Uzun yıllar alan eğitim hayatı, deneyim kazanmak için yapılan stajlar, öne çıkmak için alınan çeşitli eğitimler derken, tam beklentine uygun bir iş fırsatı buldun, başvurdun ve görüşmeye davet edildin. Şimdi ne yapmalı?
İlk iş görüşmesini baz alarak konuya girmiş olsak da aslında farklı açıdan da bakabiliriz. Şöyle ki uzun yıllardır farklı deneyimler elde ettiğin bir iş hayatın olmuş olabilir. Çalışırken öğrenen olmaya devam etmiş ve daha iyi pozisyona geçmek için iyi bir fırsat yakalamış olabilirsin. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için iş görüşmesinde nasıl davranmalısın?
Geçmişin ya da altyapın ne kadar farklı olursa olsun, iş görüşmesi anları her zaman heyecan verici hatta daha da ötesi stresli zamanlardır.
Böyle anları iyi yönetmek için yapılabilecekleri 3 adımda özetlersek;
- Stres yönetimi yapmak
- Heyecan yönetimini yapmak
- İlk ya da farklı olmak
İş görüşmesinde stres yönetimi yapmak için
Görüşmeye gitmeden önce kendini iyi hazırlamalısın. İlgili belgeleri ve özellikle vurgulamak istediklerini not alarak yanında bulundur. Görüşme konusuyla ilgili araştırma yap. Olası soruları önceden düşünüp cevaplarını hazırla. Kendini ve yeteneklerini etkili bir şekilde ifade edebilmen için bunlar önemli.
Görüşme öncesinde derin nefes egzersizleri yaparak kendini sakinleştir ve ana odaklanmaya çalış. Derin ve kontrollü nefes almak, stresi azaltan yöntemlerden en etkilisidir.
İlk 5 dakika stresini yönet. İlk 5 dakika görüşmelerde en stresli olduğumuz zaman dilimidir. Bu süreyi hazır bir konuşmayla geçirmek rahatlatacaktır.
Görüşme esnasında kendini güçlü ve rahat hissetmek için dik dur, güler yüzlü ol ve göz teması kurmaya özen göster. Bu, hem kendini daha iyi hissetmene hem de karşındaki kişiye olumlu bir izlenim bırakmana yardımcı olacaktır.
İş görüşmesinde heyecan yönetimi yapmak için
Görüşme öncesinde ve görüşme anında olumlu ve yapıcı düşünceler geliştirmeye çalış. Kendine güven ve başarılı olacağına inan. Kelimelerini de aynı şekilde olumlu ifadelerde seçmeye gayret et, bu algıyı oldukça etkileyecektir.
Örneğin; sana sorulan bir soruya, “Hayır, bir fikrim yok” ya da “Emin değilim” gibi ifadeler yerine daha yapıcı olan ifadelerle yanıt vermeye gayret göster. Bildiğini vurgulamayı, bilmediğini öğrenmeye istekli olduğunu ya da emin olduğun konuları vurgulamak çözüm odaklı olduğunu gösterir.
Görüşmeye zamanında gitmeye özen göster. Hatta mümkünse zamanından biraz daha önce gidip ortama alışmaya çalışmak kendini daha rahat hissetmeni sağlayacaktır. Görüşme öncesi ya da görüşme anında beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda esnek olmaya çalış ve sakin kalmaya özen göster. Kriz anları ne kadar çevik olduğunu göstermek için bir fırsat olabilir.
İş görüşmesinde ya ilk ya da farklı olmak için
Bir ortamda ya da bir kitleye karşı etki bırakabilmek, tercih edilen olmak için ya ilk olmak ya da farklı olmak gerekir. İş görüşmelerinde de aranılan kişi olduğunu göstermek için seni diğerlerinden ayıran özelliklerini, başarılarını ya da yetkinliklerini ortaya koyman önemlidir.
Öncelikle kendini tanı ve seni ilk yapacak olan eğitimlerini, başarılarını, deneyimlerini, hobilerini mutlaka özgeçmişinde ya da ön yazında belirt. Örneğin; hızlı okuma becerisine sahip olmak, ödül alan bir projenden bahsetmek ya da birden fazla yabancı dil bilmek gibi.
Mutlaka güçlü yönlerini vurgula. Bununla birlikte gelişime açık olan yönlerini bilmen de neyi ön plana çıkarman gerektiğini görmeni sağlar. Kendin için bir SWOT analizi yapman bireysel gelişim planını yapmak için harika bir fırsattır.
Benzer bir SWOT çalışmasını, görüşmeye gittiğin kurum için de yapman, kuruma katkı sağlayabileceğin alanları göstermeni sağlar. Ayrıca böyle özel bir hazırlık “ilk olmanı, fark yaratmanı, akılda kalan olmanı” da sağlar.
3 saat – 3 gün – 3 hafta kuralına uy
Bu süreler, bizim görüşme yaptığımız kişi & kurumda fark yaratmak için yaptığımız dokunma sürelerimizdir. Örneğin;
- Görüşmeden sonraki 3 saat içerisinde teşekkür e-postası göndermek,
- 3. gün kendimizle ilgili bir bilgi e-postalamak (Bir yazı, bir sertifika, bir bilgi paylaşmak.)
- 3. haftada görüşmenin neticesini takip etmek.
Tüm bunlara ek olarak özellikle son yıllarda daha da önem kazanan; dijital becerilere sahip olmak, duygusal zekayı kullanmak, çeviklik ve takım çalışmasına yatkınlık gibi konularda yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz bizimle ilgili harika ipuçları verecektir.
Konuk Yazar: Gökçe Doğan
Kıdemli Eğitmen / Yaşam Koçu
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.