İş görüşmesinden korkmayın

Kalbiniz her zamankinden daha hızlı atıyor, elleriniz titriyor, ağzınız kurumuş ve aslında sizin kendinize güvenmeniz gerekiyor değil mi? İş görüşmesine mi gidiyorsunuz sorguya mı belli değil. Cevap sizin bakış açınızda yatıyor.

Şöyle düşünün: Kaybedecek neyiniz var? Olabilecek en kötü şey ne olabilir? İşi alamazsanız da dünya duracak değil. Elbette ödenecek faturalar var ancak korku dolu halinizle görüşmecinin karşısına çıkmanız bir işe yaramayacak.

İnsan Kaynakları Uzmanı Carole Martin’e göre iş görüşmesi korkunuzu atmanız için bazı teknikler deneyebilirsiniz.

Bakış açınızı değiştirin
İlk ve en önemli aşama iş görüşmesine karşı bakış açınızı değiştirmeniz. Bu canınızı acıtacak bir dişçi randevusu değil sadece başka biriyle yapacağınız bir sohbet. Bu sohbetin sonunda en kötü sonuç ne olabilir? Belki de size zaten uygun olmayan bir işi alamayabilirsiniz.
İkincisi, bu çift yönlü bir görüşme süreci. Onların sizi tanımaya çalıştığı gibi siz de onları tanımaya çalışıyorsunuz. Bu, her iki taraf için de uygun bir anlaşma olmalı. Kağıt üzerindekiler her zaman gerçek hayatla uyuşmayabilir ve bu iki taraf için de geçerlidir. İş görüşmesi sırasında siz de buranın sizin için doğru bir yer olup olmadığını, gününüzün büyük bir kısmını geçirmeniz için uygun olup olduğunu sorgulamalısınız. Bu araştırmayı yapmazsanız sonradan pişman olabilirsiniz.

Rahatlama teknikleri deneyin
Stres yönetiminde kullanılan tekniklerin en iyilerinden biri doğru nefes almayla olur. Yavaş ve derin nefes alın. Nefesi burnunuzdan alıp ağzınızdan yavaşça vermelisiniz. Bu görüşmeden önce denemeniz gereken bir rahatlama tekniğidir. Böylece vücudunuz nefes almanız ve rahatlamanıza ayak uydurur.
Yoga, meditasyon gibi rahatlama teknikleri bu tür korkuları olanlar için ideal yollar sunar. Eğer korku çok aşırı boyutlara gelirse panik atağa yok açabilir.

Görüşmeye gitmeden önce hazırlık yapın
Günümüzün rekabetçi iş dünyasında reddedilmeyi göze almalısınız. Her gittiğiniz iş görüşmesinin olumlu sonuçlanmasını bekleyemezsiniz. Sizinle beraber aynı işe başvuran başka insanlar da olacaktır.
Bu kalabalıktan sıyrılıp iş için ideal kişi olduğunuza inandırmanız için önce kendinize inanmanız gerekir. Ürününüze kendiniz inanmıyorsanız başkasına nasıl satabilirsiniz?
Hazırlık yapmak kendinize daha fazla güvenmenizi ve görüşmede daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

Reddedilme korkusu
Gittiğiniz pek çok görüşmeden olumsuz yanıt almış olabilirsiniz. Kendinizi yenilmiş ve güvenini kaybetmiş hissedebilirsiniz. Ancak bunu kişisel almayın. Çünkü işe kabul edilmenizi engelleyen pek çok neden olabilir. Şirket içeriden birini pozisyona getirmeye karar vermiş olabilir, beraber çalışacağınız insanlarla kimyanız uyuşmamış olabilir, ücret konusunda farklı beklentiler olabilir vs.
İş görüşmesine çağrılmak iş arama sürecinin önemli aşamalarından biridir. Bu aşamaya geldiğinizi düşünerek kendinizi suçlamaktan vazgeçebilirsiniz. Her ne kadar rahatsızlık verici olsa da o görüşmeye gidip kendinizi ifade ettiğinizi düşünün. Unutmayın ki her iki taraf için de uygun olduğunda beklediğiniz iş teklifini alacaksınız. Kontrolü elinize alın ve iş görüşmelerinde yaşadığınız korkuyu atmaya çalışın. Eğer iş görüşmesine hazırlanıp gittiyseniz ve kendinizi doğru bir şekilde ifade ettiğinize inanıyorsanız, bırakın her şey oluruna varsın.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.