İş başvuruların öncesinde CV’ni düzenlemek istiyorsan, ancak henüz bir iş deneyimin yoksa bu durum seni karamsarlığa sürüklemesin. Belirli noktalara dikkat ederek, iş deneyimin olmadan da etkili bir CV hazırlaman mümkün. İşte, öneriler!
Kariyer yolculuğu inişli çıkışlı uzun bir süreç. Bu yolculuk için ilk adımı atmaya çalışıyor, ancak deneyimsizliğinin önüne engeller çıkaracağını düşünüyorsan sakın endişelenme! Çünkü ön plana çıkaracağın farklı yönlerinle ilk deneyimi yaşama fırsatını elde etmen mümkün. Tabii belirli bir süre deneyime sahip olan adaylar arasından işverenin neden seni tercih etmesi gerektiğini doğru bir şekilde ifade etmelisin. Güçlü bir CV ile iş deneyimin olmadan da diğer adaylar arasından öne çıkmak için şu önerilerimizi dikkate alabilirsin:
CV formatını belirle
Kariyerini en iyi anlatan CV formatını seçmen bu süreçte oldukça önemli. En son deneyimin ilk sırada yer alacağı şekilde düzenlenen kronolojik özgeçmiş, birden fazla iş deneyimine sahip kişiler tarafından tercih edilebilir. Doğrudan deneyimlere odaklanan bu format, iş deneyimine sahip olmayan, ancak diğer yetkinliklerini ön plana çıkarmak isteyen adaylar için doğru bir tercih olmayabilir. Henüz bir deneyimin yoksa veya yeni mezunsan, sahip olduğun yetkinlikleri işverene göstermek için fonksiyonel bir özgeçmiş oluşturabilirsin. Fonksiyonel özgeçmiş, yetenek ve niteliklere odaklanır. Bu format aracılığıyla güçlü yanlarını kategorilere ayırabilir, her bir kategori için sahip olduğun yetkinlikleri daha detaylı olarak açıklayabilirsin.
Etkili bir özet bölümü oluştur
Henüz tam zamanlı iş deneyimin yoksa, yaşamın ve akademik kariyerin boyunca edindiklerini işverene kısaca aktarabileceğin etkili bir özet bölümü oluşturabilirsin. Eğitimini, eğitim sürecinde hangi yetenekleri kazandığını, başarılarını ve sahip olduğun yumuşak becerilerini bu bölümde kısa ve net bir şekilde ifade edebilirsin. Özet bölümü, yetkinliklerinle işverene nasıl fayda sağlayabileceğin konusunda ipuçları verebilir.
Eğitim bölümüne yer ayır
Akademik kariyerin boyunca elde ettiğin başarılara bu bölümde yer vermelisin. Okul adı, bölüm ve mezuniyet yılının yanı sıra bu süreçte elde ettiğin başarıları, katıldığın aktiviteleri, kulüpleri bu alanda belirtebilirsin. Eğer yeni mezun olduysan ve yüksek bir puana sahipsen genel not ortalamanı da eğitim bölümüne ekleyebilirsin.
Gönüllü deneyimlerini ön plana çıkar
Gönüllü deneyimler, maddi bir çıkar olmaksızın sunduğun değeri ve gelişime ne derece açık olduğunu ifade eder. Edindiğin gönüllü deneyimlere ilk iş deneyimin için oluşturduğun CV’nde yer vermen, işverenin işe alım kararında oldukça etkili olabilir. Gönüllü deneyimler; karakterin, ilgi alanların ve sahip olduğun beceriler hakkında bilgi verir. Örneğin; ekip çalışmasına yatkınlık, hoşgörü, empati, iletişim yeteneği, öz güven.
Diğer deneyimlerini ekle
Yarı zamanlı ve serbest zamanlı deneyimlerin varsa, CV’nde yer verebilirsin. Bunlara akademik kariyerin boyunca edindiğin staj deneyimleri, katıldığın veya yöneticilik görevini üstlendiğin okul veya okul dışı etkinlikler de dahil edilebilir.
Yeteneklerinden bahset
Sahip olduğun yetenekler, işveren için neler sunabileceğinin bir göstergesidir. Şirketin hedefine katkıda bulunabilecek yeteneklerin, seni işe alım sürecinde ileriye taşıyabilir. Teknik, yumuşak ve sosyal becerilerini bu alanda net bir şekilde ifade edebilirsin. Şirkete ne fayda sağlayacağını işverene hissettirmen oldukça önemli. Yeteneklerin şunları içerebilir; etkili iletişim, liderlik, yönetim, yabancı dil, bilgisayar programları vb. CV’nde belirteceğin yeteneklerin, başvuruda bulunduğun pozisyona göre şekillenebilir.
İlk iş deneyimin için düzenleyeceğin CV genellikle şu başlıklardan oluşmalı; kişisel bilgiler, eğitim, yetenekler, ilgi alanları, referanslar…Tabii insan kaynakları uzmanlarının kısıtlı bir süre içerisinde inceleyeceği CV’nin anlaşılır olması için özenli bir görünümde olması da önemli. Bunun için Kariyer.net‘te kolayca profesyonel görünümde bir CV hazırlayabilir, dilediğin işverenlerle CV’ni kolayca paylaşabilirsin.
İçerik Yazarı: Betül Dalgıç
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.