İş görüşmesinden sonra ne yapman gerekiyor?

İş görüşmesinden sonra

Çok istediğiniz bir iş için mülakat daveti aldınız ve görüşmeniz çok iyi geçti. Ancak üzerinden belirli bir zaman geçmesine rağmen henüz firmadan  aranmadınız. Firmayla iletişime geçip durumu sormak mı doğru yoksa birkaç hafta beklemek mi? Ya da bu bekleme süresi ne kadar olmalı? Ne yapmaya karar verirseniz verin en önemlisi stres olmadan gelecek yanıtı beklemek. 

İş görüşmesinden sonra aranmayı beklemek, iş görüşmesi kadar stresli bir süreç. Hayalini kurduğunuz işe alınmanıza bir adım kalmış olabilir ve bu sonucu beklemek bazen aylar sürebilir. Ancak bu süreci lehinize çevirmek ve o işi ne kadar istediğinizi İnsan Kaynakları uzmanına göstermek için uygulamanız gereken son birkaç adımınız olabilir mi? Ya da stres olmadan bu süreci atlatmak mümkün olabilir mi?

İşte iş görüşmesinden sonra adayların yapması gerekenler:

İletişim bilgilerini alın

İş görüşmesinden sonra yapmanız gereken ilk şey görüşmeyi yaptığınız uzmanın veya yetkilinin iletişim bilgilerini almanız. Bu hamleniz bundan sonraki süreci belirleyeceği için büyük önem taşıyor. İkinci yapmanız gereken şey ise henüz görüşme odasından çıkmadan -eğer size belirtilmediyse – işe alımın ne zaman sonuçlanacağını öğrenmeniz. Bu iki bilgi, süreci takip etmeniz konusunda size kolaylık sağlar.

İş görüşmesinden sonra teşekkür edin

İş görüşmesinden sonra ilk 24 saat içerisinde teşekkür maili gönderen adayların İnsan Kaynakları uzmanları tarafından daha çok akılda kaldığı ve işe istekliliği konusunda iyi bir izlenim bıraktığı biliniyor. Bu nedenle görüşmeyi yaptığınız uzmana yazacağınız düzgün, etkili, yazım kurallarına uygun bir teşekkür maili işe kabulünüz için büyük önem taşıyor. Bu mailde görüşme sırasında bahsi geçen konularla ilgili bir çalışmanız varsa gönderebilir, istekliliğinizi bir kez daha gösterme şansı yakalayabilirsiniz.

Takipte kalın

İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin. Süre dolduysa ikinci bir mail atarak görüşmenin sonucunu heyecanla beklediğinizi ve kendilerine bu konuda bir gelişme olup olmadığını düzgün ve nazik ifadelerle sorabilirsiniz.

İş görüşmesinden sonra sabırsız davranmayın

Takip sürecinde birçok adayın yaptığı en yaygın hataların başında sabırsız davranmak ve görüşmeyi yaptığı uzmanı tekrar tekrar arayarak ya da mail atarak bunaltmak yer alır. İşle ilgili bir şeylerin değişmiş, kısa süreliğine ertelenmiş ya da karar verme sürecinin henüz bitmemiş olabileceğini göz ardı etmeyin. Sürenin üzerinden zaman geçtiyse kendinizi yeniden hatırlatmak amacıyla yeni bir mail atabilirsiniz. Ancak mailinizde endişeli ya da sorgulayıcı ifadelerden kullanmaktan kaçının. Bu arada bazı şirketlerde işe alım sürecinin 1 hafta bazılarında ise 2 ay gibi bir zaman aldığı gerçeğini unutmayın. Bu nedenle geciktikleri düşünerek stres olmak yerine ilk maddede belirtilen mülakattan ayrılmadan sürece dair bilgi almak çok işinize yarayabilir.

 

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.