İş hayatında sağlığınızı neler etkiliyor?

İşinizin sağlığınızı doğrudan etkileyebileceğini düşünmüş müydünüz? İş hayatında farkında olmadan yaptığınız pek çok davranış aslında sağlığınızı  büyük oranda tehdit ediyor. Çalışanlar günlük iş süreçleri içerisinde hem ruhsal hem de fiziksel sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

sagligitehdit444

Gönül ister ki herkesin sorunsuz ve stressiz bir çalışma hayatı olsun. Ancak hem günümüzün iş hayatının gereklilikleri hem de çalışanların üzerinde hissettiği baskı nedeniyle çalışma hayatındaki birçok etken çalışanların sağlığını tehdit ediyor. Çalışanlar,  stres ve beraberinde gelen ruhsal sıkıntıların yanı sıra birçok fiziksel problemlerle de karşı karşıya kalıyor.

İşte çalışanların sağlığını tehdit eden 6 durum:

Sürekli mesaiye kalmak

Artık tüm çalışanların daha da çok çalıştığı ve gereğinden daha az dinlendiği bir çağdayız.  Yoğun çalışma temposu, sonu gelmeyen mesailer giderek hayatımızın bir parçası haline geldi. Ancak araştırmalar fazla çalışmanın insan sağlığa olumsuz etkisini ortaya koyuyor. Kansas Eyalet Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre haftada 50 saatin üzerinde çalışan bireylerin, diğer bireylere oranla fiziksel ve ruhsal sağlığı sorunları yaşama olasılığı daha yüksek. Günde 10 saatten fazla çalışan kişilerde ise kalp problemi yaşama olasılığı bulunuyor.

Hareket eksikliği

Eğer sürekli oturmanızı gerektiren masa başı bir işiniz varsa ve iş dışında da hareket etmeye fazla meyliniz yoksa yakın gelecekte birçok fiziksel sorunla baş başa kalabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre sürekli olarak bilgisayar karşısında olan ve spor yapmayan bireyler, diğer bireylere oranla daha çok kas ve eklem problemi yaşıyor.

“Gelen Kutusu”nun aşırı dolması

Eğer gelen kutunuzu sürekli olarak kontrol eden ve her gelen maili açan biriyseniz bu tutumunuzun anksiyeteye ve strese neden olabileceğini bilmelisiniz. Uzmanlar bu tür bir sorun yaşamamanız için gelen kutusunun günde üç kez kontrol edilmesini öneriyor.

Mola vermemek

İşlerinizi bir an önce bitirmek ya da iş hayatınızda çok başarılı olmak gibi bir nedenle sürekli olarak mola vermeyi istemiyor yahut unutuyorsanız bu durumun dikkat dağınıklığına ve strese neden olacağını bilmelisiniz.

İşini sevmemek

Yaptığı işi sevmemek, hemen herkes için büyük bir sıkıntı olup bu sıkıntı zaman zaman kişilerde zihinsel ve duygusal sorunlara neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre, çalıştığı kuruma kendini ait hissetmeyen, işini mecburiyetten yapan çalışanlarda bıkkınlık, tükenmişlik ve stres belirtilerinin görülme olasılığı daha yüksek.

Trafikte zaman geçirmek

İşe geliş ve gidiş saatlerinde zamanının önemli bir kısmını trafikte geçiren ve hemen her gün bir yerden bir yere giderken geç kalma korkusu yaşayan bireylerde dikkat dağınıklığı, stres gibi sıkıntılar baş gösteriyor.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.