İş görüşmesinde şirket kültürünü anlamanın 5 yolu

Bir işe kabul edilmenin yanı sıra o şirket kültürüyle uyumlu çalışabilmek de mutlu bir iş hayatı için kritik. Çok iyi olduğunu düşündüğünüz bir iş, sadece kültürüne uyumlu olmadığınız için çok zor olabilir. Bu nedenle daha iş görüşmesinde şirket kültürüne uygun olup olmadığınızı anlamanın bazı yolları var.

İş arama stresinin ardından iş bulmak haklı olarak kişiye tüm dertlerinin son bulduğunu düşündürtüyor. Oysa kişiye uygun olmayan bir şirket kültürüne adım atmak son derece can sıkıcı bir deneyime dönüşebilir. Bu süreçte;

– Yöneticilerle anlaşmazlıklar oluşabiliyor, kişi değer görmüyor.

– Ofisteki düşük enerji ya da tartışma ortamı iş arama stresinden daha ağır bir stres yaratabiliyor.

– Dürüst olmayan yönetici ya da takım arkadaşları çalışma motivasyonunu düşürüyor.

– Enerjisi iyi olmayan şirketlerde kişisel performans dolayısıyla takım performansı düşük olabiliyor.

– En önemlisi de huzursuz çalışan hem çalışıp hem de daha iyi bir iş bulma stresiyle boğuluyor.

Bu nedenle işi kabul etmeden önce görüşmede şirket kültürünü anlamaya dair bazı noktalara dikkat etmek son derece önemli.

Çok fazla görüşme

Eğer aday aynı şirkete dörtten fazla kere çağrıldıysa ve artık tanıştığı kişilerin adlarını dair hatırlamıyorsa burada bir sorun olduğu söylenebilir. Uzmanlara göre işe alınmak için şirketin neredeyse yarısıyla tanışmak iyi bir şirket kültürüne işaret etmiyor. Karar sürecine herkesi katmaya çalışan bir şirkette işlerin hızlı ve doğru ilerlediğine inanmak çok zor.

Organizasyon sıkıntısı

Yerleşik olmayan ve uzun ya da kısa vadede sorun yaşanabilecek bir şirket kültürüne işaret eden bir diğer özellik de görüşmeye görüşme yapacak kişinin gelmemesi ve bununla ilgili yapılan açıklamanın inandırıcı olmaması. Çoğu kez şirketin adayı unutması ya da yeterince önem vermemesi anlamına gelen bu durum da iyi bir işaret değil.

Kafası karışık çalışanlar

Görüşmede ufak da olsa çalıştığı şirket hakkında dedikodu yapan, jest ve mimiklerle bir kişi ya da takım hakkında negatif tutumunu yansıtan çalışanların olduğu bir kurumdan da uzak durmakta fayda var. Mevcut çalışanların mutsuzluklarını veya endişelerini adaya göstermelerine neden olan söz konusu enerji kişiyi pişman edebilir.

Gözlem

Şirket kültürünü gösteren bir başka işaret ise kurumun genel havasını koklamakla ilgili. İş görüşmesi için beklerken veya gezdirilirken mutlaka mevcut çalışanların beden diline, ortamdaki diyaloglara ve kıyafete de bakmak gerekiyor. Bu özellikler kişinin o işyerine uygun olup olmadığını anlamaya yardımcı olabilir.

Yöneticiyle tanışmak şart

Önemli bir başka işaret de birlikte çalışılacak yöneticiyle ilgili. Adayın yöneticinin kendisine olan davranış şekline, tutumuna, beden diline ve kullandığı sözcüklere de dikkat etmesi gerekiyor. Eğer iş görüşmesinin hiçbir aşamasında aday yöneticisiyle görüştürülmemişse bu durumun sıkıntı yaratabileceğini unutmamak gerekiyor. Aday işe başlamadan önce mutlaka yöneticisiyle bir araya gelmeli ve iletişim kurmalı.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.