebileceğini düşünürüm.
Unutmayın, bazı filmler çok iyidir de fragmanı çok özensiz olduğu için ilgi çekmez, bazılarıysa aslında o kadar güzel değildir zaten iki tane aksiyon sahnesi olan “aksiyon” türünde bir filmdir ama o fragmanı öyle bir hazırlarlar ki Matrix seyredeceğinizi sanarak biletinizi alırsınız. Filminizi en iyi versiyonuyla seyirci karşısına çıkarmak çok önemli, ancak gişe başarısı için en önemli ön koşullardan biri fragmanın ilgi çekici ve özenli olmasıdır.
*Özgeçmişin dikkat çekici hale geldiyse mülakatta ne yapacağını öğrenmek için şu yazımızı okuyabilirsin.
Yorum yapmak ister misin?