Her birimiz, karşımızdaki insanların gözünde belirli bir algıya ve etkiye sahibiz. Bunu bazen isteyerek bazen de istemeyerek çeşitli yollarla yapabiliyoruz. Peki, özellikle iş hayatında, karşımızdaki kişinin üzerinde nasıl olumlu etki bırakabiliriz? Sorunun cevabı bu yazımızda…
Kariyerinde ilerleyebilmek için birçok şeye dikkat etmen gerekiyor. İş hayatında bıraktığın etkiye özen göstermek de bunlardan biri… Ancak bu şekilde kariyerinde ilerleyebilir ve profesyonel bir algı oluşturabilirsin. Profesyonel algı; senin kim olduğunu, ne iş yaptığını, hedeflerine ulaşmak için neler yapabileceğini, iletişimde olduğun kişiye doğru aktarmandır. Peki, bu aktarımı doğru bir şekilde yapmak için nelere dikkat etmeliyiz, karşımızdaki kişi üzerinde istediğimiz algıyı nasıl oluşturabiliriz?
Bu noktada dikkat etmen gereken 3 temel şey var:
Görünüşüne dikkat et
Sen konuşmaya başlamadan önce fiziksel özelliklerin ve giyimin karşı taraftaki kişilerde bir izlenim ve bir algı oluşturur. Bu yüzden karşıdan nasıl göründüğüne her zaman dikkat etmelisin. Giyim tarzını oluştururken ve bugün ne giyeceğine karar verirken kendine şu soruları sorabilirsin:
“Ben kimim ve nasıl algılanmak istiyorum?”
“Neredeyim ve etkilemek istediğim kişiler kimler?”
Özellikle bir iş görüşmesine, bir toplantıya veya bir sunuma katılacaksan, ortama en uygun şekilde giyinmeye özen göstermelisin. Var olan bir kişisel kimliğin ve belirli bir tarzın olabilir, fakat seninle iletişim kuran kişinin dikkatini dağıtmamak adına, görünüşünün söylediklerinin önüne geçmesine izin vermemelisin.
Yapacağın bir diğer önemli şey ise gülümsemek. Gülümsediğinde, kendini daha rahat hisseder ve yaptığın işten keyif aldığını karşındakine hissettirirsin. Gülümsemek sana bir sıcaklık ve bir samimiyet kazandırır. Bu sayede daha yaklaşılabilir olursun.
Unutma ki insanlar her zaman yaklaşılabilir kişileri tercih eder ve onlarla iletişim kurmak isterler.
Beden dilini aktif kullan
Beden dili kendimizi ifade ederken kullandığımız, çoğu zaman da farkında olmadığımız bir ifade yöntemidir. Söylediklerinin beden dilinle desteklenmesi, karşındaki kişiye gönderdiğin sinyallerin daha hızlı alınmasına yardımcı olacaktır.
Burada da 4 temel kural var:
- İşe her zaman duyduğun bir kuralla başlayalım; vücudunu dengede tutarak omuzlarını dik bir şekilde tut ve bu duruşu alışkanlık haline getir.
- Daha sonra, ellerini serbest bırak. Çoğu zaman ellerimizi nereye koyacağımızı bilemeyiz ve bu anlık bir paniğe sebep olabilir. Böyle durumlarda rahat ol ve ellerini sadece serbest bırak.
- Jestlerini kullan. Jestler, duygu ve tepkilerini ifade etmene yardımcı olacaktır. Söylediklerin yüz ifadenle uyuştuğunda, vermek istediğin mesaj karşı tarafa daha hızlı ve doğru geçecektir.
- Göz temasını önemse. Göz teması hem kendine güvendiğini gösterir hem de karşındaki kişinin varlığını teyit ederek onu dinlediğini fark ettirir.
İletişim tarzını doğru seç
İnsanlar farklı farklıdır. Kimisi daha narsist, kimisi takıntılı, kimisi çok şüpheci, kimisi kaygılıdır. Bir insan sana göre zorlayıcı ve farklıysa ona kızmak yerine, doğru iletişim yöntemlerini kullanarak o kişiyi kazanmalısın. Çünkü yakaladığın doğru farklılıklar, sana da yaptığın işe de verimlilik katacaktır.
Kendini ifade ederken; mantıklı, tutarlı, yalın ve en önemlisi anlaşılır bir şekilde konuşmalısın. Unutma ki anlattığın her ne olursa olsun karşındakinin anladığı ile sınırlıdır. Kişilerin statülerini, olaylara bakış açılarını, sana verebilecekleri tepkileri analiz ederek diyaloglarını şekillendirmelisin. Kelimelerinin neyi çağrıştırmak istediğine dikkat etmeli, yanlış bir algı yaratmamalısın.
Profesyonel algıda söylediklerin kadar sana söylenenleri ne kadar dinlediğin, algıladığın ve sana söylenene cevap verip vermediğin de önemli.
Karşındakini dinle
Dinlemek bir saygı ve sorumluluk belirtisidir. Karşımızdaki kişiyi dinlerken ona “Sen önemlisin” mesajı veririz. İletişim kurabilmemiz, söylenen şeylere doğru karşılık vermemiz için iyi bir dinleyici olmak çok önemli; çünkü bazen ne söyleyeceğimize o kadar odaklarınız ki ne söylendiğini dinlemeyiz. Bazen de konuşmacı o kadar etkili konuşur ki ne söylediğine odaklanamayız, dinliyormuş gibi yaparız. Bu yüzden karşındaki kişi konuşurken zihninden geçen düşüncelere dur demelisin.
Profesyonel algılanmak için yapabileceklerin bunlarla sınırlı değil tabii ki. Konuyla ilgili uzman bir kişiden destek alabilirsin.
Unutma ki önemli olan kişiliğini kaybetmeden, doğru kelimeler ve doğru ifade yöntemleriyle kariyerine istediğin yönü verebilirsin.
Konuk Yazar: Güzide Yurdakul Barut / Çalışan Deneyimi ve İnsan Kaynakları Uzmanı
Yorum yapmak ister misin?