İyi geçtiğini düşündüğümüz bir İi görüşmesiyle ilgili olumlu sonuç alamamak aklımıza “Eksik olan ne?” sorusu getirir ve hemen hepimiz hatamızı, eksiğimizi öğrenmek, bunları ortadan kaldırmak isteriz. Peki, bunu usulüne uygun nasıl yapabiliriz?
Hemen herkes iş görüşmesine “O işi kapmak” amacıyla gider ve olumlu sonuçlanmayan her görüşme, akıllarda bir sürü soru işaretine neden olur. Bu soru işaretlerinin çözümü ise “geri bildirim”de saklıdır. Uzmanlara göre, insan kaynakları profesyonellerinden geri bildirim istemekte hiç bir sorun yok. Hatta görüşmelere ve işveren beklentilerine dair daha net fikir sahibi olmak için bunu yapmak şart. Çünkü geri bildirim, beden dili ya da beceriler hakkında kişinin gelişim gösterebilmesi için önemli ipuçları içerir.
İş görüşmesiyle ilgili kimden, ne zaman ve nasıl geri bildirim istemeliyiz?
Uzmanlara göre geri bildirim isteyebileceğimiz kişiler, bize geri dönmesi daha garanti olan, genellikle iş görüşmesinin ilk aşamasında konuştuğumuz insan kaynakları uzmanlarıdır. Bu kişiler pozitif bir iş görüşmesi atmosferi yaratmak sorumluluğuna sahip olduklarından geri bildirim vermeye de daha istekliler. Asıl işe alımı yapan uzman ise daha yoğun olduğundan geri bildirimi ondan istemek pek işe yaramayabilir.
İlk iş olarak, olumsuz cevabı aldıktan hemen sonra ilk aşamada görüştüğün insan kaynakları uzmanına bir e-posta yazabilirsin. İletine iş görüşmesi fırsatını elde ettiğin için teşekkür ederek başlayabilir ve işi alamadığın için üzgün olduğunu belirterek devam edebilirsin. Bunun ardından uygun olduğu bir zamanda kendisinden telefonla 5 dakika geri bildirim rica ettiğini belirtebilirsin. Bunun, kendini geliştirmen ve kariyer hayatında istediğin yere gelebilmen adına son derece önemli olduğunu da ifade etmeyi unutmamalısın. Telefon, e-postadan çok daha etkili bir geri bildirim almanı sağlayacaktır.
Kariyerinin başında olanlar
Eğer kariyerinin başındaysan ve uzmanlık gerektirmeyen bir alana başvurduysan, muhtemelen binlerce kişiden oluşan bir aday havuzunda kaybolmuş olman mümkün. Peki, böyle bir durumda ne yapman lazım? Uzmanlara göre eğer bir aday görüşmede beden dili ve davranışlarıyla olumlu bir izlenim bıraktıysa, İK uzmanı ona geri bildirimde bulunmada daha istekli oluyor. Bu durumda doğrudan neden işe alınmadığımızı sormak yerine, karşımızdaki kişinin bu konudaki görüşünü sormamız daha etkili olacaktır. Karşı tarafa deneyimli ve değerli olduğunu hissettirmek daha detaylı bir geri bildirim elde etmeyi de sağlayabilir. “Bu işe en uygun aday olmak için ne yapabilirdim?”, “Başka bir yere benzer bir pozisyon için başvuruda bulunursam görüşmede nelere odaklanmamı tavsiye edersiniz?” gibi soruları sorup, cevapları dinlememiz bize çok şey katabilir. Tek cevabımız ise teşekkür ve takdir olmalı.
Görüşme deneyimi olanlar
Eğer daha önce mülakat deneyimi yaşadıysan, olumsuz geçen iş görüşmesinin nedenlerine dair az çok fikir sahibi olabilirsin. Ama buna rağmen reddedilmek senin için sürpriz olduysa, bu kez daha spesifik bir geri bildirime ihtiyaç duyarsın. Uzmanlar, öncelikle pozitif geri bildirim istemenin negatifi almayı çok daha kolay hale getirdiğini belirtiyor. Bunun için benzer soruları farklı şekillerde sormakta fayda var: “Bana nasıl bir geri bildirimde bulunabilirsiniz?”, “Tavsiye edebileceğiniz iş görüşmesi stratejileri var mı?”, “Benim deneyebileceğim teknikler var mı?” Bu tür soruları istikrarlı şekilde sormak geri bildirim konuşmasını canlı tutacak ve istediğin cevapları almanı sağlayacaktır.
Eğer sessizlikle karşılaşırsan…
Birkaç kere iletişime geçmene rağmen sorularına cevap alamadın mı? Bazı şirketlerin geri bildirim konusunda katı kuralları ve şirket politikaları olduğunu unutma! Bu tür şirketlerde ancak ayrımcılık gibi hukuki konularda açıklama yapılır ve kişilere daha genel konularla ilgili geri dönülmez.
İş görüşmesiyle ilgili geri bildirim isteğin evet, hayır ya da sessizlikle karşılanabilir. Önemli olan mutlaka denemen. Unutmamalısın ki geri bildirim ancak yapıcı bir iletişim kurulduğunda etkili olacaktır. Asla pes etme ve devam et.
Yorum yapmak ister misin?