İş hayatında başarısız olma korkusu nasıl yenilir?

iş hayatında başarısız olma

İş hayatında konfor alanından çıkıp ilerlemek için biraz stres yönetimine, biraz araştırıp öğrenmeye, biraz da korkularla baş edip cesaretle ilerlemeye ihtiyaç var. Peki, cesaretle ilerlememiz önündeki en büyük engel olan başarısız olma korkusundan kurtulmak için ne yapmalıyız?

Birçok psikolojik sorunda olduğu gibi başarısızlık duygusunu yenmek için de kişinin kendisine büyük iş düşüyor. Bu korkuyu yenme konusunda kişiye en yardımcı olan duygular ise değişime istekli ve yüksek motivasyona sahip olmak.

İş hayatında başarısız olma korkusunu yenmek için kişisel ve mesleki gelişimine önem vermen ve motivasyonunu arttıran çalışmalar yapman gerekiyor. Herkesin kariyer hedefi farklı olduğundan başarı tanımı da kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle hedef ve başarı tanımını kendine göre yapmalısın. Bunun dışında başarısızlık korkusunu yenebilmek için herkes için geçerli olacak öneriler şunlar;

Hedeflerin net olsun

Gerçekçi bir hedefin olsun. Hedefini belirlerken SWOT analizini kullanabilirsin. Ayrıca asıl hedefine ulaşmak için ara hedeflerinin olması gerektiğini de unutma. Kendini iyi tanırsan, kapasitenin üstünde yük almazsın. Bu nedenle elindeki tüm kaynaklarını belirle ve her adımını detaylıca planla.

Korkunun asıl sebebini bul

Belirsizlik de korku yaşatır. Bu nedenle korkunun sebebini bulmalı ve onunla yüzleşmelisin. Korkunun sebebi hata yapmak mı, hedeflerine ulaşamamak mı,  başkalarının ne diyeceği mi? Cesur ol ve duygunu kabullen. İlk adımı atmanı engelleyen sebebi bulduğunda o duygunun üzerine gitmelisin. Kendini hırpalamak yerine sebebi bulup kökten çözüme ulaşmalısın.

Hatalarını kabul et

Hiç kimse hata yapmadan yol alamıyor. Ders çıkarılan hataların en önemli yol göstericilerden biri olduğunu bil ve kendini objektif olarak değerlendir. Hatalarınla yüzleşmediğinde, hedefe gittiğin yolda farkında olmadan kendine yeni engeller koymuş olabilirsin. Bunu yapmamak için hatalarını kabul etmeli ve yola öyle devam etmelisin.

Motivasyonunu yüksek tutmaya çalış

Duyguların da frekansı vardır, unutma. Sen ne kadar pozitif duygularla çalışırsan, enerjin ve motivasyonun da o derece yüksek olur. Pozitif duygular pozitif duyguları çeker. İşini hobisi gibi yapanlar daha başarılı oluyor; çünkü çalışırken mutlular. Kendin pozitif olmaya çalışırken, negatif duygularını sana yansıtan insanlardan da uzak durmanda fayda var.

Her zaman mükemmeli hedefleme

Mükemmelliyetçiliğin sonu yok. Beğenerek yaptığın işi iki ay sonra beğenmeyebilirsin. Bazen “Kervan yolda düzülür” deyip çalışmaya başlamak gerekir. Önceliklerini, gerekliliklerini belirledikten sonra ilk adımı atmalısın. Doğru zaman olduğuna inandığın bir anda ilk adımını at, gerisi zaten gelecektir.

En kötüye hazır ol

Başarısız olma durumuna karşı hazırlıklı olmayı ihmal etme. Zaten başarının ve başarısızlığın tanımını yapıp, hedeflerine göre bir plan yapmıştın. Peki ya B planı! Her zaman alternatif bir yolun olmalı. Belki bu B planı kısa bir ara vermek bile olabilir. Planların yedekli olursa, kaygıların azalacak ve kendini daha güvende hissedeceksin. Bu da korkularından arınmana destek olacak.

Her şey ilk adımı atmakla başlar. Bir bebek ilk adımını atmaktan korksaydı yürüyemezdi değil mi? Korkuların, endişelerin başarıya ulaşmanı engelleyebilir. Her başarının arkasında pek çok başarısızlık vardır. Başarısızlığa üzülmek yerine, ders çıkarıp bir sonraki sonuca odaklanmak seni daha cesur yapar.

Konuk Yazar: Esra Kemer/İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.