Üniversite yıllarından sonra iş hayatına adım atılan o ilk basamak çok kritiktir. İlk iş tecrübende tökezleyeceğin çok fazla durum veya olay olabilir, ancak olumsuz durumları azaltmak senin elinde. İhtiyacın olan püf noktaları ise bugünkü yazımızda!
İlk iş tecrübesinde dikkat etmen gereken 5 unsur:
İş hayatını üniversite hayatı ile karıştırmamak
Artık üniversite yıllarının bittiğini farkına varmalı ve sürekli kıyaslamalara giderek “Biz böyle öğrenmemiştik” vb. konulara takılıp kalmamalısın. Çünkü teoride öğrenilenin aksine pratikte çok daha farklı uygulamalarla karşılaşabilirsin. Burada önemli olan adapte olabilmek ve uyum sağlayarak geliştirilebilecek olan yeni fikirlerle işine anlam katmaktır.
Uyumlanmak ve adapte olabilmek
Her şirketin farklı bir kültürü, farklı uygulamaları ve farklı kuralları vardır. Burada çok aykırı olmaktan ziyade ortama ayak uydurmaya önem vermen gerekir. Bu sadece iş anlamında değil aynı zamanda dış görünüş, iş yapış modelleri, tavır/tarz olarak da değişkenlik gösterebilir.
İletişim kanallarını doğru kullanmak
Hem yazılı hem de sözlü iletişimde fazlalıklardan, abartılı ve süslü bir dilden, bol cc’li maillerden uzak durmaya özen göstermeli, doğru kişilerle doğru konularda iletişime geçmeyi hızlı bir şekilde öğrenmelisin. Bu sayede hem işlerini çok daha hızlı tamamlayacak hem de çok daha efektif bir iletişim ağı kurmuş olacaksın.
Soru sormak ya da sormamak
İlk iş tecrübesinde ister istemez çekingen bir tutum sergileyerek hiç soru sormamak ya da çok iletişim kurabilmek adına fazladan soru sormak gibi eğilimler gösterilebiliyor. Buradaki en kritik kelime “denge“dir. Önemli olan işi doğru ve hızlı kavrayabilmek için derinlemesine dinlemek, not almak ve analiz etmektir. Sonrasında eksik kalanları yerinde ve doğru kişilere yeterli bir şekilde sorarak tamamlayabilirsin.
İş – Özel yaşam dengesini iyi kurgulayabilmek
Bu, iş hayatı boyunca kazanılması gereken en kritik disiplindir. İş, zamanında yapılırsa verimli ve doğru çalışır; özel yaşam, zamanında değerlendirilirse keyifli ve tatmin edici bir hal alır. İkisinin zamanlaması çok fazla birbirine karıştığında, ne iş yaşamında ne de özel hayatında keyif alamadan sürekli yetiştirmen gereken işlerin peşinden koşabilirsin. Bu nedenle bu disiplini ilk iş tecrübende doğru kurgulayabilmek hayat kurtarıcı bir tavsiye niteliğindedir.
Bu adımlara dikkat ederek başladığın bir iş tecrübesinde, çok da sıkıntı yaşamadan atlatabileceğin keyifli bir başlangıca “Merhaba” diyebilirsin.
Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet / Talent Recruitment Partner
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.