İlk işimden nasıl istifa etmeliyim?

Okul bitti, ilk işine girdin ve bir süredir her şey gayet iyi gidiyor. Ekip arkadaşlarınla iyi anlaşıyorsun, işinde başarılısın ve yöneticin senden çok memnun. Tüm bu resme rağmen karşına daha iyi bir fırsat çıkabilir, yaptığın işten sıkılabilirsin ya da kafanda başka planlar oluşabilir. Nedeni ne olursa olsun, ilk iş yerinden nasıl ayrıldığın ilk izlenim açısından oldukça önemli. Bu süreci kolaylaştıracak 7 ipucunu seninle paylaştık.

İlk iş, ilk deneyim, iş hayatına giriş ve kariyer yolunu anlamak açısından oldukça önemli. Bu süreçte pek çok şey öğrenilir, yepyeni arkadaşlar edinilir ve hayat boyu referans olabilecek değerli yöneticilerle tanışılır. Fakat elbette günü geldiğinde, başka bir işe girmek istediğinde ilk işinden nasıl ayrıldığın  referans  noktasında önemli olacak.

İşte bu süreçte dikkat etmen gereken bazı önemli detaylar:

Kararın gizli olsun

Ayrılma kararı aldıktan sonra bunu kimseyle paylaşmamaya özen göster. Aksi halde kararın yöneticininin kulağına önceden gidebilir ve hoş olmayan bir atmosfer oluşabilir.

Kararını yüz yüze bildir

İstifa haberini mail, telefon ya da mesaj yoluyla bildirmemelisin. Evet bu konuda konuşmak zor gelebilir ve gerilebilirsin. Ama en doğru yöntemin yüz yüze konuşmak olduğunu unutma. Sadece 10 dakika sürecek bir diyalog yöneticinin gözünde kötü bir izlenim bırakmamak için yeterli.

Süreyi iyi hesapla

İstifa bildirimini doğru zamanda yapmak, hem işlerin akışını sekteye uğratmamak hem de yöneticin başta olmak üzere takım arkadaşlarını mağdur etmemek açısından oldukça önemli. İhbar sürene göre hesaplama yaparak en az 15 gün önceden kararını bildirmeli, eğer önünde ciddi bir proje varsa daha da önceden (en az 1 ay) bilgi vermelisin.

Neler söyleyeceğini önceden düşün

Yöneticinle yapacağın istifa konuşmasını önceden hayal etmek, neler söyleyeceğini düşünmek işleri senin adına kolaylaştıracaktır. İstifa nedenin sorulduğunda olumlu bir geri bildirim vermeye özen göster. “Sizinle çalışmak benim için oldukça öğretici ve keyifliydi. Ancak şu nedenle yoluma farklı bir şekilde devam etmek istiyorum” benzeri çok fazla detay içermeyen cümleler tercih edebilirsin.

Gelecek tekliflere hazırlıklı ol

Eğer iyi bir çalışansan yöneticin gitmeni istemeyebilir ve sana yeni bir teklifle gelebilir. Bu teklife hazır mısın? Teklif kararını etkiler mi? Yoksa ayrılma kararın kesin mi? Bu gibi soruları iyi düşünmek hazırlıksız bir şekilde yakalanmanı engeller.

Referans iste

İkinci işinde ilk deneyiminle ilgili mutlaka referans isteneceğini unutma. Sonradan alman zor olacağı için ayrılma konuşmasının ardından yöneticinden mutlaka referans iste. Eğer yöneticin çok yoğunsa bu referansı sen hazırlayabilir, ardından yöneticine onaylatabilirsin.

Son gün

Son gün yöneticilerine ve takım arkadaşlarına hoşça kal maili atarak hoş bir etki yaratabilirsin. Eğer istiyorsan iletişim bilgilerini de bu maile ekleyebilir, gelecek dönemde oluşabilecek fırsatlar adına insanların sana ulaşmasını sağlayabilirsin. Teşekkürle, pozitif bir enerji yayarak ayrılmanın gelecek dönemde sana katkısı olacağını unutma.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.