İş görüşmesinde hatayı nerede yapmış olabilirsin?

İş başvurusunda bulunuyor ancak mülakat daveti almıyor, iş görüşmesine gittiğinde geri aranmıyor ya da “Tamam, bu kez oldu!” derken işe alınmıyorsanız, tüm dış etkenlerin dışında belki de bir şeyleri eksik ya da hatalı yapmış olabilirsiniz. 

İş arama süresi uzadıkça pek çok aday umutsuzluğa kapılır ve motivasyonunu kaybeder. Ancak iş arama sürecinin uzamasında sizden kaynaklanmayan pek çok etken de söz konusu olabilir. Sektördeki sıkıntılar, yoğun rekabet ortamı, ekonomik nedenler ve daha fazlası… Tüm bu etkenlerin yanı sıra iş arama sürenizin gereğinden çok uzadığını düşünüyor ve boşa kürek çektiğiniz hissine kapılıyorsanız belki de CV’nize, önyazınıza yeniden bakmanızda ya da bakış açınızı değiştirmenizde fayda var.

CV’nizi ve önyazınıza yeniden baktınız mı?

İş arama sürecinde CV’nin önemine daha önce yazdığımız makalelerde yer vermiştik. Nerede hata yaptığınızı veya CV’nizi nasıl destekleyebileceğinizi görmek için CV’nizi eleştirel bir gözle yeniden ele alın. Özgeçmişinizi düzenlerken daha genel veya klişe görünen bölümleri daha özgün hale getirebilir ve rakiplerinizden farklı olduğunuz noktaları vurgulayarak özgeçmişinizi daha dikkat çekici hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra iş başvurularınızda yazdığınız önyazının basmakalıp olmamasına ayrıca gayret gösterin. Önyazınızda CV’nizde yer alan bilgileri  tekrar etmek yerine o işi kapmak için bir fırsat olarak görerek hareket etmelisiniz.

Dikkat çekici bir CV’ye sahip olmak için “CV’nizi daha etkili bir hale getirmek için rakamları nasıl kullanabilirsiniz?” yazısını; başarılı bir önyazı için ise “Etkili bir önyazı için 10 ipucu” yazısını okuyabilirsiniz.

Fırsatlara açık mısınız?

Beklentileri yüksek tutup, önlerine çıkan fırsatları görememek de adayların iş arama sürecinde yaptığı hatalar arasında yer alıyor. Hırsınızın, beklentilerinizin veya kriterlerinizin olması doğal, ancak bu durum kimi zaman önünüze çıkan fırsatları kaçırmanıza sebep olabilir. Örneğin adayların büyük bir çoğunluğu büyük şirketlerde çalışma eğiliminde olduğu için karşısına çıkan diğer fırsatları görmek istemez. Böylesi bir durumda da deneyim kazanma ve bir şirketin iç işleyişini görme olanağını kaçırır. Bunun yerine gerçekten neyi istemediğinize karar vererek harekete geçin ve karşınıza çıkan fırsatları derinlemesine inceleyerek şansınızı artırın.

Geri aranmıyor musunuz?

İş arama sürecinde başvuruda bulunuyor, iş görüşmesine gidiyor ancak geri aranmıyorsanız, iş görüşmesine gitmeden önce tam anlamıyla bir hazırlık yapmıyor olmanız ya da görüşmede farkında olmadan hata yapıyor olmanız olası. İş görüşmelerinde sorulacak sorulardan, uzmanın karşısındaki tavrınıza, deneyimlerinizi anlatma biçiminizden sektör ve başvurduğunuz pozisyon hakkındaki bilginize dek her şeyin bir bütün olarak ele alındığını unutmayın. Mülakatta başarılı olmak için hazırlık sürecinde eksiklerinizi tamamlayın ve pozisyona olan uygunluğunuzu karşı tarafa tam anlamıyla aktarın.

Son görüşmede mi eleniyorsunuz?

Söz konusu durum ise çoğunlukla adayın ilk görüşmeleri başarıyla tamamlaması; görüşmeler nihayete ermek üzereyken elenmesi suretiyle gerçekleşiyor. Pozisyona olan uygunluğunu ve işi yapabileceğini görüşmeyi yaptığı uzmana ikna etmek üzerinde olan pek çok aday son süreçte birtakım nedenler sebebiyle elenir. Bunun sonucunda ise adaylar umutsuzluğa kapılmanın yanı sıra hiçbir ilerleme kaydedemediğini düşünerek motivasyonunu kaybeder. Ancak yapılan başvurulardan ve iş görüşmelerinden henüz sonuç alınamaması sürecin hep aynı şekilde olacağı anlamına gelmez.

Bu nedenle her zamankinden daha rekabetçi ortamın var olduğunu unutmayın. Sabırlı olmak iş bulmanın en önemli etkenlerinden biri.  Sürecin başından sonuna sabırlı davranarak, başarısız olunan mülakatlardaki hataları tespit ederek, hatalardan dersler çıkararak, girilen tüm mülakatlarda kendinizi ilk kez tanıtıyormuşçasına tanıtarak,  azminizi koruyarak ve işe olan istekliliğinizi her mülakatta göstererek başarıyı yakalayabilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.