İş arama izni nedir?

İşten ayrılma sürecinde yasal hakkın olan iş arama izni, yeni bir iş bulmanı kolaylaştırmak için sana tanınan önemli bir fırsat. Peki, bu izni nasıl kullanabilirsin, kaç saat ve hangi şartlarda geçerli? İş arama iznine dair tüm detayları öğrenerek süreci en verimli şekilde yönetebilirsin!

Yasal hakların arasında yer alan iş arama izni işveren tarafından sana sağlanması gereken bir süreyi ifade eder. İş sözleşmen feshedildiğinde ya da ihbar süresi içindeysen yeni bir iş bulabilmen adına belirli saatlerde iş arayabilirsin. Senin mağdur olmaman adına yasalarla güvence altına alınan bu izin, iş bulma sürecini kolaylaştırmayı amaçlar. Ancak bu hakkın nasıl kullanılacağı, ne kadar süreceği ve hangi koşullarda geçerli olduğu hakkında birçok kişi yeterli bilgiye sahip değildir. Özellikle ihbar süresinde iş arama izni konusunun detaylarını bilmen senin için büyük önem taşır. Hem senin hem de işverenlerin haklarını bilerek hareket etmen çalışma sürecinde yaşanabilecek anlaşmazlıkları önleyebilir.

İş arama izni kaç gündür?

İşten ayrılma sürecinde en çok merak edilen konulardan biri iş arama izni kaç gündür sorusunun yanıtıdır. Çalışma Kanunu’na göre iş arama izni ihbar süresi boyunca geçerlidir. İhbar süresi senin kıdemine bağlı olarak değiştiği için iş arama izni süresi de doğrudan etkilenir.

  • 6 aydan az çalışanlar için ihbar süresi 2 hafta olup bu süreç boyunca bu izni kullanabilirsin.
  • 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışanlar için ihbar süresi 4 haftadır ve iş arama iznin de bu süre içinde geçerlidir.
  • 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışanların ihbar süresi 6 hafta olarak belirlenmiştir ve izni de bu sürede kullanabilirsin.
  • 3 yıldan fazla çalışanlar için ihbar süresi 8 haftadır. Dolayısıyla iznin de bu süre boyunca devam eder.

İhbar süresi içinde yer alan her gün için belirlenen saatler kadar iş arama hakkın bulunur. Ancak iş arama süresini toplu olarak da kullanabilirsin. Bu noktada ihbar süresinde iş arama izni toplu kullanma konusu devreye girer.

İş arama izni kaç saattir?

Senin gibi çalışanların iş arama izni kaç saattir sorusuna yanıt araması oldukça yaygındır. Yasa gereği günlük 2 saat olarak belirlenen bu süre yeni iş fırsatlarını değerlendirebilmen için ayrılmıştır.

İş arama izninin saatlik olarak kullanımı şu şekildedir:

  • İşten çıkışına kadar olan sürede her gün 2 saat iş arama iznine sahipsin.
  • Bu süre içinde işveren seni çalıştırmaya devam edemez.
  • İzin süresi senin isteğine bağlı olarak iş günlerinin tamamına yayabilirsin.

Öte yandan iş arama süresini toplu şekilde kullanma hakkına da sahipsin. İş arama izni toplu kullanma seçeneğiyle iş arama süresini işten ayrılmadan önce toplu olarak alabilirsin. Böylece daha erken bir tarihte işten ayrılma şansına sahip olursun. Ancak bu durum işverenin onayıyla gerçekleşmelidir.

İş arama izni hesaplaması nasıl yapılır?

İşten ayrılmadan önce iş arama izni hesaplaması yapman, kullanılacak toplam sürenin netleşmesini sağlar. Günlük 2 saatlik izin hakkın olduğu düşünüldüğünde ihbar süresi boyunca toplam izin süren şu şekilde hesaplanabilir:

  • 2 hafta ihbar süresi olan bir çalışan için toplam izin süresi 20 saattir.
  • 4 hafta ihbar süresi olanlar için iş arama izni 40 saate ulaşır.
  • 6 hafta ihbar süresi olanların toplam iş arama süresi 60 saattir.
  • 8 hafta ihbar süresi boyunca çalışanların toplam iş arama izni 80 saat olur.

Bu hesaplama yöntemiyle kaç saat izin hakkın olduğunu kolayca belirleyebilirsin. Ancak iş arama izni ücreti hesaplama da dikkate alman gereken önemli bir konudur. İş arama süresinde çalıştırılırsan, bu süreye ait ücretin yüzde 100 zamlı ödenmesi gerekir.

İstifa eden işçi iş arama izni kullanabilir mi?

İşten ayrılma sürecin işveren tarafından yapılan fesih ya da senin kendi isteğinle ayrılman şeklinde gerçekleşebilir. İstifa eden işçi iş arama izni hakkından yararlanamaz. Çünkü iş arama izni, işveren tarafından iş akdi feshedilen çalışanlara tanınan bir haktır. Ancak bazı iş yerlerinde işverenin inisiyatifiyle istifa eden çalışanlara da belirli kolaylıklar sağlanabilir. Bu tür durumlar tamamen işverenin inisiyatifine bağlıdır.

İstifa ettiğin durumlarda iş arama izni dilekçesi sunarak izin talebinde bulunman işverenin kararına bağlıdır. Fakat yasal olarak işverenin böyle bir zorunluluğu bulunmaz.

İş arama izni dilekçesi nasıl yazılır?

İş arama izni dilekçesi senin işverenden iş arama izni talep etmen için yazdığın resmi bir belgedir. Bu dilekçede belirtilmesi gereken bazı temel bilgiler bulunur:

  • Ad, soyad ve iletişim bilgilerin
  • İş yerinin adı ve işverenin bilgileri
  • İşten ayrılma tarihi ve ihbar süresi bilgisi
  • İş arama iznini hangi tarihlerde ve nasıl kullanılacağın
  • Dilekçenin tarihi ve senin imzan

Örnek bir günlük 2 saat iş arama izni dilekçesi şu şekilde olabilir:

Sayın [İşverenin Adı],

Şirketinizde [çalıştığınız pozisyon] olarak görev yapmaktayım. İş akdimin [fesih/istifa] sebebiyle sona ermesi nedeniyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca iş arama iznimi kullanmak istiyorum. Günlük 2 saat olarak belirlenen iş arama iznimi, ihbar sürem boyunca kullanmayı talep ediyorum. Gereğini bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla,[Adınız Soyadınız]

Bu dilekçenin işverene yazılı olarak sunulması iş arama izninin resmiyet kazanması açısından önemlidir.

Yeni iş arama izni nasıl kullanılır?

İşten ayrılıyorsan yeni iş arama izni sürecini doğru değerlendirmen yeni bir iş bulma sürecini hızlandırır. İş arama izni kapsamında dikkat etmen gereken bazı noktalar vardır:

  • Zaman yönetimi yaparak iş görüşmeleri için uygun günler belirlenmelisin.
  • İş ilanlarını incelemen başvuruları zamanında yapman önemlidir.
  • İş görüşmelerine gitmeden önce hazırlık yapmalısın ve özgeçmişini güncellemelisin.
  • Görüşme saatleri işverenle koordineli şekilde belirlemelisin.

İş arama sürecinde doğru adımları atarak yeni bir iş bulma şansını artırabilirsin. Farklı sektörleri ve seçenekleri değerlendirmek için iş ilanı sayfamızı inceleyebilirsin. Güncel iş ilanlarını takip etmen özgeçmişini hazırlaman ve işverenlerle görüşmeler yapman süreci daha verimli hale getirebilir.

Kaynak: 1

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.