İş görüşmesinde sen neler sormalısın?

Her ne kadar şş görüşmesinde soru soran taraf insan kaynakları uzmanı olarak bilinse de artık adayların da soracağı sorularla görüşmeyi yönlendirmesi bekleniyor. İş görüşmesinde soracağınız doğru sorular hem işi daha iyi tanımanızı sağlıyor hem de karşı tarafta olumlu izlenim yaratıyor.
Adayı yakından tanımaya çalışan İnsan Kaynakları uzmanları mülakat sırasında sorduğu sorulara en doğru yanıtları almayı bekliyor, bu konuda seçilen özel soruları soruyor.  İş görüşmesi tanımlarının büyük değişiklikler gösterdiği günümüzde ise uzmanlar artık adayın sorduğu sorulardan da önemli tespitler yapıyor ve işe karşı olan bilgisini ölçüyor.
İnsan Kaynakları uzmanının sizi doğru tanımasının yanı sıra mülakat sırasında soracağınız sorular çalışmaya aday olduğunuz işi daha yakından tanımanızı da sağlar. Böylece hem işe karşı beklentilerinizi doğru yönlendirebilirsiniz hem de seçiminizi doğru yapabilirsiniz.
İş görüşmesinde doğru sorular sorabilmek için…
İş görüşmesinde İnsan Kaynakları uzmanına sıradan sorular değil gerçekten işe ve sektörüne göre doğru soruları sormalısınız. Bunun için de öncelikle görüşmeye gideceğiniz şirketle ilgili araştırma yaparak bilgi sahibi olmalısınız. Şirketin sektörü, çalışma alanları, sizin aday olduğunuz pozisyonla ilgili beklentileri gibi konularda doğru cevaplara ulaşabilirsiniz. Şirket hakkında araştırma yapmanız görüşmede daha mantıklı sorular sorabilmenizi kolaylaştırır.
Bunun yanı sıra iş görüşmesinde bazı soruları sormak karşı tarafta olumsuz izlenim bırakabilir. Örneğin; iş güvenliği, tatil, mesai saatlerinin uzunluğu gibi sorular bir görüşmede mutlaka sorulması gereken ancak agresif bir ifade olmadan, karşı tarafta olumsuz bir düşünce yaratmadan sorulması gereken sorulardır.
Mülakatta hangi soruları sormalısınız? 
Aşağıdaki sorular genel olarak bir iş görüşmesinde sorabileceğiniz sorularla ilgili fikir verecektir.
-Şirket hakkında bilgi verebilir misiniz? Şirkette kaç kişi çalışıyor, benim aday olduğum departmanda kaç kişi çalışıyor?
-Sizin adayda aradığınız öncelikli özellikler nelerdir?
-Bu pozisyon yeni açılan bir pozisyon mu yoksa daha önce bu görevde çalışan biri var mıydı?
-Departmanı büyütmeyi düşünüyor musunuz?
-Bu görevin geleceğiyle ilgili sizin öngörüleriniz nelerdir?
-Performans değerlendirmelerinizi nasıl yapıyorsunuz?
-Bu görevde benden beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?
-Eğitim imkanları var mı? Benim eğitimlere katılmam destekleniyor mu?
-Mülakat süreci nasıl ilerleyecek? Ne kadar zamanda tamamlanması planlanıyor?
-İşe alındığım takdirde ne kadar sürede işe başlamam bekleniyor?
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünde okurken genç bir muhabir olarak başladığı yazı ve haber merakı hiç eksilmedi. Muhabirlik, editörlük ve kurumların web sitelerinin yönetiminin ardından Temmuz 2011’de Kariyer.net’e İçerik Yöneticisi olarak katıldı. Haber Türk Kariyer, Kariyer Dergi ve Kariyer Rehberi için içerikler üretti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.