İşe alımlarda artık adaylardan söz konusu pozisyonun gerektirdikleriyle ilişkili ya da adayı tanımak amaçlı bir sunum yapmaları istenebiliyor. Adayın seçim aşamasında fazlasıyla etkili olan bu sürece iyi hazırlanmak, bazı noktalara dikkat etmek çok önemli.
Bugünün rekabetçi işe alım dünyasında artık sıklıkla adaylardan kendilerini anlatan ya da çalışakları fonksiyona veya projeye özel bir sunum yapmaları isteniyor. İşveren için adayın neden pozisyona uygun olduğunu anlayabilmek açısından çok önemli bir gösterge olan sunum, aday içinse soru işaretlerini, kaygı ve stresi beraberinde getirebiliyor. Teknik özelliklerinden içeriğine kadar nasıl bir sunum yapacağını bilemeyen aday çoğu kez hazırlıksız yakalanıp süreçten elenebiliyor. Uzmanlar, sunum öncesi yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesi yapmanın ve buna uygun ilerlemenin üzerinde duruyor.
İşte mülakatta sunum yapmaktan korkanlar için bazı önemli ipuçları:
Yapılması gerekenler
Zamanı iyi yönet
Zaman, etkili bir sunum adına dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri. Bu noktada işveren sadece beş dakikalık bir sunum istiyorsa beş dakikadan fazla sunum yapmamak gerekiyor. Zamanı iyi yönetebilen, kısıtlı süre içinde asıl ifade etmesi gerekeni ifade edebilen aday işvereni oldukça etkiliyor. Gelebilecek kritik soruları da hesap etmek ve bunlara uygun kısa ama özet cevap verilebilecek bir zaman dilimini de kurgulamak çok önemli. Uzmanlara göre sözü uzatan aday etkileyici olmaktan uzak olmakla birlikte ilginin de dağılmasına neden oluyor.
Görsele önem ver
Uzmanlar özenli bir kıyafet kadar biçimsel olarak özenli bir sunuma da dikkat çekiyor. Sunum yaparken beden diline dikkat etmek, sunum yapılan kişilerle tek tek göz teması kurmak, mimik kullanmak ve özgüvenli bir duruş sergilemek oldukça önemli. Sunumda eğer ihtiyaç varsa grafik kullanmak, sadece rakam ya da sadece metinden ibaret olmayan bir sunum yapısı ve dikkat çekici olan, sıkıcı olmayan bir içerik oluşturmak son derece kritik.
Detaylara özen göster
Uzmanlar her ne kadar özet bilgiler içeren bir sunum hazırlamak gerektiğini söylese de elde her slaytla ilgili detayların bulundurulmasının çok önemli olduğunu ifade ediyor. Her an gelebilecek spesifik sorulara hazırlıklı olmak, anlatılan konuya tamamen hakim olmak şart.
Yapılmaması gerekenler
Ne hızlı ne yavaş
Uzmanlar görüşmede sunum yaparken zamanında bitirmek adına çok hızlı konuşmak ya da etkili olmak adına yavaş konuşmak stratejilerinin ikisinin de yanlış olduğunu, hem kelimeleri yutmadan hem de katılımcıları sıkmadan yapılacak bir sunumun etkili olacağını vurguluyor. Adayın tane tane konuşması, söylediklerinin anlaşılması, karşı tarafın kendisini sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi açısından önemli.
Teknik hazırlık
Uzmanlar USB’de gelen yanlış formatta CV’ler kadar, uzantısı açılmayan, Mac bilgisayarda tasarlanmış ama tüm fonksiyonlarıyla etkili bir şekilde PC’de çalışmayan sunum dosyalarının en sık karşılaştıkları teknik sorunlar arasında yer aldığını belirtiyor. Buna göre her bilgisayarda kolayca açılabilecek bir sunum hazırlamak, farklı online platformlarda sunumların kopyalarını tutmak son derece önemli. Teknik açıdan iyi hazırlanmış, işverene ve İK uzmanlarına zaman kaybettirmeyen aday hemen ilk sıralara yerleşiyor.
Cesaret
Kimse mükemmel değil, herkes hata yapabilir. Eğer tüm hazırlıklara rağmen sunum istenilen şekilde gitmediyse, farklı aksaklıklar çıktıysa panik yapmamak, sakin kalıp durumu açıklamak gerekiyor. Bu durumda en doğrusu soğukkanlı bir şekilde eldeki imkanlarla sunuma devam etmek. Uzmanlar bu tür bir davranışın çok etkileyici olabildiğini belirtiyor. Hazırlıklı olmasına rağmen sunumu zayıf olan bir aday yerine, elbette sorunlara rağmen sonuca gidebilen aday tercih ediliyor.
Yorum yapmak ister misin?