İş başvurusu yapıyor, ancak hiçbir geri dönüş alamıyor musun? İşte, geri aranmamana sebep olan beş neden ve bu durumu tersine çevirmeni sağlayacak beş öneri!
İş başvurusu yaptıktan sonra, gelen bazı otomatik yanıtlar haricinde hiçbir geri dönüş alamıyor ve aranmıyorsak bunun nedenini merak etmemiz en doğal hakkımız! Oldukça can sıkan bu durum, aynı zamanda başvurulan firmanın imajına da gölge düşürebiliyor. Peki neden böyle oluyor, bu sonuç adaydan mı yoksa firmadan mı kaynaklanıyor?
Niteliklere uygun işlere başvurmak önemli
İş arayanların zorlu bir tepeyi tırmanmak zorunda olduğuna hiç şüphe yok. Özellikle uzun süre işsiz kalmak çok daha fazla pozisyon için mücadele vermiş olmak anlamına geliyor. Kariyer.net’ te Nisan 2019 itibarıyla 70 binden fazla iş ilanı yer alıyor ve bu ilanlara her gün binlerce başvuru yapılıyor. İş verenlerin bu noktadaki genel şikayetleri ise gelen başvuruların en az %50’sinin aranılan özelliklere sahip olmaması. Büyük küçük pek çok firma artık yetenek yönetimi yazılımları kullanıyor ve başvuran kişilerin iş ilanında belirtilen özellikleri taşıdığı oranda özgeçmişlerini inceliyor. Peki işverenlerin uygun aday listelerinde yer almak ve aradan sıyrılabilmek için neler yapmak gerekiyor?
Neden geri aranmıyor olabilirsin?
1- Pozisyon için aranılan özellikler sende yoksa geri aranmayabilirsin. Eğer beş yıl deneyimli bir mühendis aranıyor ve sen yeni mezun bir stajyer olarak başvuruyorsan, geri aranmama ihtimalin çok yüksek. Hayal kırıklığından kaçınmak için aranan özelliklere sahip olmadığın iş ilanlarına başvurmamalısın. Birçok iş başvurusu oldukça net ifadelerle hangi özelliklerin talep edildiğinin altını çiziyor.
2- İş başvurusu yaparken ilanla ilgili anahtar kelimeleri içeren doğru bir özgeçmiş yollamadıysan dikkat çekmen çok güç. İş tanımları, bazı özellik ve yetenekler için anahtar kelimelerle doludur ve firmalar başvuran adayın özgeçmişinde bu anahtar kelimeleri arar. İş ilanını daha dikkatli incelemelisin. Önyazını ve özgeçmişini bu anahtar kelimeleri kullanarak hazırlamalısın. Eğer iş ilanı bazı sözcük ve tanımları sıralı olarak kullanmışsa sen de aynı sıralamada kullanmalısın.
3- Özgeçmişin doğru şekilde hazırlanmamış olabilir! Sen özgeçmişini iyi hazırladığını düşünebilirsin, ama otomatik programlar her şeyi net olarak algılamak ister. Makinelere yardımcı olman gerekir. Daha önceki şirketin, çalıştığın tarihler ve iş tanımların arasında boşluklar vermeyi asla ihmal etmemeli, karmaşık yazı biçimlerinden kaçınmalısın.
4- Başvuru için gönderdiğin özgeçmişindeki bilgilerle sosyal ağlarda yer alan bilgilerin uymuyorsa şüphe uyandırabilirsin. Her küçük detayın aynı şekilde işlenmiş ve uyumlu olduğundan emin ol. Mutlaka dürüst olman gerektiğini her zaman hatırla.
5- Firma 500 başvuru aldı ve senin başvurun 499’uncuydu. İş aramanın kendisi de bir iştir. Bunu her zaman hatırla. Kendini doğru analiz et, nerede, hangi firmada, hangi koşullarda çalışmak istediğine karar ver. Her sabah iş ilanlarını kontrol et ve erken başvuru yapmaya özen göster. Başvuru yaptıktan sonraki ilk birkaç gün ilanı takip etmeyi de ihmal etme; çünkü firmalar ilan yayınladıktan hemen sonra bazı değişikler yapabiliyor.
Nasıl fark edilebilirsin?
1- İlgilendiğin firmaları her alanda sıkı takip et. Haklarında bilgi edin, yayınladıkları güncel haberleri kontrol et. Bu aynı zamanda yeni kurumlarla tanışmana da yardımcı olacaktır.
2- Kendi ilgi alanında bir blog açmayı düşün. İnternet artık çok güçlü ve seni başarıya taşıyabilecek yetiye sahip. Bu şekilde birçok kurum ya da kişinin dikkatini çekerek öne geçebilirsin.
3- Özgeçmişinle ilgili profesyonel yardım al. Kariyer blog’larını takip et ve önerilere kulak ver.
4- Eğer mümkünse yeni bir iş aramak için eski işinden ayrılmayı bekleme. Birçok insan için bu yanlış bir tutum gibi görünebilir, ancak yeni bir iş bulmak konusunda şansının en yüksek olduğu dönemin çalıştığın dönem olduğunu unutma.
5- Sosyal ağları önemse! En eski ama en gerçek tavsiye. Görünür ol ve çevrenle temasta ol. İş başvurusu yaptıktan sonra başvuru yaptığın kurumda daha önceden tanıdığın insanların olup olmadığını kontrol et.
Yorum yapmak ister misin?